Vanochtend heb ik voor het eerst het gevoel dat de weergoden eruit zijn. De kaarten lijken geschud. Hieronder een analyse van wat ik zie in de ensembles vanochtend. Maar we moeten niet vergeten dat we ook een situatie hebben van dagenlange wisselende moeilijk voorspelbare sneeuwval bij een eerst snel stijgende en dan geleidelijk dalende sneeuwgrens in alle Alpengebieden. Dat gaan we dus lekker volgen dag voor dag.

Hierboven een plaat uit Superbesse in het Centraal-Massief vanochtend. Hier nog sneeuw op een hoogte van rond 1500m. De neerslag is nauwelijks nog tot de Alpen doorgedrongen. Op de Duitse Feldberg zie je het wel regenen vanochtend. Aan de zuidkant zit de neerslag wel al. Livigno meldt 15 cm verse sneeuw op de berg vanochtend en 5cm in het dal bij temperaturen rond het vriespunt. 

We gaan vandaag ensembles staren. Voor we de 850hPa kaarten pakken uit de Alpen kijken we eerst even op het nieuwe ensemble voor Midden-Nederland voor de temp op 2m. Het vreemde is dat we hier nog steeds een stuk of 6 lijntjes vanaf de 20e door zien dalen naar puur winterweer. Er zijn hier wel 50 ensembleleden versus 20 in het GFS model, dus het gewicht is lager. Ik vind het momenteel niet geloofwaardig. KNMI ook niet! Tot 29 december geven zij: grote kans (80-90%) op aanhoudend (vrij) zacht en wisselvallig weer. Witte Kerst? Not! Let in het bovenstaande ensemble wel op de onmiskenbaar neergaande lijn tussen de 25e en de 29e. Die zien we in het nu volgende sterk terug.[dc_slider slider=”7816″ captions=”true”]

De belangrijkste ensemble grafiek vanochtend vind ik die van het Val d’Anniviers (de middelste). Het mooie wat dit inneralpiene punt toont is dat er zelfs in de wild schommelde 00u run langs de hoofdkam eigenlijk helemaal niet zo veel belangwekkends gebeurt. De temperaturen volgen min of meer de norm voor de tijd van het jaar en liggen gemiddeld zelfs een graadje daaronder. Dan zit je in de skigebieden in de Alpen hartje december echt wel goed. Wel zien we ook hier de rond kerstavond een zachte fase met een vorstgrens rond 1500 tot 1800m.

Vervolgens kijken we naar het veel spectaculairder ensemble van Les Menuires. Minder inneralpien en dus meer gevoelig voor temperatuurschommelingen. Maar ook dito meer neerslag. Tot woensdag toch wel een halve meter en dan rond de 21e nog eens een interessant neerslagmoment en direct na kerst ook. In alledrie de gevallen zacht beginnend, maar meteen met een dalende sneeuwgrens. 

Kijken we naar de derde van de Zillertal Arena zien we lagere neerslagpieken (in de WC minder stuwing in Oostenrijk) en ook een hogere uitslag op kerstavond. Het is echt een uitschieter dus ik zou er nu niet bang voor zijn, maar met Föhn kan zelfs hartje winter van alles. Ga ervan uit dat het niet zo heftig zal doorkomen. Maar nu kijken we in al die grafieken naar de interessante neergang van de temperatuur van 25 naar 28 december (ook dus in het ensemble voor Nederland hierboven). Daar maak ik mijn derde boude voorspelling van: we zijn het winterweer in West-Europa helemaal kwijt tot aan en over de kerstdagen. Maar dan komt er een herstel van de winter nog voor het oude jaar uit is. Minimaal geen dooi meer in de Wintersport-Arena Sauerland en mogelijk ook weer winters in de LL. Een beetje een slappe BV maar toch. Als toegift zeg ik erbij dat ik verwacht dat de pistes in de Alpen de zachtere fase prima gaan doorstaan. Met als ijkpunt dat de dalafdalingen in Zell am See tot 750m gewoon open blijven. 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

65 reacties

Gesloten voor reacties.