IMG_7613

Hierboven zie je een architect en een onderzoeker/ondernemer Walter Klasz en Michael Bacher – ze kennen elkaar allang en trekken er elke winter samen op uit op toerski’s – voor hun revolutionaire creatie: een kunstwolk die vanaf -5ºC echte poedersneeuw produceert. 15 kuub sneeuw uit 1 kuub water. In het lab werkt het al jaren en vanaf dit jaar zien we het eerste prototype in Obergurgl Hochgurgl in werking. Niet op de dag dat ik er was, want toen was het veel te warm.

hajobijwolk

Ga vooral zelf kijken komende winter in Obergurgl bij het middenstation van de Hohe Mut-bahn. Uit de transparante trechter zal op koude dagen een continue stroom poedersneeuw neerdwarrelen. Hoe werkt het ding? De groene ballon is een nevelvat waar het vochtgehalte kan worden opgekrikt naar 300 gram waterdamp per kuub lucht. In een natuurlijke wolk is dat niet hoger dan 7 à 8 gram per kuub. Met een puls worden dan onder hoge druk ijskiemen in het vat gespoten en dan groeien in rap tempo ijskristallen aan. Die dwarrelen vervolgens naar beneden tot een hoop sneeuw die door een pistenbully kan worden verspreid.

DCIM100GOPRO

Het witte zeil is van de firma Koch die is gespecialiseerd in ultralichte constructies. Het ontwerp – responsive want meebewegend met de wind – is van een groep bouwkundigen aan de universiteit van Innsbruck: Koge. Dat staat voor Kunstruktion und Gestaltung. Ze hebben nog geen hoogleraar en dat bevalt ze goed. Koge heeft dus die buitenopstelling bedacht, terwijl Michael Bacher al jaren in een lab een werkende proefopstelling heeft. Die laatste heeft er nu een bedrijf van gemaakt: Neuschnee GmbH. Volgend jaar moeten er al een heel stel kunstwolken in diverse skigebieden staan. Over twee jaar dan de massaproductie.

IMG_7617

Responsive constructie…

IMG_7624

Het is nog steeds een wonder hoe weinig er aan Nederlandse universiteiten onderzoek wordt gedaan aan en naar natuurijs en hoeveel aandacht er is in de Alpen voor sneeuw. Denk ook aan SLF in Zwitserland. Ach wij hebben altijd nog wintersportweerman.nl :-(.

IMG_7598

Echte good feelings tussen die twee. Een raket op de maan brengen is uiteindelijk natuurlijk een vorm van “herenliefde” en soms zit er een vrouw tussen bij dergelijke high tech projecten.

IMG_7605

En men is nog lang niet uitgedroomd. De ultieme natte droom is natuurlijk de “sneeuwprinter”. En mij hebben ze overtuigd: dat wordt de toekomst van de wintersport. Elke ochtend 3cm verse poeder over de pistes. Het gevoel van offpiste maar dan veilig op de piste. Hoe doe je dat? Met bovenstaand ontwerp. Maar waar komt het water dan vandaan? Dat draagt het apparaat mee in de constructie. Het moet een volledig autonoom vehikel worden dat aandokt bij een waterpomp voor weer een kuub waar 15 kuub sneeuw van gemaakt wordt. De snelheid zal ongeveer 1/2km uur zijn. En met gedetailleerde meteodata van een bedrijf als het Weense MetGis weten de machines zelfs wanneer en hoe ze moeten rijden. We zitten daar eigenijk al heel dichtbij hoorde ik van de Robert Sölkner, CEO van pistenmanagement.at. Pistenbully’s zien met zijn software exact waar eerdere sporen zijn gereden en kunnen daar op de centimeter nauwkeurig op aansluiten. Hoeveel sneeuw er precies onder het voertuig zit is ook op 10cm nauwkeurig bekend.

