Wat ik altijd direct doe als ik in Nederland en ook echt dagelijks is haring eten. Echte wilde vangst. Heerlijk vet en bomvol Omega 3. De vis “gevangen” bij een Volendamse viszaak in Wormerveer. Bij de Aldi even verderop nog een heel bakje Hollandse garnalen gescoord op de datumgrens en dus meepakker voor 99ct! In Oostenrijk moet ik het doen met blikjes sardientjes of Omega 3 capsules waarvan ik ook net een pot heb gescoord bij de Action. Maar om nu te zeggen dat ik me in Nederland voel als een vis in het water?

Nee ik barst van de heimwee. Dat doe ik binnen de Alpen zelfs al na een paar dagen. Dan verlang ik alweer terug naar mijn geweldige hut op de Penningberg, naar mijn hardlooprondje, mijn langlaufparcours, mijn fitness en yoga in het dorp en mijn eigen keuken met alle spulletjes. In Nederland is de heimwee ongeveer 10 keer zo sterk. Zo sterk dat ik me afvraag hoe ik de afgelopen tien jaar in Nederland heb kunnen wonen. En nu peperen de Nederlandse media het me nog eens extra heftig in. Noord-Hollands Dagblad plaats een foto met megasneeuw op de voorpagina en bericht over de twee dood gevonden jonge Duitse sneeuwschoenwandelaars. Stuifsneeuwlawine. Een Schneebrett is al erg genoeg maar door een stuifsneeuwlawine van je wandelpad af geblazen te worden. Onvoorstelbaar. Nog meer media: Zell am See Kaprun is zo om 20 uur bij RTL4.

Stormachtige dag. Geen echte storm behalve op de Wadden. Heel mooi Hollands. Dat wel. Voor zo lang het duurt. Want als het aan de regering ligt … Dan wordt de schitterende aarde-vergroenende Hemcentrale met zijn broedplaats voor de slechtvalk en de machtige steenkoolbergketens die als ze berijpt zijn op de Alpen lijken, spoedig op onze kosten vervangen door megalomane vleermuis en vogelhakselaars met ziekmakende subsone tonen.

Duitsland is al “klaar” met de Energiewende… na honderden miljarden uitgaven stoot het land nog meer aardevergroenend CO2 uit dan voorheen. Dat is dan nog een pluspunt. En de windmolens die het Duitse landschap verkrachten staan vandaag stil natuurlijk. Want deze windstoten trekken ze niet. Nu ja… gelukkig ligt aan het einde van de Duitse grootschalige landschapsverpesting de maagdelijke Alpen…. die dat als je eerlijk bent bijvoorbeeld ook al lang niet meer zijn…. vroeger hadden alle Alpenboeren bijvoorbeeld gewoon graanakkers en aardappelveldjes…. met dito insecten en vogelrijkdom… nu is het een grote groene monocultuur van bemest grasland geworden met zeer veel vliegen die de koeienstront volgen. Maar ok… met 3 meter sneeuw eroverheen…. zijn de Alpen nu gewoon echt helemaal yummie. Een plek om weg te dromen….

Op dit moment een plek om weg te dromen…. met een lichte schrik om het hart. Zou het echt? Nog een paar meter erbij? En wederom vooral aan de Oostenrijkse noordkant?

En met deze cliffhangerserie aan het einde van het Amerikaanse model vanavond. Lage Landen met een soort Brits polar low toch ineens dik in de sneeuw en in de vorst.

In het ensemble is die hoofdrun niet eens aan de koude kant. Eerder zelfs aan de zachte. Het ensemble gemiddelde beweegt zicht rond de nul. Dat is opmerkelijk en de sneeuwkansen zijn erg hoog eind januari. De dubbele lijn van de GFS Para is pas extra bijzonder.

Héél dik in de min over België op 1500m.

En dat is aan de grond ook te merken met een inversie ’s nachts aan de grond net zo koud. In zekere zin een brug naar Siberische kou maar wederom via Zuidoost-Europa. Dat is de constante factor momenteel in de weermodellen.

En ook een sneeuwdekje aan het einde in de hele Benelux. Nou leuk hoor maar nu toch snel weer over naar de Alpen.

Of eerst nog even de actuele sneeuwhoogte opnemen…. in Obertauern bijvoorbeeld door even de deur te openen. Volgens mij doet die man dat elke dag even voor de lol.

Op het Furkajoch is niet heel veel meer bij gevallen. Het was zelfs even strak blauw…. maar intussen is de camera weer bedekt met de ijslaag van nieuwe natte sneeuwval in Vorarlberg bij onze partners Montafon en Kleinwalsertal.

Innsbruck is echt hoofdstad van de Alpen momenteel. Geen enkele andere stad van deze omvang kan zo’n plaatje laten zien. Enige minpuntje… de lift naar de Seegrube draait niet wegens lawinegevaar. En dat is niet het enige skigebied wat dicht is.

We komen toch weer bij Loser uit…. niemand mag dit gebied ooit nog uitspreken als “Looser”… want de winnaar is… OMG. En dit is pas de basis…. weet je nog … hoe we het vroeger wel hadden over een mooie basis voor de rest van het seizoen… nou Loser heeft nu zo’n mooie basis… metertje of vier…

Mooie ondergrond voor de volgende meters…. en bedenk dus dat Robert Felix de theorie heeft opgesteld dat de mammoeten die we rechtstandig in de permafrost vinden…. zijn gestorven in catastrofale sneeuwval van misschien wel 10 meter op een dag. Dat de sneeuw zo snel en zo veel viel dat die mammoet op het moment dat hij stierf niet meer kon omvallen. De heersende theorie is erg omslachtig…. de mammoet liep zogenaamd eerst een nauw kloofje in en raakte daar ingesneeuwd, stierf en raakte daarna geleidelijk ingesneeuwd. De titel van het boek van Robert Felix is “Not by fire but ice”. Hij legt uit de simpele waarheid als een koe dat alle warme tijden bloeitijden zijn geweest en dat plotselinge kou altijd doffe ellende was….

Nou even weg bij meteofiction en speculatie over ijstijden… puur in het nu tot donderdagmiddag valt er in Oostenrijk in de dalen alweer een halve meter bij. Op de hogere skipistes dito meer.

Zwitserland doet dit keer leuk mee… De ranse Alpen krijgen een mooie noodzakelijke opfrisser. De Italiaanse kant krijgt een poedersuikertje.

Morgenmiddag zijn alle buien Nederland gepasseerd en zit er overal ten zuiden en oosten van ons sneeuw. Ik ga die window gebruiken om met een vriendin en de kids naar de Jaap Eden te gaan. Ook om even te testen of de Weissensee een goed idee is. In de nacht op vrijdag raakt Nederland weer in de regen…. en dat is dan het begin van een lange serie regenfronten over de Lage Landen.

Droogte? Anybody? Rogé Haan… kom er maar in…. hij spiegelde de droge afgelopen zomer en herfst aan 1921 en de koude winter die volgde…. en de droogte die aanhield tot 1922. Het bewijst weer eens: weerberichten maken is vooral anekdotes aan elkaar rijgen en samen weerkennis delen en alle herinneringen die eraan vastkleven. Heb je net een patroon ontdekt…. doet moeder natuur weer heel iets anders. Op dit moment trouwens gewoon het klimatologisch gemiddelde achterna: De Bilt moet tot eind januari nog 70mm neerslag vangen om als normaal te eindigen.

Afsluitend nog de live-uitzending!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

34 reacties

Gesloten voor reacties.