sneeuwverwachting tot 2002 GFS00u

Klik voor grotere kaart

We zitten al een reeks dagen naar zowat dezelfde sneeuwverwachtingskaart aan te kijken. De kaart hierboven komt gewoon uit de Wintersport Weerkamer hieronder waar je stapje voor stapje kunt kijken naar de belangrijkste wintersportvariabelen en dat 4 keer per dag vers – zie countdown linksonder. We zien de totale verse sneeuwval bestaande uit de sneeuwgolf die op dit moment in volle gang is (zie bericht met webcams), de bijkomende dump in het Reuzengebergte en de Tatra’s vrijdag en dan zondag de volgende grote sneeuwgolf van Noorwegen en Schotland naar de Alpen waaruit ook in de Lage Landen een paar centimeter kan vallen.

Ook komende vrijdag zijn er in het westelijke Alpengebied al grote opklaringen en dan vooral in Wallis en de zuidelijke Franse Alpen. Zaterdagochtend breidt het strak blauwe gebied zich verder uit tot over heel Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Vanaf zaterdagmiddag tot maandagmiddag zitten de Alpen weer in wolken en zondag dus ook weer dikke sneeuwval. Daarbij daalt het kwik vanaf ook spectaculair met een graad of 10. Als dat sneeuwfront is uitgeraasd, is het zoals we nu zien dinsdag en woensdag en misschien ook wel donderdag strak blauw in de Alpen. Afgezien van nevelvelden in de dalen en vanaf de zuidkant doordringende wolkenbanken.

[fbphotos id=352778774756334]

Op donderdag de 23e zitten we grosso modo met het weerbeeld wat je hierboven op de GEM-kaarten ziet. Het is een heel opmerkelijk beeld. Als je op de linker kaart kijkt zie je de nacht temperaturen die aan de noordkant van de Middellandse Zee zeer laag zijn door de uitstraling ’s nachts maar ook door de open verbinding met “Siberië”. Het lagedrukgebied op de Middellandse Zee houdt de wind daar in de oosthoek. Schaatsweertje zou je zeggen behalve dat door een soort bizarre noord-zuid tweedeling in Europa gelijktijdig zachte condities optreden in de LL.

Poepiebruin
Wat ook opvalt met beide kaarten is het grote contrast tussen nachttemperaturen en dagtemperaturen. Tja, het is dan eind februari en dan heeft de zon in die regio al flink kracht! Als dit uitkomt dan heb je een schitterende Carnavalsweek te pakken waaruit iedereen poepiebruin zal terugkeren. De grote onzekerheid met zo’n smalle gordel van hogedruk is dat je nooit weet op welke dag vanuit het noordwesten en eventueel zelfs vanuit het zuiden een depressie door zal breken. Daarmee blijft een voorspeling voorbij komende dinsdag eigenlijk ondoenlijk.

Hieronder nog een leukie van het einde van de GFS-berekening…

Toch nog ijsdagen?
[fbphotos id=352780568089488]

Ik zou maar nergens op rekenen, maar deze nieuwe GFS berekening toont dat een setje vorstdagen rond de maandwisseling en zelfs enkele ijsdagen altijd nog mogelijk zijn. Positief voor de Alpen hierbij is natuurlijk het seizoensverlengende aspect van zo’n koudegolfje. Zoals het er nu naar uit ziet blijven de wintersport condities nog de hele maand maart goed! Heb je nog een gaatje? Boeken!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

29 reacties

Gesloten voor reacties.