Je zou zeggen dat er iets niet helemaal goed is gegaan als je met je sneeuwkloffie tot en met je ellebogen in de sneeuw zit. Zou er een flinke crash aan vooraf zijn gegaan waardoor je de sneeuw in geacatpulteerd werd? (Been there, done that). Nope. Bij Gamsleiten Kriterium is het juist de bedoeling dat je zover mogelijk de sneeuw in duikt om een schatkist op te graven. Schatrijk terugkomen vanuit Obertauern? Het kan dus!

csm_Gamsleiten-Kriterium_obertauern3_4733508bab

Lekker materialistisch

Hoewel het tijdens wintersport meestal om de ervaring gaat die onbetaalbaar is, is dit toch wel écht een heel materialistisch event. Moet kunnen. Bij het jaarlijkse Gamsleiten Kriterium (dit jaar de 10e editie op 9 april) draait het om de prijzen die je onder de sneeuw vandaan moet vissen. Een van de grootste winterhighlights in Obertauern en dé ideale gelegenheid om een van de populairste pistes van het gebied geheel legaal met z’n allen te slopen. Het event vindt plaats op een van de steilste pistes van het gebied, de Gamsleiten 2. Geen paniek. De piste is altijd de volgende ochtend weer perfect geprepareerd, alsof er nooit honderden grijpgrage handjes in de sneeuw hebben lopen harken op zoek naar prijzen.

Gamsleiten-Kriterium_obertauern11

In de top 10 van steilste pistes van de Alpen

Ik noemde ‘m al even vluchtig. De Gamsleiten 2 piste. De steilste piste van de Alpen is de Langer Zug in het Oostenrijkse Lech, maar de Gamsleiten 2 heeft eervolle 2e plaats weten te behalen (hoe toepasselijk). Voor de daredevils. De piste heeft hier en daar namelijk een hellingspercentage van 100% (nee, dit zijn geen graden) en een flink aantal buckles. Nu ben je vast ook nieuwsgierig naar de rest van de top 10? Al weet ik niet in hoeverre dit lijstje 100% klopt, omdat ik er naar mijn idee wel een aantal pistes in mis, zoals Schilthorn, de zwarte #10 in Mürren. Wat jij? Laat het met weten in de comments.

10 van de steilste pistes van de alpen

  • Langer Zug, Lech (Oostenrijk)
  • Gamsleiten 2, Obertauern (Oostenrijk)
  • Kandahar, Garmisch Partenkirchen (Duitsland)
  • Die Strei, Kitzbühel (Oostenrijk)
  • Harakiri, Mayerhofen (Oostenrijk)
  • Laber Nordhang, Oberammergau (Duitsland)
  • Mont Fort, Quatre Vallee (Zwitserland)
  • De muur, Avoriaz (Frankrijk)
  • Hohe Salve, Brixental (Oostenrijk)
  • Diabolo, Golm/Montafon (Oostenrijk)

Van dit lijstje heb ik er – zie ik  nu – echt nog maar weinig af kunnen strepen. Werk aan de winkel! Een mooi doel. Bij hoeveel kun jij er een vinkje zetten?

Doe je lucky onderbroek aan op 9 april

Goed. Terug naar Obertauern. Sneeuw, zonnetje, muziekje, drankje … en BMW’tje? Dat is namelijk de hoofdprijs voor de schatzoeker met het meeste geluk. Je hoeft geen snelle skiër of boarder te zijn. Het draait meer om geluk. Leuk voor iedereen dus! Voor ieder type wintersportfan. Naast de sleutel van de BMW zijn er nog 29 andere prijzen in de sneeuw verstopt. Met een beetje (boel) geluk kun je de skikoffer op het dak van een gloednieuwe BMW binden. Met iets minder geluk heb je gewoon een hele gezellige dag! Het is sowieso een groot feest. Hoe dat er dan uitziet zie je in onderstaand filmpje. Het lijkt mij wel wat!

Hajo en een ploegje WSWM’ers tot hun ellebogen in de sneeuw

In 2013 deden Ronaldo en Hajo zelf mee, maar tevergeefs. Toch weerhoudt het Hajo en een klein ploegje WSWM’ers er niet van om het dit jaar weer te proberen. Zij reizen namelijk in april weer af naar het populaire, sneeuwzekere Oostenrijkse skigebied. Wie zien we daar? Inschrijven kan via de site van Obertauern.

Tipje

Reis je speciaal voor Gamsleiten Kriterium naar Obertauern af? Hotels hebben rond die tijd vaak leuke en voordelige package deals met overnachting, skipas en kaartjes voor de schatzoektocht en afterparty. Koop je alleen een kaartje voor het event, dan kost dat €50.

Dit is er eentje voor je wintersport-bucketlist, toch? Hij gaat hoe dan ook op de mijne.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Gesloten voor reacties.