Wintersport Stubaier gletsjer 0703

Stubaier gletsjer

Een paar mooie webcamplaatjes uitkiezen vandaag is niet te doen: ze zijn allemaal oogverblindend. Kijk dus zelf rond op onze eigen webcampagina powered by Sionvalais.com. Het plaatje hierboven van de Stubaier gletsjer is wel typisch: op de ochtend van de eerste echt zonnige dag is alle poeder van maandag al omgeploegd. En dus gaan de poederfans weer een beetje verder kijken. Met alle risico’s van dien.     

Sneeuwverwachting 0703

Sneeuwverwachting donderdag

Morgen is het in de Alpen een klassieke sneeuwdag met bovenstaande berekende sneeuwverwachting tot vrijdagochtend. Ja: Zuid-Limburg kan even wit worden vannacht! In Noorwegen is het al beginnen zoals je op deze webcam ziet. Naarmate de dag vordert gaat het daar steeds harder sneeuwen. Morgenvroeg sneeuwt het dan in de Alpen, in Tsjechië en Slowakije. Niet veel, maar een erg leuke opfrisser weer.   

[fbphotos id=367840723250139]

Europa kurkdroog
Na die “laatste sneeuw” zoals ik gisteren schreef wordt het echt mooi weer. In de GFS hoofdrun is in heel Europa geen neerslag meer te vinden tot 23 maart! Behalve op IJsland dan. Hoe zacht het wordt hangt af van de mate waarin een koudebel Oost-Europa en het Zwarte Zeegebied koel kan houden. Het ECMWF model en het GFS model (zie de kaarten hierboven) tonen dat we in elk geval tot en met dinsdag de 13e helemaal goed zitten.

Nog weken vooruit!
Op deze kaart zie je dat het dan +14° in de Lage Landen zou kunnen zijn terwijl de vorstgrens in de skigebieden loopt van loopt van 1000m in de Franse Alpen tot 500m in Oostenrijk. Ideaal. Beide modellen berekenen nu toch wel een geleidelijke en beperkte verzachting van de Alpen daarna. Tja, dit is de periode dat je in Noorwegen meer zekerheid hebt over winterse condities, maar met de tips voor het voorjaarskiën (bikiniski) kunnen we met de dikke sneeuwlagen ook in de Alpen nog weken vooruit!    

Afsluitend de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van vandaag…

[fbphotos id=367835293250682]

Mmmm… misschien moet ik een culinaire wedstrijdcategorie openen?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

13 reacties

Gesloten voor reacties.