Wintersport Sneeuwhoogte Sneeuwverwachting

Het front dat vanochtend over Nederland naar het oosten trekt is de markering van een heuse “regime change” van de weerpatronen. Dat mag ook wel na de uitzonderlijke droogte van de laatste tijd. De kaart hierboven laat zien dat hoe de details ook zullen zijn de winter gewoon zijn intrede doet de komende 10 dagen. Op de wintersportweervideo leg ik uit hoe we deze kaart kunnen interpreteren.

[fbphotos id=300369336663945]

Sneeuwgrens
Er zijn drie spannende sneeuwmomenten in de Alpen de komende 10 dagen. Hierboven zie je de bijbehorende kaarten van het sneeuwdek in Europa zoals berekend door het GFS model 01-12 00u. Voor zaterdag is de kaart (de berekening) waarschijnlijk iets te optimistisch. In elk geval blijft de sneeuwgrens tamelijk hoog – zo rond 1400m – hangen.

Polaire fronten
Zaterdag wordt in Nederland een echte vieze regendag en dat front gaat dan vanaf zondag het beeld in de Alpen bepalen. Zondag sneeuwt het maar licht uit dit front dat dan nog niet echt doorzet. Dan beginnen polaire fronten vanuit het noordwesten nieuwe energie te geven en drukt het front echt door. Op 5 december gebeurt het. Ook voor Nederland weer een beetje sneeuw op de kaart.

Daarna blijft het spannend. Er komen zeker nog nieuwe fronten door. De derde kaart voor 9 december getuigt daarvan. Wat de sneeuwgrens precies gaat doen is spannend en ook hevig de neerslag zal zijn. Meer hierover in de weervideo. In lijn met de kaart bovenaan stel ik vast dat wat er ook gebeurt de winter niet meer echt zal wijken. Daar staat tegenover dat ik nog lang niet ga roepen dat er voor Nederland een echte vorstperiode aan komt.

Nee, eerst even de overgang naar de winter in de echte wintersportlanden. Daarna zien we verder….

Afsluitend: dit ensemble voor een punt aan de Zwitserse noorkant biedt ook zicht op de 3 sneeuwmomenten en toont met name de onzekerheid vanaf 7 december. Klik vooral ook zelf ff rond.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

24 reacties

Gesloten voor reacties.