IMG_7616

Maar er wordt nog veel meer gedroomd. In Zell am See Kaprun staat op het Kitzsteinhorn bijvoorbeeld een 150m hoge liftsteun. Volgens Klasz kun je die ook hol uitvoeren en dan in het midden een kunstwolk hangen. DIe zou natuurlijk massa’s poedersneeuw kunnen produceren. Maar ook aan zeppelins wordt al gedacht. Dat is echt Jules Verne: kun je het je voorstellen dat ik de toekomst op een zonnige dag in de avondschemering onbemande zeppelins opdoemen waaruit het spontaan gaat sneeuwen? En wat nog het meest bizar is: deze technologie bespaart energie, water en geld ten opzichte van de bestaande kunstsneeuwtechnologie.

DCIM100GOPRO

Maar het moet duidelijk zijn: we praten hier over een duurzaam systeem en geen industriële ijsproductie zoals in de Wintersport Arena Sauerland maar ook in het Pitztal en in Zermatt wordt toegepast. Met grof geweld kun je overal ijs neerleggen, maar dat is geen weg voor de toekomst. Als er aan het begin van het seizoen om wat voor reden dan ook geen sneeuw ligt en het is nog steeds zo warm dat ook “natuurlijke kunstsneeuw” niet lukt… dan zeg ik: zet de e-bikes klaar en trommel de paragliding-tandempiloten op en biedt mensen op andere manieren een fijne vakantie of is er toch een manier?

IMG_7651

Tijdens een symposium op 13 november in het universitair centrum in Obergurgl van de universiteit van Innsbruck – niet toevallig op dezelfde dag als de onthulling van de kunstsneeuwwolk – gaf ook Frank Wille uit Serfaus een praatje (links naast de baas van de liftmaatschappij van Mayrhofen). Hij woont op 1600m maar skiet niet. Hij is autodidact als machinebouwer. Zijn bedrijf heet Wille Arbeitsmachinen. Hij dacht enkele jaren geleden: laat me het eens anders proberen. Hij maakte een kunstsneeuwkanon op basis van perslucht en water. Hij “vijlde” net zolang aan een type ventiel tot het werkte. In die ventielen wordt perslucht versneld naar 1,7 mach! Als daar water bij komt bevriest het meteen tot een zachte soort sneeuw. En nu komt het…. dat lukt al bij en dauwpunt van 0ºC en een luchttemperatuur van bijvoorbeeld +3ºC. De truc is dat door het werken met perslucht er geen variatie is in de luchtvochtigheid. Ik weet er het fijne niet van, maar Wille verzekert dat de werking niet een kunstmatige koeling is door de expansie van de perslucht.

IMG_7614

Tja, die Frank Wille zoekt nog geldschieters en skigebieden die het willen proberen. Zijn oplossing zou geweldig zijn voor die laatste stukjes onderaan een dalafdaling. Wie weet kreeg hij op het symposium contacten. Ik zal hem eens in contact brengen met Julian Pape in de Wintersport-Arena Sauerland. De jongens van KoGe en Neuschnee hebben dat niet nodig. Die zijn al wel connected…. hoewel? Ik hoorde ze niet over skihallen. Ik denk toch dat SnowWorld een perfecte plek zou zijn voor een kunstwolk aan het plafond want ALTIJD KOUD!

IMG_7625

Mooi is het ding zeker! En wetenschappelijk onderbouwd…. het gekste wat ik hoorde op het symposium was van een hoogleraar die Doppelmayr adviseert: hij vertelde me van werkende installaties in Scheffau, Brixen en bij de Kulm skispringschans waar een magnetische installatie over de watertoevoer van een conventioneel kunstsneeuwkanon is geplaatst waardoor het water ook al bij een hogere temperatuur bevriest. “Rechtsdraaiend water… zij hij letterlijk”! Nee daar ben ik sceptisch over…. maar die kunstwolken en sneeuwprinters komen eraan. Met de realistische klimaatvooruitzichten hoeven we ook niet bang te zijn voor te hoge temperaturen in de skigebieden. Komt allemaal goed dus. En misschien nog sneller dan we denken…

glijbaan3011

Zie hier: een perfecte glijbaan in de GFS06u!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.