EU-160328

De site van meteoalarm.eu ligt er helaas uit zodat ik geen actueel plaatje kan tonen en ook niet helemaal kan uitleggen waarom in de ons omringende landen wél code oranje van kracht is (of wordt) en in Nederland niet. Bovenstaand kaartje is van gisteravond maar de situatie zal niet dramatisch veranderd zijn. Code oranje voor de regio Londen, de westkust van Frankrijk, het westen van België en geheel Duitsland vanwege het gevaar van zware windstoten. Hoe zit dat? De criteria liggen in bijvoorbeeld België en Duitsland (veel) lager. Waarbij opgemerkt dat in Duitsland ook een vierde kleur in het systeem zit (paars). Code oranje wordt door het KNMI pas afgegeven wanneer er op uitgebreide schaal (in een gebied van 50 x 50 km of een overeenkomstige lijn) met minimaal 60% zekerheid windstoten van 120 km/uur (aan de kust) of 100 km/uur (landinwaarts) te verwachten zijn. Het oranje in Noorwegen staat overigens voor lawinegevaar; “stufe” 3 (maar dan in het Noors).


NB let op: ook vanmorgen al gevaarlijke rij-omstandigheden. Liever zou ik zien dat er toch code oranje werd uitgegeven (en doe het daarom maar zelf). Zelfs als je doorleest heeft de huidige waarschuwing (“Kans op windstoten. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Volg weerberichten en waarschuwingen.”) het huis-tuin-en keuken karakter; immers van dezelfde orde als dichte mist of kans op een enkele onweersklap. Terwijl het gevaar nu véél groter is. De zuidenwind, die vanaf het begin van de middag naar zuidwest zal draaien, staat dwars op diverse west-oost georiënteerde snelwegen waar veel terugkerend recreatieverkeer aanwezig zal zijn. Bovenstaande waarschuwing van de VID is van gisteren en dus niet helemaal actueel; de wind(stoten) komen al eerder. Maar de boodschap is duidelijk!

GMT_FXFF_latest07u50

Actuele windstoten

Al op dit ogenblik trekt de wind fors aan. Op de zuidwestkust windstoten tussen de 90 en 100 km/uur!

GMT_FFFF_latest07h50

Actuele windkracht

En de windkracht (het gemiddelde over 10 minuten). Vlissingen tikte de stormkracht 9 al even aan. We spreken pas officieel over storm als dat ook over een uurgemiddelde zo is. Dat zal zeker op de noordwestkust gehaald worden, wellicht ook aan de westkust en enigszins landinwaarts in Noord-Holland en Friesland.

uv10_16032812_16032800

Maximale windkracht

Met de verwachting lijkt het GFS er qua timing actueel het beste op te zitten. Het hoogtepunt van de storm verwacht ik daarom aan het begin van de middag. Kracht 9, misschien in het noordwesten zelfs even een zware storm; kracht 10. Op zee mogelijk windkracht 11! Het ECMWF en HIRLAM laten dit ook zien; HARMONIE geeft iets minder aan.

gust_16032809_16032800

Windstoten in het GFS

In dit GFS model tussen 8 en 11 uur (tel bij de UTC tijden nu 2 uur op) landinwaarts de zwaarste windstoten; in het noordwesten tussen 11 en 14 uur. Dan in het zuiden volgens deze berekening dan  al iets afnemend.

gust_16032809_16032800 EC_0

Windstoten in het ECMWF

Het ECMWF is het traagst van alle modellen maar laat daarnaast ook een wat groter windveld zien  (mede op de windstoten bij de buien met kans op onweer en hagel vanmiddag) wat dus langer aanhoudt. Dat kan enigszins meevallen maar vanwege het gevaar vind ik toch dat we hier rekening mee moeten houden. Hierboven opnieuw de periode van 8 tot 11 uur. In een groot deel van België windstoten tussen de 90 en 100 km/uur.

gust_16032812_16032800EC_0b

Nogmaals ECMWF; begin middag

En tussen 11 en 14 uur: overal landinwaarts kans op diezelfde kracht. Met 105+ in het noordwesten; in Noord-Holland zelfs tot vrij ver landinwaarts. Daarna in eerste instantie slechts iets afnemend en nog altijd gevaarlijk.

ScreenHunter_806 Mar. 28 08.13

Waarschuwing KNMI

Qua timing volg ik wel de waarschuwingen van het KNMI: in Zeeland zal de wind (pas!) vanaf 4 uur vanmiddag sterk gaan afnemen; op de Wadden rond 7 uur vanavond.

EC pluim

Hoofdrun zondag klem onderin!

In de ECMWF run van gisteravond was de zomers aanvoelende warmte voor volgend weekend verdwenen. Ik ben niet in paniek. De hoofdrun zat ver onderin het ensemble.

tmax_16040318_16032800

GFS doet hem lekker wel!

Het GFS is daarnaast erg standvastig. Gisteravond zag ik zelfs 24 graden. Vanmorgen zijn ook zaterdag en volgende week maandag van die mooie dagen trouwens.

pslv_16032721_16032712

Let op de depressie ten zuidoosten van Chicago!

Grappig is dat de cruciale factor nu al zo goed als aanwezig is. De nu nog mini-depressie ten zuidoosten van Chicago kan roet in het eten gaan gooien!

pslv_16033106_16032712VS2

Depressie ten zuidoosten van Groenland

Netjes op de golvende straalstroom gaat die uitdiepen en noordoostwaarts trekken. Op deze kaart ligt het systeem ten zuidoosten van Groenland. Daar en eerder in het noordoosten van Canada natuurlijk weer veel sneeuw. Ondertussen bouwt zich over het oosten van de VS hogedruk op, die verbinding zoekt met het Azorenhoog . En daardoor wordt boven de Atlantische oceaan een noordelijke uitloper gevormd.

pslv_16040318_16032712

En wat gaat die dan doen?

Tot zover lopen de berekening zo goed als gelijk op. Spannend wordt wat de depressie dan gaat doen. In het ECMWF duikt die volgend weekend tussen het Azorenhoog en het hogedrukgebied ver in het oosten van Europa door naar beneden. Met vooral op de Britse Eilanden mogelijk wéér veel wind.

GFSpslv_16040318_16032800

Depressie blijft tussen IJsland en Scandinavië hangen en lost op

Het GFS laat dat niet gebeuren: door sterkere invloed van de hogedrukgebieden blijft het laag oplossend hangen tussen IJsland en Scandinavië. Onzeker dus,  maar ik ga vooralsnog uit van dit scenario!

rart_16041100_16032800

En verder? Ik zei het gisteren al: karakteristiek voor deze tijd van het jaar zijn de plotselinge omslagen. Ook in het GFS komt er toch een rap einde aan de warmte. Met als cliffhanger in de huidige run droge sneeuw in hoog België en Zuid-Limburg als we weer een weekend verder zijn.  Per definitie uiteraard meteoficitie maar natuurkundig gezien zeer goed mogelijk!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

4 reacties

Gesloten voor reacties.