Wintersport Sneeuwhoogte Sneeuwverwachting

Het front dat vanochtend over Nederland naar het oosten trekt is de markering van een heuse “regime change” van de weerpatronen. Dat mag ook wel na de uitzonderlijke droogte van de laatste tijd. De kaart hierboven laat zien dat hoe de details ook zullen zijn de winter gewoon zijn intrede doet de komende 10 dagen. Op de wintersportweervideo leg ik uit hoe we deze kaart kunnen interpreteren.

[fbphotos id=300369336663945]

Sneeuwgrens
Er zijn drie spannende sneeuwmomenten in de Alpen de komende 10 dagen. Hierboven zie je de bijbehorende kaarten van het sneeuwdek in Europa zoals berekend door het GFS model 01-12 00u. Voor zaterdag is de kaart (de berekening) waarschijnlijk iets te optimistisch. In elk geval blijft de sneeuwgrens tamelijk hoog – zo rond 1400m – hangen.

Polaire fronten
Zaterdag wordt in Nederland een echte vieze regendag en dat front gaat dan vanaf zondag het beeld in de Alpen bepalen. Zondag sneeuwt het maar licht uit dit front dat dan nog niet echt doorzet. Dan beginnen polaire fronten vanuit het noordwesten nieuwe energie te geven en drukt het front echt door. Op 5 december gebeurt het. Ook voor Nederland weer een beetje sneeuw op de kaart.

Daarna blijft het spannend. Er komen zeker nog nieuwe fronten door. De derde kaart voor 9 december getuigt daarvan. Wat de sneeuwgrens precies gaat doen is spannend en ook hevig de neerslag zal zijn. Meer hierover in de weervideo. In lijn met de kaart bovenaan stel ik vast dat wat er ook gebeurt de winter niet meer echt zal wijken. Daar staat tegenover dat ik nog lang niet ga roepen dat er voor Nederland een echte vorstperiode aan komt.

Nee, eerst even de overgang naar de winter in de echte wintersportlanden. Daarna zien we verder….

Afsluitend: dit ensemble voor een punt aan de Zwitserse noorkant biedt ook zicht op de 3 sneeuwmomenten en toont met name de onzekerheid vanaf 7 december. Klik vooral ook zelf ff rond.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.