Klik voor grotere kaart

De weergoden menen het goed met ons stervelingen. Schitterende schaatsdagen op natuurijs. Veel stof tot nadenken voor volgende schaatsperiodes. En nu weer vol door met een van de mooiste wintersportseizoenen sinds mensenheugenis. De berichten uit de Alpen zijn niet anders dan positief. Met de zon erbij – zoals woensdag – wanen mensen zich werkelijk in het paradijs. Vanaf morgen hebben de Alpen behoorlijk last van bewolking vanaf de zuidkant samenhangend met sneeuw in de Apennijnen en op de Balkan. Zondag is een schitterende Zwischenhoch-dag voor de nieuwe aankomsten en dan vanaf maandag is het weer grijze soep.

Op de kaart hierboven zie je dat de maximale sneeuwverwachting sterk naar het oosten is verschoven ten opzichte van de GFS00u. Nu veel minder voor de Pyreneeën en de Franse Alpen en weer meer voor Zwitserland en Oostenrijk. Ook minder voor de Ardennen en meet voor Sauerland, Feldberg, Reuzengebergte en Bayrischer Wald. Zoals we weten kan dat in volgende runs weer meer naar het westen liggen. De berekende hoeveelheden wisselen per model. Maar bovenstaande kaart lijkt mij vrij realistisch. Die 30-50cm zijn helemaal goed om het droomseizoen ook een droomseizoen te laten blijven. Het ziet ernaar uit dat de Carnavalsgangers en voorjaarsvakantie-wintersporters een paradijslijke wintersport tegemoet kunnen zien. Vooral als de winter zou terugkeren want dan krijg je de nu steeds krachtiger februarizon bij de kou cadeau. Voor de aankomsten komende zaterdag is het een grotendeels bewolkte week op die eerste zondag na dus. Pas vrijdag de 17e berekent GFS weer volop zon. Maar dan zitten we ook al dik in de onzekere termijn.

In Nederland zitten we qua wintersport helemaal snor tot zondagmiddag. Het grappige is dat het Canadese weermodel stug blijft volhouden dat het in de nacht op zondag gaat sneeuwen in het noorden en dat die sneeuw zondagochtend al over het land trekt. GFS en ECMWF willen daar niets van weten. Ze berekenen veel minder dan de 2mm/2cm die GEM berekent en laten het ook pas 6 tot 12 uur later beginnen. Over de Valentijnssneeuwval op 14 en 15 februari in de Alpen zijn de modellen het wel eens. Dat wil je ook gewoon even op de weerkaarten gezien hebben…

Hieronder de volledige neerslagserie van het GEM-model vanaf de nacht op zondag…

[fbphotos id=348310991869779]

Wat een ongelofelijke intensivering van de neerslag langs de Noorse kust zeg tussen 13 februari 12u en 14 februari 00u zeg! In feite is hier sprake van een polar low met een iets oostelijke route midden over Duitsland. De blauwe kleuren op deze kaarten lijken meteen erg spectaculair, maar pas bij groen en heldergroen is het echt aan het dumpen (cm sneeuw / 6 uur).

GEM, GFS en ECMWF berekenen alledrie stevige nachtvorst in de Lage Landen (LL) in de nacht op donderdag de 17e. Ook de ensembles wijzen daarop. GEM vind ik dan ook qua drukverdeling hoopvol voor de overgang naar een winters Scandihoog. De andere twee modellen kiezen voor een geleidelijke overgang naar een WC met meer sneeuw voor de skigebieden in Noorwegen en in de Alpen.

Ik schat het momenteel 50/50 of de winter na de Valentijnssneeuw terugkeert in de Lage Landen. 😉


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.