funtensee

Prognose Funtensee - Klik voor grotere grafiek

Wintersporters zullen vanochtend misschien gedacht hebben brrrr wat koud! Hierboven zie je dat op de Funtensee weer eens -31°C is gehaald. In veel skidorpen boven 1000m is strenge of zeer strenge vorst geweest vanochtend. De grafiek van de Funtensee geeft al aan dat de kou nu geleidelijk uit de lucht gaat. In het weekeinde zitten we dan met een vorstgrens die in de Franse Alpen de 2500m haalt en in Oostenrijk ook wel 1500m.

Stormachtig en lichte regen
Je moet vanochtend echt in de Wintersport Weerkamer hieronder de kaarten met neerslagintensiteit en -vorm door klikken want dan zie je hoe vanaf donderdag een grote depressie die boven de Oostzee verder activeert dagen lang sneeuw gaat dumpen in een groot gebied rondom Moskou. Winterliefhebbers: daar moet je heen! Helemaal aan de zuidwestflank van die depressie komt er ook lichte neerslag in het oostelijk  Alpengebied die dus in veel skidorpen donderdag, vrijdag en zaterdag licht regenen. Vooral donderdag staat er ook een deels stormachtige westenwind.

Sinds gisteravond weten we dat het kwik gelukkig maandag al weer daalt. Zelfs in het Sauerland komt het weer een beetje goed (zie prognose). Toch blijven de modellen elk een andere route kiezen voor het verloop van de Krokusvakantie.

Hieronder een analyse…

De algemene tendens ten opzichte van het korte weerbericht van gisteravond is, dat er toch niet zo’n felle depressie recht naar de Alpen gaat koersen maandag en dinsdag. De depressiebanen lopen in de drie modellen net allemaal weer anders met minder neerslag in de Alpen als gevolg maar daarom ook weer meer zonkansen.

Transportkou
In alle berekeningen duidelijk dat het kwik vanaf maandag weer snel daalt enerzijds door de uitstraling in de nachten, maar zeker ook door transportkou uit Oost-Europa. Ook rond de Zwarte Zee wordt het volgende week namelijk weer flink winters.  

Europees weermodel (ECMWF)
[fbphotos id=357553807612164]

Het Europese weermodel laat nog wel sneeuw recht uit het noorden komen. Maar die depressie is geen felle Oostzeedepressie maar eerder een dotje wolken. Aan het einde van de serie zie je het dan ook weer snel opklaren in de Alpen in de nacht op dinsdag.

Amerikaans weermodel (GFS)
[fbphotos id=357554977612047]

Het Amerikaanse weermodel laat net als gisteravond een front vanuit het westen naderen, maar berekent het hoog boven Polen al zo sterk dat het front uitwijkt naar de Pyreneeën. Grand beau in de Alpen ook maandag al!

Canadees weermodel (GEM)
[fbphotos id=357553364278875]

Binnen het Canadese weermodel bereikt het front dinsdag nog net de Franse Alpen, maar meteen daarna wordt het een Spaanse depressie en valt er in de Alpen verder alleen motsneeuw. In deze berekening is er geen sterk centraal hoog en is er veel ruimte voor hardnekkige bewolking.

Op dit moment kan ik alleen aangeven dat ik het GEM scenario minder waarschijnlijk vind. Tussen GFS en ECMWF kan ik niet kiezen. Afwachten dus. En vooral vandaag ook in Oostenrijk genieten van een schitterend zonnige dag! Op de piste wat mij betreft! 😉  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.