Wintersport Stubaier gletsjer 0703

Stubaier gletsjer

Een paar mooie webcamplaatjes uitkiezen vandaag is niet te doen: ze zijn allemaal oogverblindend. Kijk dus zelf rond op onze eigen webcampagina powered by Sionvalais.com. Het plaatje hierboven van de Stubaier gletsjer is wel typisch: op de ochtend van de eerste echt zonnige dag is alle poeder van maandag al omgeploegd. En dus gaan de poederfans weer een beetje verder kijken. Met alle risico’s van dien.     

Sneeuwverwachting 0703

Sneeuwverwachting donderdag

Morgen is het in de Alpen een klassieke sneeuwdag met bovenstaande berekende sneeuwverwachting tot vrijdagochtend. Ja: Zuid-Limburg kan even wit worden vannacht! In Noorwegen is het al beginnen zoals je op deze webcam ziet. Naarmate de dag vordert gaat het daar steeds harder sneeuwen. Morgenvroeg sneeuwt het dan in de Alpen, in Tsjechië en Slowakije. Niet veel, maar een erg leuke opfrisser weer.   

[fbphotos id=367840723250139]

Europa kurkdroog
Na die “laatste sneeuw” zoals ik gisteren schreef wordt het echt mooi weer. In de GFS hoofdrun is in heel Europa geen neerslag meer te vinden tot 23 maart! Behalve op IJsland dan. Hoe zacht het wordt hangt af van de mate waarin een koudebel Oost-Europa en het Zwarte Zeegebied koel kan houden. Het ECMWF model en het GFS model (zie de kaarten hierboven) tonen dat we in elk geval tot en met dinsdag de 13e helemaal goed zitten.

Nog weken vooruit!
Op deze kaart zie je dat het dan +14° in de Lage Landen zou kunnen zijn terwijl de vorstgrens in de skigebieden loopt van loopt van 1000m in de Franse Alpen tot 500m in Oostenrijk. Ideaal. Beide modellen berekenen nu toch wel een geleidelijke en beperkte verzachting van de Alpen daarna. Tja, dit is de periode dat je in Noorwegen meer zekerheid hebt over winterse condities, maar met de tips voor het voorjaarskiën (bikiniski) kunnen we met de dikke sneeuwlagen ook in de Alpen nog weken vooruit!    

Afsluitend de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van vandaag…

[fbphotos id=367835293250682]

Mmmm… misschien moet ik een culinaire wedstrijdcategorie openen?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

13 reacties

Gesloten voor reacties.