Schermafdruk 2015-12-29 21.14.13

De beelden uit Amerika van sneeuwstorm Goliath zijn een mooie voorproef van wat we de komende dagen uit Turkije kunnen verwachten. Een beetje winterfreak (zonder te veel gezinsverplichtingen) zou nu direct bij Corendon een vlucht naar Istanboel moeten boeken om er vanaf morgen al bij te zijn!

lake-effect

De middag van mijn verjaardag. Kijk een naar de rode vlek op de Zwarte Zee. Over een aanvoerlijn van honderden kilometers warme zee vult de ijzige Arctische lucht zich met vocht. Langs de Zwarte Zee kust gaat het sneeuwen en het houdt niet meer op.

ontwrichting-turkije

Ook Griekenland pikt wat mee maar vooral in Turkije moeten we langs de hele Zwarte Zeekust denken aan een halve meter poeder. Daar kun je alle pistes in de Alpen 20 jaar mee van kunstsneeuw voorzien. Ook Istanboel zelf wordt geraakt. Een stad met 17 miljoen inwoners. Come again. Ja alle inwoners van Nederland op een kluitje. En ze zijn sneeuw net zo min gewend als onze NS. Dan krijg je al gauw een Day after tomorrow scenario van: “Geen reden tot paniek. Wie meent een reden te hebben de stad te verlaten wordt verzocht dit op een ordelijke manier te doen”.

sneeuw

Hier een verhaal van Accuweather over de verwachte sneeuw. In Istanboel gebeurt het allemaal in de nacht op donderdag en donderdag overdag.

vanuithetwesten

Op het moment dat 4 dagen Lake Effect Snow net voorbij zijn, valt er vanuit het westen een groot front aan. Leuk voor Corendon dat Bulgarije dan ook goed in de sneeuw komt. Met een beetje geluk regent het dan in Istanboel. In het oosten van Turkije wordt het sneeuw op sneeuw. We gaan mooie plaatjes zien. Wie reist er af?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

32 reacties

Gesloten voor reacties.