sneeuwverwachting tot 2002 GFS00u

Klik voor grotere kaart

We zitten al een reeks dagen naar zowat dezelfde sneeuwverwachtingskaart aan te kijken. De kaart hierboven komt gewoon uit de Wintersport Weerkamer hieronder waar je stapje voor stapje kunt kijken naar de belangrijkste wintersportvariabelen en dat 4 keer per dag vers – zie countdown linksonder. We zien de totale verse sneeuwval bestaande uit de sneeuwgolf die op dit moment in volle gang is (zie bericht met webcams), de bijkomende dump in het Reuzengebergte en de Tatra’s vrijdag en dan zondag de volgende grote sneeuwgolf van Noorwegen en Schotland naar de Alpen waaruit ook in de Lage Landen een paar centimeter kan vallen.

Ook komende vrijdag zijn er in het westelijke Alpengebied al grote opklaringen en dan vooral in Wallis en de zuidelijke Franse Alpen. Zaterdagochtend breidt het strak blauwe gebied zich verder uit tot over heel Zwitserland en het westen van Oostenrijk. Vanaf zaterdagmiddag tot maandagmiddag zitten de Alpen weer in wolken en zondag dus ook weer dikke sneeuwval. Daarbij daalt het kwik vanaf ook spectaculair met een graad of 10. Als dat sneeuwfront is uitgeraasd, is het zoals we nu zien dinsdag en woensdag en misschien ook wel donderdag strak blauw in de Alpen. Afgezien van nevelvelden in de dalen en vanaf de zuidkant doordringende wolkenbanken.

[fbphotos id=352778774756334]

Op donderdag de 23e zitten we grosso modo met het weerbeeld wat je hierboven op de GEM-kaarten ziet. Het is een heel opmerkelijk beeld. Als je op de linker kaart kijkt zie je de nacht temperaturen die aan de noordkant van de Middellandse Zee zeer laag zijn door de uitstraling ’s nachts maar ook door de open verbinding met “Siberië”. Het lagedrukgebied op de Middellandse Zee houdt de wind daar in de oosthoek. Schaatsweertje zou je zeggen behalve dat door een soort bizarre noord-zuid tweedeling in Europa gelijktijdig zachte condities optreden in de LL.

Poepiebruin
Wat ook opvalt met beide kaarten is het grote contrast tussen nachttemperaturen en dagtemperaturen. Tja, het is dan eind februari en dan heeft de zon in die regio al flink kracht! Als dit uitkomt dan heb je een schitterende Carnavalsweek te pakken waaruit iedereen poepiebruin zal terugkeren. De grote onzekerheid met zo’n smalle gordel van hogedruk is dat je nooit weet op welke dag vanuit het noordwesten en eventueel zelfs vanuit het zuiden een depressie door zal breken. Daarmee blijft een voorspeling voorbij komende dinsdag eigenlijk ondoenlijk.

Hieronder nog een leukie van het einde van de GFS-berekening…

Toch nog ijsdagen?
[fbphotos id=352780568089488]

Ik zou maar nergens op rekenen, maar deze nieuwe GFS berekening toont dat een setje vorstdagen rond de maandwisseling en zelfs enkele ijsdagen altijd nog mogelijk zijn. Positief voor de Alpen hierbij is natuurlijk het seizoensverlengende aspect van zo’n koudegolfje. Zoals het er nu naar uit ziet blijven de wintersport condities nog de hele maand maart goed! Heb je nog een gaatje? Boeken!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

29 reacties

Gesloten voor reacties.