Rechter muisknop voor grote kaart

Ten aanzien van de Elfstedentocht moet je als weerman de geruchten vanuit Friesland (zie artikel Telegraaf) combineren met wat de weerkaarten aan optimisme toestaan. Wat de pret vanmiddag, vanavond, vannacht en morgen overdag drukt is dat we de matige en strenge vorst en zeker de zeer strenge vorst eventjes kwijt zijn. Anderzijds zit er in de dikke laag ijs die er nu ligt ook kou opgesloten die aan de onderkant het ijs heus wel door laat groeien. Een paar centimetertjes erbij en de tocht der tochten kan doorgaan.

Zondag kan ook
Hierboven de kaart van de nacht op zaterdag. Ook de nacht op donderdag en de nacht op vrijdag brengen weer matige en strenge vorst. Dan rest eigenlijk alleen nog de vraag: alles op alles zetten voor zaterdag of toch nog de koude nacht op zondag erbij pakken, wetende dat het dan zondagmiddag licht dooit. In de drie modellen die ik op de voet volg is de maandag wel echt een beetje uit de gratie.

Wat zeggen de modellen?
Kort maar krachtig vat ik het zo samen:

Europees model (ECMWF – KNMI):

  • zaterdag super de fluper met paar graden vorst, strak blauw en nauwelijks wind
  • zondag kan ook zij het met lichte dooi en motregen, sowieso zwaar bewolkt, zwakke wind

 Amerikaans model (GFS):

  • zaterdag super de fluper met paar graden vorst, strak blauw en nauwelijks wind
  • zondag kan ook zij het met lichte dooi, eerst zonnig later bewolkt, zwakke wind

Canadees weermodel (GEM):

  • zaterdagochtend al bewolkt en invallende lichte dooi, wel droog, vanaf einde van de middag sneeuwval, ’s nachts overgaand in ijzel
  • zondagochtend regen, daarna snel opklarend, lichte dooi

3 modellen berekenen Valentijnsneeuw Alpen
[fbphotos id=346793705354841]
Voor grote afbeeldingen zie dit facebook album.

Dat de laaglandwinter nog op vol stoom doorgaat na het weekeinde is nu zo goed als uitgesloten. De drie modellen geven allemaal flinke sneeuwval aan de noordkant van de Alpen medio volgende week (GEM en ECMWF dinsdag en GFS woensdag). Dat zou als een enorme klaterregen over Nederland gaan. Erg goed nieuws voor de wintersport: deze sneeuw komt precies op tijd. Het is een droomseizoen en het moet een droomseizoen blijven.

Het zij de Alpengangers gegund natuurlijk. Schitterend zelfs zo vlak voor de krokus (ik ga met gezin naar Pitztal). Maar wij willen natuurlijk weten of er een kans is dat er na Valentijnsdag herstel van de winter zou kunnen komen. Ik acht de kans daarop momenteel 50%. Keer op keer zien we modelruns daarvoor kiezen. Gisteravond en vanmiddag had GFS een fors herstel van de winter. Vanavond doet het ECMWF dat zij het iets voorzichtiger. Toch begin je te denken dat deze ijsvloer gewoon niet helemaal gaat wegdooien. En hoe snel vriest 5cm water op het ijs weer aan?

Hieronder het voorzichtige herstel van de winter in het Europese model…

Voorzichtig herstel winter in ECMWF model

[fbphotos id=346786455355566]
Voor grote afbeeldingen zie dit facebook album.

Afsluitend nog de avondensembles van GFS en ECMWF
Oeps. Server weer beetje overbelast denk ik: uploaden lukt niet. Ga dan zelf naar de Wintersport Weerkamer hieronder en vis de ensembles even op (fancybox popups werken nog niet dus rechtermuisknop gebruiken).

Om 1.00 uur doe ik een bericht op basis van de GFS18u!!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.