Klik voor groter beeld

De Alpen gaan nu de diepvries in. The day after tomorrow! Het pittigste moment is verlegd na het weekeinde (net als de koudste nacht in de LL). Kijk weer eens die berekening voor Ischgl vanuit het WRF-model van Meteorexploration.com. Dinsdagochtend -35°C. Op bizztravel.nl kun je al deze mooie detailprognoses zien voor de meeste bestemmingen. En dat is schrikken vanochtend: we zien nu ineens harde wind!

Klik voor grotere kaart

Hierboven zie je de kaart met het windveld op maandagochtend op rond 1500m hoogte. Die rode vlekken bij Marseille noemen we “mistral”. Die wind jaagt door het Rhônedal en wordt vanuit Zwitserland gevoed door de Bise, een koude wind die vooral in de lagere gebieden voelbaar is. De mate waarin de koude stroming doorbreekt naar de bergketens en de Alpendalen is altijd een beetje onvoorspelbaar. Tot gisteren leek het allemaal enigszins mee te vallen. Vandaag moet ik echt waarschuwen: het wordt bar! Niemand van mijn leeftijd of jonger heeft dit op die manier eerder meegemaakt. Kijk nog eens op de data voor Ischgl: als je NO6 ziet bij -17°C, dan weet je het wel. Dat is niet grappig meer.

Laten we eens kijken naar de waarschuwingen in de lokale weerberichten….

Het Franse weerbericht van gisteravond zegt nu voor vrijdag, voor zaterdag, voor zondag, voor maandag:

VIGILANCE: Très grand froid.   

Moet ik dat nog vertalen? Men spreekt verder van Bise glaciale en temps sibérien. En dat laatste klopt dus niet helemaal want in Siberië waait het meestal niet. Nee het wordt echt bar en boos.

We kijken naar het Zwitserse weerberichtmässige Bise dus dat valt nog mee. Inneralpin zal het nog best goed te doen zijn, maar hoe zit het met de Oostenrijkse staulagen die natuurlijk ook windzones zijn?

Het lokale Oostenrijkse weerbericht zegt:

Zaterdag: Extreme Kälte. Und zur Kälte kommt in weiten Teilen Österreichs auch noch lebhafter, eisiger Nordwind, im Osten sind sogar kräftige Böen um die 50, 60km/h zu erwarten.

en

Zondag: Speziell in Ostösterreich weht lebhafter, mitunter kräftiger, schneidender Nordwind und es ist klirrend kalt. 

en

Dinsdag: Der eisige Wind aus Nord bis Nordost legt sogar noch zu und wird vielerorts lebhaft, im Osten und auf den Bergen sogar stark.

Het ziet er dus naar uit dat de eerste vier dagen van de aankomende wintersportweek een heroïsch gebeuren gaan worden. Ik zou wel gewoon gaan om het meegemaakt te hebben. Dit ga je echt nooooit meer vergeten. Geeft niks als je 4 dagen binnen voor de kachel zit met ijsbloemen op de ramen. Alleen een wandelingetje naar de buurtsuper is al een avontuur. Wintersport zoals wintersport soms ook bedoeld is! En vanaf woensdag gaat het meevallen en zul je prachtige pistecondities hebben omdat er ook een dun laagje vers gaat vallen (sneeuw vanuit het oosten).

Doe je voordeel met deze door mij en reageerders opgestelde tips. Wat mij betreft is die van Sydney die meer verstand heeft van administratie en belastingen om altijd tenminste een kwart tank benzine in je auto te houden de allerbeste!

Ga je naar een dorp in de Alpen boven 1200 stuur je 06 en je bestemming dan door via het tipformulier, dan ga ik je straks bellen voor een live persbericht!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.