zellamsee2301

Zo iets noem je een droom als wat je hier voor Zell aam See Kaprun ziet. IJskoude kraakheldere nachten. Overdag voorlopig ook nog aardig koud. Zuid-Duitsland is momenteel de koudepool van Europa. Zij beleven echt een machtige winter. Bij ons kan dat nog komen. We zagen vanochtend al dat het er goed uit ziet voor het natuurijs. We kunnen nog een week door.

chamrousse2301

Het mooie weer loopt helemaal door naar de Franse Alpen.

rart_17012312_17012300

De heiigheid in Frankrijk heeft te maken met de zwakke depressiekrul over de Middellandse Zee. Dat dooft de komende dagen uit. Gunstig voor de alsmaar voortdurende reddingsoperatie in Italië.

2701

Maar einde van de week zitten dan Portugal, Spanje en Marokko weer in rotweer. De Alpen en de Lage Landen altijd nog in het heerlijkste winterweer. De zuidelijke aanvoer is zwak en juist uit dat zuiden wordt ook nog kou aangevoerd over de grond. Hoe verder?

zuidkant

Zuidkant Alpen

Aan de zuidkant van de Alpen bij ons partnergebied Val Gardena zien we een mooie dump in de meteofiction. Nog steeds nodig. Hoe ziet dat eruit op de kaart?

seriedumpje

Duidelijk een sneeuwsandwich dus. Beide kanten van de Alpen pikken het mee. Aangezien het nog niet eens 100% zeker is dat de Lage Landen geen verlenging krijgen in februari hoeven we dit ook niet serieus te nemen. Wel is de kans op sneeuw in de Alpen en dooi in de Lage Landen natuurlijk groter dan die verlenging. De kans op “weer van je eigen klimaat” is altijd groter dan een forse afwijking van je eigenlijke klimaat.

frankrijk2301

Franse Alpen

De Franse Alpen tonen al dagen goede kansen begin februari. Mag ook wel weer wat bij!

oostenrijk2301

Oostenrijk

In Oostenrijk zien we toch vooral die hele markante overgang van grote kou naar relatief mild winterweer. We weten het: dat is gewoon de tendens. Of de modellen nog gaan flippen naar een ander nieuwe scenario? Dat volgen we elke 6 uur. Het is zo spannend! Maar we zitten nu waar we willen zitten en dat moeten we koesteren.

serie06

Afsluitend de kersverse afsluitende serie van de GFS06u run. Hier ook een serie dagen met mooie sneeuw in de Alpen. Streep door de rekening van onze wensen in de Lage Landen maar voor de krokus wel even OK die opfrisser. Fréderic moet maar weer even naar de poolwervel kijken. Fijne dag. Vanavond meer!

PS LAWINEGEVAAR!


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

15 reacties

Gesloten voor reacties.