funtensee

Prognose Funtensee - Klik voor grotere grafiek

Wintersporters zullen vanochtend misschien gedacht hebben brrrr wat koud! Hierboven zie je dat op de Funtensee weer eens -31°C is gehaald. In veel skidorpen boven 1000m is strenge of zeer strenge vorst geweest vanochtend. De grafiek van de Funtensee geeft al aan dat de kou nu geleidelijk uit de lucht gaat. In het weekeinde zitten we dan met een vorstgrens die in de Franse Alpen de 2500m haalt en in Oostenrijk ook wel 1500m.

Stormachtig en lichte regen
Je moet vanochtend echt in de Wintersport Weerkamer hieronder de kaarten met neerslagintensiteit en -vorm door klikken want dan zie je hoe vanaf donderdag een grote depressie die boven de Oostzee verder activeert dagen lang sneeuw gaat dumpen in een groot gebied rondom Moskou. Winterliefhebbers: daar moet je heen! Helemaal aan de zuidwestflank van die depressie komt er ook lichte neerslag in het oostelijk  Alpengebied die dus in veel skidorpen donderdag, vrijdag en zaterdag licht regenen. Vooral donderdag staat er ook een deels stormachtige westenwind.

Sinds gisteravond weten we dat het kwik gelukkig maandag al weer daalt. Zelfs in het Sauerland komt het weer een beetje goed (zie prognose). Toch blijven de modellen elk een andere route kiezen voor het verloop van de Krokusvakantie.

Hieronder een analyse…

De algemene tendens ten opzichte van het korte weerbericht van gisteravond is, dat er toch niet zo’n felle depressie recht naar de Alpen gaat koersen maandag en dinsdag. De depressiebanen lopen in de drie modellen net allemaal weer anders met minder neerslag in de Alpen als gevolg maar daarom ook weer meer zonkansen.

Transportkou
In alle berekeningen duidelijk dat het kwik vanaf maandag weer snel daalt enerzijds door de uitstraling in de nachten, maar zeker ook door transportkou uit Oost-Europa. Ook rond de Zwarte Zee wordt het volgende week namelijk weer flink winters.  

Europees weermodel (ECMWF)
[fbphotos id=357553807612164]

Het Europese weermodel laat nog wel sneeuw recht uit het noorden komen. Maar die depressie is geen felle Oostzeedepressie maar eerder een dotje wolken. Aan het einde van de serie zie je het dan ook weer snel opklaren in de Alpen in de nacht op dinsdag.

Amerikaans weermodel (GFS)
[fbphotos id=357554977612047]

Het Amerikaanse weermodel laat net als gisteravond een front vanuit het westen naderen, maar berekent het hoog boven Polen al zo sterk dat het front uitwijkt naar de Pyreneeën. Grand beau in de Alpen ook maandag al!

Canadees weermodel (GEM)
[fbphotos id=357553364278875]

Binnen het Canadese weermodel bereikt het front dinsdag nog net de Franse Alpen, maar meteen daarna wordt het een Spaanse depressie en valt er in de Alpen verder alleen motsneeuw. In deze berekening is er geen sterk centraal hoog en is er veel ruimte voor hardnekkige bewolking.

Op dit moment kan ik alleen aangeven dat ik het GEM scenario minder waarschijnlijk vind. Tussen GFS en ECMWF kan ik niet kiezen. Afwachten dus. En vooral vandaag ook in Oostenrijk genieten van een schitterend zonnige dag! Op de piste wat mij betreft! 😉  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.