Nikolaus-und-Krampus-II-a19464624

Onlangs al passeerden Sint, Zwarte Piet en Krampus op deze website. Dit naar aanleiding van de Krampuslauf in St Martin am Tennengebirge die gisteravond heeft plaatsgevonden. De plaatjes in dit bericht zijn daar niet van, maar verspreid over het Alpengebied bij elkaar geraapt. Ik vind het heerlijk om het wilde heidense en devote christelijke zo bij elkaar te zien omdat het zo mooi uitbeeld waar wij Germanen “vandaan komen”! Een gezonde mix die we moeten koesteren, want ze heeft ons alle welvaart gebracht waarmee wij bijvoorbeeld een dure wintersport kunnen betalen. Geluk kun je niet kopen maar wel een skipas! Genoeg over immateriële cultuurhistorie en meteen over naar het materiële. Dit jaar mag Wintersportweerman.nl pas echt voor Sinterklaas spelen: we gaan de komende twee weken namelijk 3 wintersportreizen weggeven inclusief accommodatie en skipas!

nikolaus-engel

Dit is ook wel weer leuk dat de Oostenrijkse Sint ook op engelen valt! Engelen verbinden ons met de hemel natuurlijk. Het streven omhoog. Daar hoort de wetenschap ook bij die in zijn ultieme “agressief alles in twijfel trekkende” westerse vorm ondenkbaar is zonder het Christendom. Hoe zit dat nu weer? Nietzsche heeft het gezegd: alleen dankzij de liefde van Jezus en zijn liefde voor de waarheid – die alle farizeeërs van de gevestigde orde uit de tempel jaagt – is radicale wetenschap mogelijk. En wetenschap hoort radicaal te zijn en altijd korte metten te maken met de gevestigde orde als die afgoden zijn gaan vereren. In dat verband is het leuk te melden dat er net een nieuwe publicatie is verschenen in de Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics waarin meer bewijs is gevonden voor een oorzakelijk verband tussen variatie in zonnevlekken en de temperatuur op aarde met als meest interessante aspect een verschuiving van 30 à 40 jaar tussen de zonneactiviteit en het temperatuureffect. Ik had onlangs nog een mailwisseling met Reinier van de Berg die claimde dat “het de zon niet kon zijn” omdat de zonneactiviteit in de zestiger jaren had gepiekt. Een slaapverwekkende dooddoener. Natuurlijk is er een tijdverschuiving als het “zon + wolken-systeem” de variabele gasbrander is die een immense pan water verwarmt. Zie hierrr als het je interesseert.

tamsweg_krampus_012396

En sint heeft ook wel weer smaak zoals hier blijkt in Tamsweg waar sint met twee moderne engelen wandelt. Ja zulke dames geven je echt vleugels…

Brauchtum, Kultur und Tradition

Wie doet er volgend jaar mee om eens in Nederland zo rond te gaan lopen? Of zeg ik nu iets verkeerds?

Nikolaus-Krampus-Grossarl-Advent

Beetje een afknapper natuurlijk dat de Sint op deze foto’s steeds piepjong is met plakbaard. Dat doen we in Nederland zeker beter. Bij ons lijkt de man altijd stokoud. Zodat kinderen zich verbazen: “Hoe kan dat dan dat Sint nooit dood gaat?” Het antwoord is natuurlijk: “Zodat hij ons altijd pakjes kan blijven geven!” En Wintersportweerman.nl gaat deze maand dus voor Sinterklaas spelen en hoe! We mogen in de aanbieding gooien: 1 reis voor 2 personen naar Kirchberg & Westendorf in de SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental; 1 reis voor twee personen naar Livigno en 1 reis voor 4 personen naar Les Menuires! Die laatste hadden we vorig jaar ook al (zie hier en hier) en die komt dus op herhaling! Begin aankomende week komt de eerste prijsvraag er voor de eerste van de drie, de andere twee volgen nog voor kerst. Liken op Facebook hoort erbij! De exacte voorwaarden zullen netjes worden uitgelegd.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.