Klik voor groter beeld

De Alpen gaan nu de diepvries in. The day after tomorrow! Het pittigste moment is verlegd na het weekeinde (net als de koudste nacht in de LL). Kijk weer eens die berekening voor Ischgl vanuit het WRF-model van Meteorexploration.com. Dinsdagochtend -35°C. Op bizztravel.nl kun je al deze mooie detailprognoses zien voor de meeste bestemmingen. En dat is schrikken vanochtend: we zien nu ineens harde wind!

Klik voor grotere kaart

Hierboven zie je de kaart met het windveld op maandagochtend op rond 1500m hoogte. Die rode vlekken bij Marseille noemen we “mistral”. Die wind jaagt door het Rhônedal en wordt vanuit Zwitserland gevoed door de Bise, een koude wind die vooral in de lagere gebieden voelbaar is. De mate waarin de koude stroming doorbreekt naar de bergketens en de Alpendalen is altijd een beetje onvoorspelbaar. Tot gisteren leek het allemaal enigszins mee te vallen. Vandaag moet ik echt waarschuwen: het wordt bar! Niemand van mijn leeftijd of jonger heeft dit op die manier eerder meegemaakt. Kijk nog eens op de data voor Ischgl: als je NO6 ziet bij -17°C, dan weet je het wel. Dat is niet grappig meer.

Laten we eens kijken naar de waarschuwingen in de lokale weerberichten….

Het Franse weerbericht van gisteravond zegt nu voor vrijdag, voor zaterdag, voor zondag, voor maandag:

VIGILANCE: Très grand froid.   

Moet ik dat nog vertalen? Men spreekt verder van Bise glaciale en temps sibérien. En dat laatste klopt dus niet helemaal want in Siberië waait het meestal niet. Nee het wordt echt bar en boos.

We kijken naar het Zwitserse weerberichtmässige Bise dus dat valt nog mee. Inneralpin zal het nog best goed te doen zijn, maar hoe zit het met de Oostenrijkse staulagen die natuurlijk ook windzones zijn?

Het lokale Oostenrijkse weerbericht zegt:

Zaterdag: Extreme Kälte. Und zur Kälte kommt in weiten Teilen Österreichs auch noch lebhafter, eisiger Nordwind, im Osten sind sogar kräftige Böen um die 50, 60km/h zu erwarten.

en

Zondag: Speziell in Ostösterreich weht lebhafter, mitunter kräftiger, schneidender Nordwind und es ist klirrend kalt. 

en

Dinsdag: Der eisige Wind aus Nord bis Nordost legt sogar noch zu und wird vielerorts lebhaft, im Osten und auf den Bergen sogar stark.

Het ziet er dus naar uit dat de eerste vier dagen van de aankomende wintersportweek een heroïsch gebeuren gaan worden. Ik zou wel gewoon gaan om het meegemaakt te hebben. Dit ga je echt nooooit meer vergeten. Geeft niks als je 4 dagen binnen voor de kachel zit met ijsbloemen op de ramen. Alleen een wandelingetje naar de buurtsuper is al een avontuur. Wintersport zoals wintersport soms ook bedoeld is! En vanaf woensdag gaat het meevallen en zul je prachtige pistecondities hebben omdat er ook een dun laagje vers gaat vallen (sneeuw vanuit het oosten).

Doe je voordeel met deze door mij en reageerders opgestelde tips. Wat mij betreft is die van Sydney die meer verstand heeft van administratie en belastingen om altijd tenminste een kwart tank benzine in je auto te houden de allerbeste!

Ga je naar een dorp in de Alpen boven 1200 stuur je 06 en je bestemming dan door via het tipformulier, dan ga ik je straks bellen voor een live persbericht!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

14 reacties

Gesloten voor reacties.