Eerder schreef ik al over de topcondities(ook nu nog) en over de winterse mogelijkheden in ons partnergebied Filzmoos. Daarin heb ik beloofd nog even verder in te gaan op de mogelijkheden met baby/kinderen. Disclaimer vooraf, ik kan alleen praten over wintersport met de allerkleinste (nu 17 maanden oud) en heb nog geen ervaring als ze ouder zijn.

Ik heb zelf ervaren dat het namelijk best moeilijk is je online goed te oriënteren voor vakanties met een baby/peuter die nog niet klaar is voor de skischool. Zelf hebben we het dit jaar voor de tweede keer gedaan. Vorig jaar was hij pas 8 maanden en dit is gewoon super spannend. Je weet nooit hoe goed voorzieningen in het buitenland zijn totdat je het zelf ervaart. Hoe gaat de reis? Wat als hij het niet leuk vind? Is er opvang? Hoe goed is het personeel bij de crèche? Allemaal vragen die we hadden…

Primair vervoersmiddel bij sneeuwval, de slee. Sowieso is een skipak geen overbodige luxe als je naar buiten gaat.

Maak lijstjes wat belangrijk is
Wij hebben twee lijstjes gemaakt. De eerste lijst waren alle must-have requirements, de tweede alle would have. Op de eerste lijst stonden zaken als goede crèche mogelijkheden, bereikbaarheid van alles, kindervoorzieningen in het dorp en dus vooral alles voor de kleine. Dat gaat immers voor. Mobiliteit is vooral een ding als er verse sneeuw ligt. Sneeuw is de droom van elke wintersporter, maar het maakt het wel wat lastiger als je met een baby op pad moet. Denk aan skies voor onder de wandelwagen/buggy of een draagzak als je weet dat je stabiel in de sneeuw kunt lopen. Hoe dan ook is het handig als supermarkt, crèche, piste, restaurant en eventueel een barretje allemaal in de buurt zijn.

Er blijven maar weinig gebieden over na die eerste lijst als je met een baby wil gaan. Voor Oostenrijk heeft het toeristenbureau deze lijst samengesteld, waar Filzmoos natuurlijk ook op staat! Voor Frankrijk moet je helaas websites van de gebieden zelf nalopen, maar als het aanwezig is dan is het erg goed geregeld en vanuit de overheid aan regels gebonden is. Op de tweede lijst stonden zaken als sneeuwzekerheid, afstand vanaf Nederland en piste kilometers. Dit zijn de zaken waarop we de keuze normaal juist baseren. Nu waren dit de zaken die doorslag gaven.

We hebben een winnaar…
Dit jaar was Filzmoos dus de winnaar. Dit vanwege de enorme hoeveelheid aan kindvriendelijke hotels en de bereikbaarheid van alles. We hebben last minute besloten te gaan en het viel tegen hoeveel er beschikbaar was. Bovendien moet je veel crèches ruim vooraf boeken. In Filzmoos konden we dit per dag de dag ervoor doen. Die flexibiliteit is een enorme pré! Ook was er in onze week van alles te doen in het dorp zoals een openbaar binnenzwembad. Ideaal om even een middag te relaxen als het hard sneeuwt.

Met een kind wat jonger is dan 2 jaar kun je nog niet skiën. Het eerste jaar kwam hij niet verder dan de crèche en onze hotelkamer. Investeren in een goede kamer met een beetje ruimte is dus geen overbodige luxe. Liefst zit het restaurant en een bar in het hotel, zodat je met de babyfoon op zak samen je ding kunt doen. Twee locaties waar je zeker goed zit zijn:

 • Filzmooserhof
  Speciale kinderclub voor kinderen van 3 t/m 10 jaar. Ligt aan de piste en er zijn diverse winterwandelpaden vanaf het hotel. Erg compleet hotel met verwarmd openluchtbad, sauna en fitness. Wij hebben er vooral heerlijk gegeten, keuken erg goed en veel voorzieningen voor kinderen.
 • Hotel Bischofsmütze
  Ook een erg kindvriendelijk hotel met goede voorzieningen. Verwarmd binnenzwembad, sauna en speelkelder aanwezig voor de kinderen. Ligt midden in het dorp en heeft een fantastisch restaurant, waar ze prima omgaan met kinderen. Erg vriendelijk personeel.

Er zijn er echter teveel om op te noemen en ongetwijfeld zijn er meerdere net zo goed of zelfs beter. Op de Nederlandse website van Tourismusverband Filzmoos heb je een top zoekmachine voor alle accommodaties. Hier kun je filteren op familiekamers en staat goed omschreven welke voorzieningen de hotels hebben.

Rodelen in Filzmoos. Foto: ©Tourismusinformation Filzmoos

Skischool en crèche
Wat betreft skiën via de skischool hebben we dus nog geen ervaring. Wel kan ik zeggen dat er geen vierkante meter in het dorp is waar je er niet mee geconfronteerd wordt. Filzmoos ademt kinderen en alles is er op ingericht. Er zijn drie partijen:

 • Ski- und Snowboardschule Bögei
  Vanaf 3 jaar
 • Ski- und Snowboardschule Filzmoos
  Vanaf 2 jaar, voor de kinderen die niet kunnen wachten
  Vanaf 1 jaar creche mogelijkheden
 • Ski- und Snowboardschule Exklusiv
  Wat meer exclusief en ligt ook op een andere plek in het dorp.

Skiën met hele familie. Foto: ©Tourismusinformation Filzmoos

Actuele informatie over de schooltjes vind je altijd hier. Wij zaten bij de enige die ook crèche mogelijkheden aanbiedt. Je boekt dit de dag voordat je er gebruik van maakt. De skischool boekt een privé nanny die in het gebouw van de skischool op je baby past. Je boekt per uur/dagdeel. Wij deden telkens alleen de ochtend, omdat we ’s middags actief wilden doen met zijn drieën. Daarnaast hadden ze geen bedjes in het gebouw, wat dus wel een kanttekening is. Hier is echter prima rekening mee te houden. Tip van ons: meer relax, minder kilometers!

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen wat betreft wintersport met een baby. Heb je tips of op/aanmerkingen op die van mij, dan hoor ik dat graag! Verder weet ik dat er hier een aantal echte Filzmoos guru’s zitten die ongetwijfeld nog tips hebben voor dit familiegebied.


Jannes

Verantwoordelijk voor de techniek van Wintersportweerman en gek op wintersport. Zo nu en dan een report vanuit de partnergebieden, maar vooral verantwoordelijk voor het up and running houden. Staat dan ook altijd open voor feedback of verbeteringen. jannes@wintersportweerman.nl

1 reactie

Gesloten voor reacties.