valdabondance0601

Ik post nooit een plaatje van gisteren, behalve vandaag. Portes du Soleil. 5 januari 2015. Kan ik dat op Canvas bestellen? Wat is ie mooi! Dit is onze sport! Nu ben ik tegenwoordig meer een toerskiër die liever omhoog loopt, maar als het nog door sneeuwt is gezellig naar je volgende run in een achtpersoonsstoeltjeslift ook wel zo fijn. Gewoon helemaal top. We zagen het ook in het verhaal van Jorne gisteravond. Nu eerst wat plaatjes en dan de analyse. Alleen als ie ijs en ijskoud is.

montblanc0601

Uitzicht op de Mont Blanc vanuit Les Menuires

lesmenuires0601

Mooie wolken te zien vanaf Roc des 3 Marches Les Menuires

zaferna0601

Zafernalift Kleinwalsertal mooi wit maar alleen open voor wandelaars

montafon0601

Garfrescha in Montafon – droog, helder, laag dauwpunt, veel kunstsneeuw

brixental0601

Brixental dun laagje wit

obertauern0601

Obertauern mooi wit maar geen sneeuwmassa’s

ascou0601

Ascou in de Pyreneeën

Ja die sneeuw in de Pyreneeën valt op vanochtend. Zie hierrr de livebeelden van Peyragudes. Dat zet later vandaag ook weer door naar de Alpen. Fonzie is nog niet uitgesneeuwd. Maar: voor de duidelijkheid in de lagere gebieden in Oostenrijk en delen van Zwitserland en aan de zuidkant sowieso is het nu nog niet goed. Het is leuk wit. Als je van winterwandelen houdt is je kostje gekocht. Maar in de skigebieden is meer nodig.

frederike

Sneeuwverwachting komende 48 uur

We weten het: morgen komt Frederike. Hoge sneeuwgrens. Véél neerslag. Recht uit het westen. Fonzie strooit vandaag nog wat poedersuiker in alle regio’s maar dan… de sneeuwgrens kan tot bijna 2000m stijgen in het westen. In Oostenrijk nog tot 1400m. Dat wordt een waterballet en het dunne laagje sneeuw in lage dalen zal weer aardig vergroenen. Dat was op nieuwjaarsdag ook aangekondigd (zie mijn video rechts boven): de lage dorpen blijven de eerste twee weken van januari groen. Net als de sneeuw en ijzel in Nederland verrassend kwam is het dunne laagje sneeuw tot in de laagste dalen aan toe nu verrassend gekomen. Maar dat de strijd nog niet gestreden was is helder gezegd. De Franse Alpen hebben al een bak sneeuw tot dodelijke lawines aan toe. Dat wordt in de komende 48 uur kritisch als er nog ruim een halve meter bij valt! Ik ben morgen ter plekke in Les Menuires dus je zult alles uit eerste hand hebben. WEES VOORZICHTIG!

maandagec0601

Zuidkant hele mooie sneeuw boven 1500m dit weekeinde

Wa ik echt echt echt leuk vind is dat mijn inschatting dat de Apennijnen NIET de sneeuw van de zuidkant gaan stelen – wat de modellen steevast wél berekenden – lijkt te gaan uitkomen komend weekeinde. Ja een hoge sneeuwgrens. Maar veel gebieden in Italië liggen ook wel hoger dan 1500m. En nee 15cm is niet genoeg om pistes te maken. Maar aan de zuidkant zijn ze echt von Kopf bis Fuss auf Kunstschnee eingestellt. Daar houden ze van weinig sneeuwval en veel zon. Natuursneeuw voor het decor en kunstsneeuw voor de pistes. En als het koud wordt is dat een fluitje van een cent.

cliffeckoud

Hier gaan we naar toe

En het wordt koud! Zo koud! Eigenlijk al vanaf 13 januari. Netjes zoals voorspeld of besteld op 2 januari in dit bericht. Nee meteofiction heeft wel zin. Dat blijkt keer op keer op keer. De algemene tendenzen hebben we al zeer vroeg in de smiezen. De scenario’s zijn besproken. En als de andere media dan komen met: “weer slaat om”, dan wisten wij allang dat het in het vat zat. Toch? Maar elke dag ontdekken we nieuwe aspecten van wat het concreet voor de wintersporter betekent en vandaag is dat dus de ijzige kou. Als de wind erbij komt zoals het Amerikaanse model nu voor 19 januari berekend bijvoorbeeld is het om te snijden.

ensfraalp0601

Pluim Franse Alpen

Meteen erbij vermeld dat er vanaf 13 januari een zwak clustertje lijnen is dat roet in het winterse diner gooit. Maar we zien voor de Alpen nu echt de pluimen die we de afgelopen tijd alleen in Amerika zagen: dat het 80% van de lijnen en het ensemblegemiddelde robuust de kou in duiken. En dat al run na run na run. Het is goed dat er mensen zijn die sceptisch blijven. Eerst zien dan geloven. Dat houdt je scherp. Maar ik pik toch liever een vette portie blijdschap mee vandaag. Het is gratis. En logisch: als het zo koud wordt gaat de sneeuw eruit. Maar in de overgang zien we dagenlange stuwing en komt er toch nog wel een paar decimeter naar de noordkant.

ensbo0601

Pluim Berner Oberland

Zwitserland al een stuk minder sneeuw dan de Franse Alpen. Maar ook minder geplaagd door regen van Frederike. Ook hier dat clustertje lijnen vanaf de 13e. Het zal toch geen vrijdag de 13e zijn? Nee gelukkig…

zuidkant0601


Pluim zuidkant Val Gardena

En ja hoor: de zuidkant! De hoofdrun van het Amerikaanse model doet niet eens mee komend weekeinde (zwarte lijn). Maar het ensemblegemiddelde (rode lijn) spreekt boekdelen. Er gaat gewoon bij een sneeuwgrens van rond 1300m mooie sneeuw vallen aan de zuidkant dit weekeinde. En verder niet. Bella Italia kiest voor de zon!

frederic2

Freederic-hoog in Amerikaans model

Hoe zit het met het Fréderic-hoog? Naar hem vernoemd omdat hij het vroeg in de smiezen had. In het Amerikaans model staat het er op 13 januari mooi op. Mooie stuwing nu naar de Alpen (ook Oostenrijk) net zoals de Turkse Zwarte zeekust de afgelopen periode zag. Tsjechië ook heel mooi! Sauerland sowieso: sneeuw en kunstsneeuw gaan het doen. Nergens staan meer kanonnen per hectare piste dan daar. Boek alvast maar! Komt goed.

frederic

Fréderic hoog in Europees model

Het Europese model heeft het Fréderic-hoog al op 11 januari klaar liggen. Daaruit ontstaat dan een zuivere sneeuwsandwich omdat de zuidkantdump dan ook nog aan de gang is. Als die dump er komt gaat hij Jonas heten!

cliffec0601

Cliffhanger Amerikaans model

En dat we vanaf de 17e ook in de Lage Landen mee gaan winteren zagen we vanochtend al in een apart weerbericht. De ochtendrun vanhet Amerikaans model is een snoepje met twee hele dikke t… van depressies die onder een Scandihoog vette transportkou op gang gaan brengen. Op naar de 100 Hellmannetjes die ik in mijn seizoensverwachting voor de Lage Landen voorspelde. Of en hoe het tegen die tijd in de Alpen blijft sneeuwen gaan we zien. Daar zijn we hier voor…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

172 reacties

Gesloten voor reacties.