Vanaf Genève begint onze tijdreis van twee en een half uur met panoramische uitzichten in onze gehuurde auto richting Val d’Anniviers. Mijn broer rijdt, dus ik kan mijn ogen de kost geven. We rijden eerst langs het meer van Geneve richting Lausanne. Dan via Montreux richting Sion.
Het laatste half uur van de rit is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de reis. Via bochtige bergweggetjes gaan we hoger en hoger. Na elke haarspeldbocht is het uitzicht weer anders en grootser. De reis is bíjna net zo mooi als de bestemming. Uiteindelijk belanden we op ruim 1300 meter hoogte en 600 jaar terug in de tijd in het ‘openluchtmuseum’ Grimentz. Authentieker dan dit krijg je het niet in één van de mooiste dorpen van Zwitserland.

Grimentz in Val d'Anniviers

De tijd heeft stil gestaan in Grimentz

De tijd heeft hier stil gestaan. Alles wat honderden jaren geleden is gebouwd, is onveranderd gebleven, de spaarzame gebouwen die nieuwer zijn, zijn in dezelfde stijl opgetrokken. Mooi om te zien dat men hier niet is gezwicht voor de verleiding van ‘snelle’ (en vaker minder mooie) bouw om het toenemende toerisme aan te kunnen. De autovrije, smalle hoofdstraat van Grimentz wordt geflankeerd door verweerde houten huizen en schuren.

Grimentz is onze uitvalbasis voor de komende dagen om het skigebied van Val d’Anniviers te gaan ontdekken. Val d’Anniviers bestaat uit de skigebieden Grimentz-Zinal, St-Luc – Chandolin en Vercorin. Deze review beperkt zich tot het deel Grimentz-Zinal.

In Val d’Anniviers ski je tussen de 1300 en 2900 meter en dat betekent dat je hier vanaf half november tot ver in de lente kunt genieten van geweldige sneeuwomstandigheden. Op onze aankomstdag meten wij 15 Celsius graden in het dorp. We zijn verrast dat pistekwaliteit daar nauwelijks onder te lijden heeft, zelfs niet in de middag.
Met één skipas krijg je toegang tot 220 kilometer piste en 46 liften in de regio verdeeld over drie skigebieden.

Zinal in val d’Anniviers

We kunnen niet wachten om op ontdekking te gaan en dat doen dus ook niet. De berg roept!
Direct na aankomst nemen we vanuit het centrum van Grimentz de gondel naar Zinal. Deze gondel is in de winter van 2014 geopend en dat heeft er voor gezorgd dat je geen bus meer nodig hebt om van Grimetz naar Zinal te komen of andersom. Een ritje met deze gondelbaan is een gave belevenis op zich. De drie kilometer lange gondelbaan overbrugt maar liefst drie valleien en biedt een prachtig uitzicht.

Cable car Grimentz-Zinal Val d'Anniviers Valais

Piste in Zinal in Val d'Anniviers

Brede pistes in Zinal

In Zinal zijn de meeste pisten rood van kleur en lekker breed. Prima om aan je carve techniek te werken. Je hebt hier veel off-piste en freestyle mogelijkheden, maar daar waag ik me niet aan met mijn skills. Ik moet volgende week tenslotte nog werken.

Grimentz in val d’Anniviers

Het skigebied van Grimentz ligt onder de toppen van de Becs-de-Bosson en heeft een hoogte tot bijna 3000 meter. Een lange sleeplift brengt je naar de Roc d’Orzival. Op aanraden van onze gids klikken we hier onze ski’s los en lopen naar de het uitzichtpunt dat veertig meter hoger ligt.

