Hieronder zie je de actuele Föhndiagrammen uit de Alpen….

Drukverschil tussen Lugano en Zürich
Drukverschil tussen Bolzano en Innsbruck

De berekende drukgradiënt in hectopascal (hPa) tussen Lugano en Zürich respectievelijk Bolzano en Innsbruck op basis van de MOS-data van het ECMWF-model is illustratief voor de stroming over de Alpenhoofdkam. Als de gradiënt negatief is – een hogere druk in Zürich dan in Lugano, dan is er sprake van Nordföhn of Nordstau. In het omgekeerde geval hebben we de klassieke Föhn uit het zuiden. De intensiteit van de Föhn neemt toe met de drukgradiënt.

De praktijk leert dat pas vanaf 4 hPa de harde wind ook omlaag doorbreekt naar de dalen in de Alpen. Vanaf 8 hPa zien we de Föhn ook doorbreken in de omliggende lage gebieden. De berekening is gedaan aan de hand van model output statistics (MOS) door Meteomedia en wordt elk uur ververst.

Opmerking Hajo: soms heb je een soort “schijnföhn” in het diagram als er een diepe depressie langs de Alpen trekt. De drukgradiënt is dan niet het gevolg van de regionale stuwing tegen het gebergte maar komt van het grootschalige weersysteem. Zo kun je bij stormachtige westenwind langs de hoofdkam met een depressie in het midden van Duitsland toch een hoge uitslag van het Föhndiagram hebben.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *