serreche3 Dankzij Jeroen kwam ik vandaag op deze cam van Serre Chevalier. Prompt zag ik hoe vrachtwagens op twee plekken sneeuw aan het aanbrengen waren om een belangrijk stuk piste “aan te leggen”. Doet eerder denken aan asfalteringswerkzaamheden dan aan recreatie in de vrije natuur. Kunnen we z’n allen die skigebieden niet bellen en zeggen dat we wel gaan mountainbiken en dat ze gewoon in bed kunnen blijven liggen? Of zeg ik nu iets verkeerds. Had vandaag de chef van de Bergbahnen in Kleinwalsertal aan de lijn en die zei in schitteerend Duits:

Wir stehen mit der Schaufel in der Hand und warten auf den Schnee.

Schitterend om de machteloosheid uit te drukken nu ook de temperaturen niet meewerken om kunstsneeuw te kunnen produceren. De man gaf ook aan: “Als we een paar decimeter sneeuw hebben is alles zo open. Niet ineens, maar piste voor piste zullen we alles in topconditie brengen”. De verkoop van liftpassen staat ook op zijn kop in Kleinwalsertal. Met maar enkele geopende liften kan men geen normale vol tarief skipassen verkopen. Toestanden die je normaal alleen in Sauerland zou verwachten. Zouden ze ook al rayonhoofden gaan invoeren in de Alpen nu? Zo van: “gaan we wel of niet skiën?” Nee zonder gekheid: jullie weten dat ik van mening ben dat global warming aan het omkeren is in global cooling en dat de volgende generatie – onze kids dus – deze spanning veel minder zal voelen als wij.

[metaslider id=50831]

Dit is de nieuwe voor na slider die je kunt vergelijken met die van vanochtend. Dus niet inclusief de sneeuw die morgen valt boven 1000m. Ja dat kan best leuke plaatjes opleveren. En ook exclusief de regen op donderdag die valt tot 2000m. Maar dus vanaf dat het zaterdag koud genoeg gaat zijn voor sneeuw. Er is een soort verschuiving ten opzichte van de eerdere runs: zaterdag wat later op de dag kouder – en dus gunstig voor de grote reisdag. En dan noordkantsneeuw die vooral in Oostenrijk aanhoudt tot dinsdagochtend. Wel op het einde dan met een weer richting 1000m stijgende sneeuwgrens. Of nog iets hoger. Het Europese model warmt daarna belachelijk op naar eerste kerstdag toe. +10ºC op 1500m. Gum dat maar even uit. Kijk liever naar de GFS paralel die het op 27 december in de Lage Landen laat sneeuwen en die ook voor de tweede vakantie week weer een bak sneeuw naar de Alpen gaat brengen. Morgenochtend weer een grote analyse!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

52 reacties

Gesloten voor reacties.