Roc d'Orzival in Grimentz Val d'Anniviers

Wat een geweldig uitzicht vanaf Roc d’Orzival

Ik ben in heel veel skigebieden geweest en ik ben echt wel wat gewend, maar dit is een ongeëvenaard schitterend panoramisch uitzicht. Kijk 360 graden rond en je ziet overal besneeuwde bergtoppen waaronder vijf ‘vierduizenders’. Beneden zie je het Lac de Moiry, in noordelijke richting zie ‘Vallon de Réchy’, een ongerepte vallei die ook wel ‘de verborgen vallei’ wordt genoemd.  Minuten lang sta ik bijna ademloos te kijken als ik eraan herinnert wordt, dat ik hier eigenlijk was om te gaan skiën. Sla dit uitzichtpunt niet over als je ooit in (de winter of de zomer in) Grimentz bent.
Oké, daar gaan we weer. Het skigebied van Grimentz is prettig. De helft van de pistes zijn rood en daarnaast is er een kwart zwart en een kwart blauw. Uitermate geschikt voor de skiër die iets gevorderd is. Het gebied is overzichtelijk. Groot genoeg om dag lang steeds andere pistes te skiën en klein genoeg om het overzicht te bewaren en niet te verdwalen. De horecagelegenheden op de berg zijn over het niet te groot, gezellig en gastvrij.

Piste in Grimentz val d'Annieviers

De pistes in Grimentz

Ze smelten de kazen!

Verwacht geen losgeslagen après ski in de dorpen van Val d’Anniviers. Toch is het zeker niet ongezellig in de dorpen Zinal en Grimentz. Een gemoedelijke sfeer, gastvrije Zwitsers en typische Alpengezelligheid zorgen ervoor dat je, je geen moment hoeft te vervelen. In de avonduren is er vermaak genoeg. Wij eten traditioneel raclette in Hôtel de Moiry in Grimentz. Naast rösti en kaasfondue hét traditionele eten in Zwitserland. Ze smelten de kaas hier nog zoals het hoort op een op hout gestookte open haard. ‘All you can eat cheese’ in combinatie met brood, augurken en aardappelen zorgen ervoor dat je de volgende dag bergen energie hebt om weer over de pistes te vliegen.

Raclette in Hôtel de Moiry in Grimentz, val d'Anniviers

Echt raclette zoals het hoort in Hôtel de Moiry

De tijd en energie die wij in andere Alpenlanden steken in de après ski, gebruiken we hier om te  gaan sneeuwschoenwandelen in Vercorin (een verslag van deze bijzondere ervaring volgt nog).

Doe eens gek en kies voor Val d’Anniviers

Voor mij was dit mijn primeur voor wat betreft skiën in Zwitserland. Het is uitermate goed bevallen. Je hebt hier de hoogte en de sneeuwcondities die je kent van de Franse hooggelegen gebieden en de typische Alpengezelligheid die je kent van Oostenrijk. Drukte op de piste en rijen bij de lift kennen ze niet in d’Anniviers. Tel daar de Zwitserse gastvrijheid bij op en je hebt hier een top wintersportvakantie. Geen reden meer om niet voor Zwitserland en Val d’Anniviers te kiezen.
Of het zou moeten zijn dat je niet van kaas houdt 😉

Informatie over Val d’Anniviers

Val d’Anniviers bestaat uit de skigebieden Grimentz-Zinal, St-Luc-Chandolin en Vercorin.
Vanaf Utrecht is het ongeveer 1000 kilometer rijden. Wij namen een vlucht naar Genève en gingen vanaf daar verder met een huurauto. Het is dan nog twee en een half uur rijden naar Grimentz.

In Zwitserland betaal je met Zwitserse Franken en niet met euro’s, hoewel euro’s op veel plaatsen wel geaccepteerd worden.

Meer informatie op de website van val d’Anniviers


Roger

Roger kan behoorlijk schaatsen, redelijk snowboarden en goed skiën. Daarnaast verruilt hij moeiteloos zijn K2's op de piste voor K3 tijdens de après ski. Er zijn weinig wintersportzaken waar hij niet over mee kan praten. Hoewel Oostenrijk zijn favoriete wintersportland is, is hij ook bekend met skiën en boarden in Frankrijk, Duitsland en Noorwegen. Roger schrijft ook voor Vadersopreis.nl .

3 reacties

Gesloten voor reacties.