serreche3 Dankzij Jeroen kwam ik vandaag op deze cam van Serre Chevalier. Prompt zag ik hoe vrachtwagens op twee plekken sneeuw aan het aanbrengen waren om een belangrijk stuk piste “aan te leggen”. Doet eerder denken aan asfalteringswerkzaamheden dan aan recreatie in de vrije natuur. Kunnen we z’n allen die skigebieden niet bellen en zeggen dat we wel gaan mountainbiken en dat ze gewoon in bed kunnen blijven liggen? Of zeg ik nu iets verkeerds. Had vandaag de chef van de Bergbahnen in Kleinwalsertal aan de lijn en die zei in schitteerend Duits:

Wir stehen mit der Schaufel in der Hand und warten auf den Schnee.

Schitterend om de machteloosheid uit te drukken nu ook de temperaturen niet meewerken om kunstsneeuw te kunnen produceren. De man gaf ook aan: “Als we een paar decimeter sneeuw hebben is alles zo open. Niet ineens, maar piste voor piste zullen we alles in topconditie brengen”. De verkoop van liftpassen staat ook op zijn kop in Kleinwalsertal. Met maar enkele geopende liften kan men geen normale vol tarief skipassen verkopen. Toestanden die je normaal alleen in Sauerland zou verwachten. Zouden ze ook al rayonhoofden gaan invoeren in de Alpen nu? Zo van: “gaan we wel of niet skiën?” Nee zonder gekheid: jullie weten dat ik van mening ben dat global warming aan het omkeren is in global cooling en dat de volgende generatie – onze kids dus – deze spanning veel minder zal voelen als wij.

[metaslider id=50831]

Dit is de nieuwe voor na slider die je kunt vergelijken met die van vanochtend. Dus niet inclusief de sneeuw die morgen valt boven 1000m. Ja dat kan best leuke plaatjes opleveren. En ook exclusief de regen op donderdag die valt tot 2000m. Maar dus vanaf dat het zaterdag koud genoeg gaat zijn voor sneeuw. Er is een soort verschuiving ten opzichte van de eerdere runs: zaterdag wat later op de dag kouder – en dus gunstig voor de grote reisdag. En dan noordkantsneeuw die vooral in Oostenrijk aanhoudt tot dinsdagochtend. Wel op het einde dan met een weer richting 1000m stijgende sneeuwgrens. Of nog iets hoger. Het Europese model warmt daarna belachelijk op naar eerste kerstdag toe. +10ºC op 1500m. Gum dat maar even uit. Kijk liever naar de GFS paralel die het op 27 december in de Lage Landen laat sneeuwen en die ook voor de tweede vakantie week weer een bak sneeuw naar de Alpen gaat brengen. Morgenochtend weer een grote analyse!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

52 reacties

Gesloten voor reacties.