depressiebaan 26 januari 2012

Klik voor grotere kaart

Als je hieronder in de Wintersport Weerkamer door kaarttype 1 (sneeuw & regen) klikt zie je niet alleen dat er ook tijdens de reisdag zaterdag veel neerslag zal zijn, maar kom je aan het gaatje op +192u op bovenstaande kaart uit. Wat is daaraan zo bijzonder?

In mijn wintersport weervideo van gisteren en alle eerdere blogberichten hamer ik steeds op het cruciale belang van wat verschillende depressiekernen gaan doen de komende 10 dagen. We hadden/hebben steeds die “moederdepressie” boven IJsland en het ECMWF model berekende een aantal runs lang koppig dat een “dochterdepressie” midden over Nederland naar het zuidoosten zou trekken om de wind bij ons naar de oosthoek te duwen.

Daar is het ECMWF model inmiddels van terug gekomen. De kernen gaan nog wel aan de wandel naar de omgeving van Finland maar doven dan uit of worden weer opgeslokt door de moederdepressie. Op bovenstaande GFS kaart nu (de laatste van de serie van de 00u hoofdrun) zien we nu iets wat we de hele afgelopen periode nog niet hebben gezien in de berekeningen. En het is eigenlijk een klassieke “oplossing”. Namelijk dat een dochterdepressie – zichzelf groter en dikker wervelend dan de moederdepressie – een route kiest over Spanje heen naar de Middellandse Zee.

Winterkansen en zuidkantdumps
Als je naar Wetterzentrale.de surft en klikt door de kaarten van +192u naar +384u dan zie je wat het betekent als een eerste moedige depressie deze baan kiest: de LL-winter krijgt dan echt kansen en in de Alpen gaan we gelukkig voor de Dolomieten-fans (me too!) in de richting van zuidkantdumps.

Weergoden kiezen
Natuurlijk is het volstrekt onzeker of dit nieuwe GFS-scenario ook gaat uitkomen. Toch heeft het een beetje het voordeel van de twijfel omdat het zo’n klassieke oplossing is. Wat dat betreft ben ik ook niet zo’n voorstander van alleen naar ensemble en ensemblegemiddelden kijken. Gemiddelden komen zelden uit! De weergoden gaan op het weermarktplein niet in het gemiddelde van alle restaurants uit eten (want dan zit je midden op het plein in de kou), maar maken hun keuze en gaan ergens naar binnen!

[fbphotos id=331585150209030]

Sneeuwgrens totaal onzeker
Voor de wintersporters die naar de Alpen gaan is het van belang te weten dat er enorme onzekerheden in de berekeningen zitten. Voor het weer op de grote wisseldag zaterdag hebben we dat al gezien (blijf dat elke 6 uur volgen in de Wintersport Weerkamer hieronder). Als je naar de kaarten voor 24 en 26 januari hierboven kijkt van zowel GFS als ECMWF dan zie je dat nog totaal onzeker is wat de sneeuwgrens van dag tot dag gaat doen. Het ECMWF model legt op 24 januari een depressiekern boven de Baltische Staten wat de Alpen koud houdt. In het GFS model is het dan zacht. Gaan we 48 uur verder hebben we precies het omgekeerde beeld: ECMWF zeer zacht in de Alpen (+5°C op 1500m) en GFS goed koud (-5°C op 1500m).

Hieronder de al weer binnenkomende Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads…

[fbphotos id=331570283543850]

Het is nevenseizoen. Er komt niet zo veel meer binnen. Of help mee en download ook even de App voor iphone of Android.

Categorieën: AfwachtenFoto

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

20 reacties

Gesloten voor reacties.