Bron: Wetterzentrale.de.

Hierboven de meest actuele 850hPa ensemble-grafiek van het GFS model voor de omgeving van Obertauern (1740 tot 2526m, GPS 47.24830, 13.55772) in het zuidoosten van het Salzburgerland in Oostenrijk. Het dorp ligt op een pas aan de Alpenhoofdkam en profiteert dus van sneeuw van beide kanten. Let op: de resolutie van het weermodel is 1° en deze grafiek telt dus voor een groot gebied van 100 x 100 km. Het punt lat 47 long 14 ligt 43km ten zuidoosten van Obertauern op een goed vergelijkbare hoogte van 1620m. 

De hoogte van het 850hPa vlak waarvoor de temperatuurlijnen zijn berekend, varieert onder meer met de luchtdruk tussen ruwweg 1250 en 1600m. Op de weerkaarten van het 850hPa vlak is deze hoogte steeds aangegeven in decameters: 1 dam is 10m. Een zigzag in de temperatuurlijnen met duidelijke dagmaxima en dagminima krijg je alleen als het 850hPa vlak in de buurt van het aardoppervlak (“virtueel” onder het aardoppervlak kan ook in een weermodel). Voor het punt  lat 47 long 14 bij Obertauern zien we die zigzag dus bijna altijd!

Gemiddeld daalt de temperatuur met 0,6°C voor elke 100m die je omhoog gaat en omgekeerd. In turbulente natte weersomstandigheden waarin de atmosfeer verticaal goed wordt “doorgeroerd” klopt deze regel exact. Voor Obertauern dal kun je dus 0 tot 2°C graden van de waarden van de temperatuurlijn aftrekken en voor de top van het skigebied 5 tot 7°C. Bij stabiel weer (hogedruk of heldere nachten) en bij warmtefront passages is de opbouw van de atmosfeer vaak  heel anders en is het aan de grond juist (veel) kouder dan hoger in de atmosfeer. 

Groen is hoofdrun
Je ziet temperatuur en neerslag in 1 grafiek bij elkaar maar liefst 16 dagen vooruit. De groene run is de GFS hoofdrun met de volle rekenpower waarvan je op deze pagina van deze site ook alle kaarten kunt vinden tot +192u en op Wetterzentrale tot +384u. Het berekenen van de hoofdrun kost enkele volle uren op een Amerikaanse supercomputer. De rode lijn is het gemiddelde voor de tijd van het jaar.

Blauw is controlerun
Om een ensemble van 20 runs te kunnen berekenen moet het model worden vereenvoudigd omdat je anders niet genoeg rekenpower hebt. De dikke blauwe lijn is wat je krijgt als je het vereenvoudigde model start met dezelfde uitgangsdata als het volledige model. De twintig ensemble-runs ontstaan doordat er kleine variaties in de uitgangswaarden worden aangebracht.

Grijs is ensemble-gemiddelde
De spreiding van het ensemble (de breedte van de pluim) is een maat voor de onzekerheid van de berekening. Ook zie je of de hoofdrun een uitschieter is of meer bij het ensemble-gemiddelde ligt – de dikke grijze lijn. Veel mensen nemen het ensemble-gemiddelde als uitgangspunt voor een voorspelling, maar uiteindelijk maken de weergoden echte keuzen en krijgen we geen gemiddelde maar een specifiek scenario. Een lijn die oorspronkelijk een extreme uitschieter was, kan later gewoon uitkomen!

4 keer per dag komt er een nieuwe ensemble-grafiek uit die je dan automatisch op deze pagina bovenaan ziet voor onze partnerregio Fjord Norway en de twee skigebieden van Voss daarin:

  1. Die van de 00u run rond 7 uur ’s ochtends
  2. Die van de 06u run rond 13 uur ’s middags
  3. Die van de 12u run rond 19 uur ’s avonds
  4. Die van de 18u run rond 1 uur ’s nachts

Volg deze link naar Meteociel.fr voor meer GFS-ensemble grafieken voor de omgeving van Livigno maar dan voor meer variabelen waaronder ook luchtdruk aan de grond en temperatuur op 2m.

Let op: pas in de url steeds aan:

  • vanaf 7 uur ’s ochtends: run=0 
  • vanaf 13 uur ’s middags: run=6
  • vanaf 19 uur ’s avonds: run=12
  • vanaf 1 uur ‘snachts: run=18

De Meteociel ensembles zijn geïnterpoleerd naar een resolutie van  0,1° en gelden dus voor een gebied van ongeveer 10 x 10 km. Wil je het ensemble voor een andere plek zoek dan de GPS-coördinaten op met gpscoordinaten.nl en vul ze in met 1 decimaal (punt ipv komma) in de url van bovenstaande link. Natuurlijk is die interpolatie in bergachtig terrein verre van perfect.

Obertauern

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *