Bron: Wetterzentrale.de.

Hierboven de meest actuele 850hPa ensemble-grafiek van het GFS model voor de omgeving van Val Gardena (dorpen: Ortisei / St. Ullrich 1230m, Santa Cristina / St. Christina 1428m, Selva / Wolkenstein 1562m; skigebied tot 2518m; GPS 46.55806, 11.72012) in Zuid-Tirol in Italië. Het dal ligt op puur aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam en profiteert dus vooral van sneeuwval bij stuwing vanuit het zuiden. De resolutie van het weermodel is 1° en deze grafiek telt dus voor een groot gebied van 110 x 80 km. Het punt lat 46 long 11 ligt 80km ten zuidwesten van het Val Gardena op 1000m maar is meteorologisch toch het meest representatief vooral bij westenwind en zwakke zuidelijke aanvoer. Komt het weer uit het noorden kun je ook op onderstaande grafiek kijken.

Bron: Wetterzentrale.de.

Het punt lat 47 long 12 ligt 50km ten noordoosten van het Val Gardena op een hoogte van 1200m. Door de ligging strak tegen de hoofdkam zal dit punt met name bij stuwing uit het noorden representatief zijn en ook bij zeer sterke stuwing uit het zuiden.

De hoogte van het 850hPa vlak waarvoor de temperatuurlijnen zijn berekend, varieert onder meer met de luchtdruk tussen ruwweg 1250 en 1600m. Op de weerkaarten van het 850hPa vlak is deze hoogte steeds aangegeven in decameters: 1 dam is 10m. Een zigzag in de temperatuurlijnen met duidelijke dagmaxima en dagminima krijg je alleen als het 850hPa vlak in de buurt van het aardoppervlak (“virtueel” onder het aardoppervlak kan ook in een weermodel). Voor het punt  lat 47 long 12 bij Val Gardena zien we die zigzag meestal wel.

Gemiddeld daalt de temperatuur met 0,6°C voor elke 100m die je omhoog gaat en omgekeerd. In turbulente natte weersomstandigheden waarin de atmosfeer verticaal goed wordt “doorgeroerd” klopt deze regel exact. Voor het Val Gardena kun je dus 0 tot 2°C graden van de waarden van de temperatuurlijn aftrekken en voor de top van het skigebied 4 tot 8°C. Bij stabiel weer (hogedruk of heldere nachten) en bij warmtefront passages is de opbouw van de atmosfeer vaak  heel anders en is het aan de grond juist (veel) kouder dan hoger in de atmosfeer. 

Volg deze link naar Meteociel.fr voor meer GFS-ensemble grafieken voor het Val Gardena maar dan voor meer variabelen waaronder ook luchtdruk aan de grond en temperatuur op 2m.

Let op: pas in de url steeds aan:

  • vanaf 7 uur ’s ochtends: run=0 
  • vanaf 13 uur ’s middags: run=6
  • vanaf 19 uur ’s avonds: run=12
  • vanaf 1 uur ‘snachts: run=18

De Meteociel ensembles zijn geïnterpoleerd naar een resolutie van  0,1° en gelden dus voor een gebied van ongeveer 10 x 10 km. Wil je het ensemble voor een andere plek zoek dan de GPS-coördinaten op met gpscoordinaten.nl en vul ze in met 1 decimaal (punt ipv komma) in de url van bovenstaande link. Natuurlijk is die interpolatie in bergachtig terrein verre van perfect.

Val Gardena: degelijk gezellig eindeloos skiën in Zuid-Tirol

Voor de algemene uitleg over het gebruik van de ensembles verwijzen we naar deze pagina.  

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *