Wintersport Lillehammer Region 1 Lillehammer Region 2 Wintersport Fjord Norway Voss Wintersport Fjord Norway
Lillehammer Region 1 Lillehammer Region 2 Voss Powder Fjord Norway

 

Beste wintersporter,

Noorwegen is als wintersportland zwaar ondergewaardeerd. Een klein aantal mensen – vaak met familiebanden in Noorwegen – kent de geneugten van de bijzondere Noorse skigebieden. Voor de grote massa wintersporters is het terra incognita.

Waarom naar Noorwegen?

Betaalbaar
Wintersport is net zo duur als je het maakt en de meeste wintersporters hebben ook wel wat te besteden. Enkele basiskosten voor wintersport in Noorwegen – ferry of de vlucht en huurauto – zijn hoger, maar hoe duur je de reis verder maakt heb je aardig in de hand. Doordat de meeste accommodatie bestaat uit fraaie chalets en appartementen pal aan de piste heb je de uitgaven aan eten en drank goed in de hand. Skipassen zijn eerder goedkoper dan duurder in Noorwegen.

Schitterend licht
Het tegendeel is waar: zelfs in december is Zuid-Noorwegen waar de meeste skigebieden zijn een licht land. Prachtig licht zelfs: de hele dag de diepe kleuren van het avondlicht. Je waant je in een film. En aan het einde van de middag gaan de lichten aan en zijn de pistes juist lichter dan in de Alpen. Hoe donkerder de nacht wordt hoe meer je ziet! En vanaf februari zijn de dagen al enorm gelengd.

Echt alpien
Valt reuze mee. Bekijk anders even deze video van de Olympische afdaling van Kvitfjell. En dat is dan nog in de Lillehammer Regio waar de skigebieden altijd op de steilste puits in het landschap zijn gebouwd. In de Fjorden in het westen zijn álle hellingen zo steil als we het in de Alpen gewend zijn.

Moet ik dus gaan?
Adviseer ik gezinnen uit het noordoosten van Nederland zeer serieus te kijken naar de mogelijkheden met de Colorline Kiel-Oslo. Dat is met kinderen een verademing! na een paar uurtjes rijden op de boot en de volgende ochtend uitgerust binnen 2,5 uur rijden in je skigebied. En de skigebieden van de Lillehammer Regio zijn nu eenmaal zeer geschikt voor gezinnen. Ook met opgroeiende kinderen vanwege de perfecte funparks.

En als freerider?
In een seizoen als 2010/2011 met weinig sneeuw in de Alpen en zeer veel sneeuw in Noorwegen hebben freeriders en andere poederliefhebbers enorme kansen laten liggen. Ja geld weg gegooid als je in sommige weken zeg Val Thorens boekte! Als  last minute sneeuwfan moet je afhankelijk van de weersomstandigheden toch tenminste wel even naar Noorwegen kijken.

Zóóóó dichtbij
Seizoen 2011/2012 hebben de Noorse fjorden weer erg veel sneeuw (zie deze zeer informatieve kaarten) maar de Alpen nu ook. Dan hoor je mij niet roepen: boek nu Noorwegen! Maar het is wel een bestemming die je tenminste 1 keer in de 5 jaar zou moeten aandoen. Het hoort er gewoon helemaal bij. Het is onze blindheid als we het niet willen zien. Noorwegen is zóóóó dichtbij en heeft wat mij betreft de magie van de Canadese powder dreams.

Toch snap ik erg goed dat je niet wilt gokken met je geld dat je maar één keer kunt uitgeven. Daarom sta ik een ieder graag te woord die overweegt in Noorwegen te gaan skiën of snowboarden. Wil je er eens met me van gedachten over wisselen? Vul dan nu dit formulier in!

Sportieve groeten,
Hajo
Wintersportweerman.nl

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *