Rechter muisknop voor grote kaart

Ten aanzien van de Elfstedentocht moet je als weerman de geruchten vanuit Friesland (zie artikel Telegraaf) combineren met wat de weerkaarten aan optimisme toestaan. Wat de pret vanmiddag, vanavond, vannacht en morgen overdag drukt is dat we de matige en strenge vorst en zeker de zeer strenge vorst eventjes kwijt zijn. Anderzijds zit er in de dikke laag ijs die er nu ligt ook kou opgesloten die aan de onderkant het ijs heus wel door laat groeien. Een paar centimetertjes erbij en de tocht der tochten kan doorgaan.

Zondag kan ook
Hierboven de kaart van de nacht op zaterdag. Ook de nacht op donderdag en de nacht op vrijdag brengen weer matige en strenge vorst. Dan rest eigenlijk alleen nog de vraag: alles op alles zetten voor zaterdag of toch nog de koude nacht op zondag erbij pakken, wetende dat het dan zondagmiddag licht dooit. In de drie modellen die ik op de voet volg is de maandag wel echt een beetje uit de gratie.

Wat zeggen de modellen?
Kort maar krachtig vat ik het zo samen:

Europees model (ECMWF – KNMI):

  • zaterdag super de fluper met paar graden vorst, strak blauw en nauwelijks wind
  • zondag kan ook zij het met lichte dooi en motregen, sowieso zwaar bewolkt, zwakke wind

 Amerikaans model (GFS):

  • zaterdag super de fluper met paar graden vorst, strak blauw en nauwelijks wind
  • zondag kan ook zij het met lichte dooi, eerst zonnig later bewolkt, zwakke wind

Canadees weermodel (GEM):

  • zaterdagochtend al bewolkt en invallende lichte dooi, wel droog, vanaf einde van de middag sneeuwval, ’s nachts overgaand in ijzel
  • zondagochtend regen, daarna snel opklarend, lichte dooi

3 modellen berekenen Valentijnsneeuw Alpen
[fbphotos id=346793705354841]
Voor grote afbeeldingen zie dit facebook album.

Dat de laaglandwinter nog op vol stoom doorgaat na het weekeinde is nu zo goed als uitgesloten. De drie modellen geven allemaal flinke sneeuwval aan de noordkant van de Alpen medio volgende week (GEM en ECMWF dinsdag en GFS woensdag). Dat zou als een enorme klaterregen over Nederland gaan. Erg goed nieuws voor de wintersport: deze sneeuw komt precies op tijd. Het is een droomseizoen en het moet een droomseizoen blijven.

Het zij de Alpengangers gegund natuurlijk. Schitterend zelfs zo vlak voor de krokus (ik ga met gezin naar Pitztal). Maar wij willen natuurlijk weten of er een kans is dat er na Valentijnsdag herstel van de winter zou kunnen komen. Ik acht de kans daarop momenteel 50%. Keer op keer zien we modelruns daarvoor kiezen. Gisteravond en vanmiddag had GFS een fors herstel van de winter. Vanavond doet het ECMWF dat zij het iets voorzichtiger. Toch begin je te denken dat deze ijsvloer gewoon niet helemaal gaat wegdooien. En hoe snel vriest 5cm water op het ijs weer aan?

Hieronder het voorzichtige herstel van de winter in het Europese model…

Voorzichtig herstel winter in ECMWF model

[fbphotos id=346786455355566]
Voor grote afbeeldingen zie dit facebook album.

Afsluitend nog de avondensembles van GFS en ECMWF
Oeps. Server weer beetje overbelast denk ik: uploaden lukt niet. Ga dan zelf naar de Wintersport Weerkamer hieronder en vis de ensembles even op (fancybox popups werken nog niet dus rechtermuisknop gebruiken).

Om 1.00 uur doe ik een bericht op basis van de GFS18u!!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.