Weervoorspellen is al bijna niet te doen, laat staan iets zinnigs zeggen over hele seizoenen. Toch lukt dat laatste steeds beter. Wellicht mede dankzij de hype over global warming zijn we de laatste twintig jaar echt veel meer aan de weet gekomen over hoe ons klimaat werkt. De wetenschappelijke doorbraken komen nog dagelijks binnen.

Wie níet verblind is door de zuiver wetenschappelijk allang weerlegde hypothese dat de door menselijk toedoen stijgende CO2-concentratie (van bijna niets naar bijna niets) op dit moment en in de toekomst een serieuze invloed op temperatuur en klimaat heeft, die kan best iets zinnigs zeggen over weer en klimaat van de aankomende seizoenen en wellicht zelfs over de trends voor de komende decennia.

Hoe kan dit? Nu ja, als je weet hoe het getij werkt kun je als je eb waarneemt, voorspellen dat het over 6 uur vloed zal zijn. Kortom: als je blijft bij de realiteit dat het klimaat grotendeels wordt bepaald door natuurlijke variatie die cyclisch verloopt over verschillende tijdschalen, dan kun je naar bate je die cycli beter snapt ook steeds meer zeggen over de te verwachten weertrends, te meer je vaak kunt vergelijken met eerdere periodes.

Zo zijn er op dit moment serieuze aanwijzingen dat de wereld de komende decennia een nieuwe kleine ijstijd tegemoet gaat, simpelweg omdat de zonnecyclus van nu op de zonnecyclus van toen lijkt. Op alle tijdschalen kunnen we op deze manier met alle bekende cycli gaan rekenen.

Laten we eens kijken naar enkele voorspellingen voor winter 2011/2012:

Wat zegt Meteoconsult op basis van gegevens van de degelijke World Climate Service. Bekijk de RTL video met Margot Ribberink. Vergeet het slotgedeelte met Frans Berkhout die tot de onverbeterlijke global warming believers behoort. Interessant is de grafiek met de in Nederland consequent dalende temperatuurtrend voor de maand december. Meteoconsult voorspelt dus een bitter koude winter!

 

Bovenstaande afbeelding behoort bij een toch wel baanbrekende publicatie in Nature van het Britse Metoffice die op basis van de UV-intensiteit van de zon voor de komende decennia een kleine ijstijd voorspellen. Andere klimatologen en vele astrofysici voorspellen dit al jaren ook op basis van de zonnevlekken.

Meer seizoensvoorspellingen volgen….

Interessante links:

http://www.meteoschweiz.admin.ch/web/de/klima/klima_morgen/Wochenklimaausblick/aktueller_wochenklimaausblick.html

http://beta.weathertrends360.com/

http://langfristwetter.com/

Belangrijke oceaancycli

AO: http://www.cpc.noaa.gov/products/precip/CWlink/daily_ao_index/ao.shtml

NAO: http://www.cpc.noaa.gov/products/precip/CWlink/pna/new.nao_index_ensm.html

 

ENSO: http://wattsupwiththat.com/2011/10/17/ncep-ensemble-forecast-shows-deep-la-nina-coming/

En we houden je natuurlijk op de hoogte van het gedrag van de Lynxen uit het Oostenrijkse dierenpark. 😉

Ben je geïnteresseerd in het verloop van het klimaatdebat: neem dan ook regelmatig een kijkje op Hajo’s andere website climategate.nl.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *