Komende winter gaan we in prijsvragen aardig wat dagskipassen voor de verschillende skigebieden van de Wintersport-Arena Sauerland uitloven. Er is alle reden komende winter te gaan kijken want de liftexploitanten hebben meer dan 15 miljoen euro in nieuwe kunstsneeuwinstallaties gestoken en 3 nieuwe stoeltjesliften. We zijn er trots op dat de Wintersport-Arena Sauerland partner is van deze site, mede omdat deze grote skiregio als enige weersafhankelijk snel te bereiken is vanuit Nederland. Laten we eens kijken naar alle nieuwtjes!

postwiese

Neuastenberg bouwt op dit moment aan een 4p-stoeltjeslift, die vier rode en een nieuwe blauwe piste op de oostelijke helling van het skigebied ontsluit. Julian meldt met de foto hierboven dat juist vandaag de eerste mast is opgesteld! Met de nieuwe skilift gaan gasten niet alleen sneller naar de Obere Postwiese, maar ook comfortabeler. De lift heeft een capaciteit van 2400 personen per uur. Willingen zet een grote stap met een koppelbare 6-persoons stoeltjeslift am Ritzhagen, de eerste stoeltjeslift naast de bestaande moderne gondellift. De nieuwe installatie heeft in eerste instantie een capaciteit van 2500 mensen per uur. Zonodig kunnen de exploitanten die uitbreiden tot 3000 personen. De 630 meter lange baan overwint 112 hoogtemeters.

De skiliftcarrousel Winterberg breidt ook uit met een nieuwe stoeltjeslift: een 6-persoons stoeltjeslift met een vervoerscapaciteit van 2700 mensen per uur. Met zijn koppeltechniek voor comfortabel en veilig in- en uitstappen, is het een van de modernste liften die op dit moment op de markt zijn. Nieuw is ook de snowtubing-lift in de Snow World Züschen. Snowtubes zijn een verbeterde uitvoering van de vroegere autobinnenband. De gasten haken onderaan simpelweg hun tube aan de lift en laten zich vervolgens comfortabel naar het bergstation slepen.

In de afgelopen tien jaar is de eerste investeringsgolf in kunstsneeuw geweest. Nu is een tweede fase van verbeteringen ingezet. Alleen al de skicarrousel Altastenberg investeert 750.000 euro om het aandeel besneeuwde pistes tot 60 procent te verhogen. Er is een 25.000 kubieke meter grote voorraadvijver gebouwd. Zeven nieuwe sneeuwkanonnen zorgen ervoor dat als de juiste temperatuur is bereikt, het gebied binnen enkele nachten voorzien is van een sneeuwlaag. Aan de voet van de Kahler Asten zijn dan acht besneeuwde blauwe en rode afdalingen beschikbaar. Ook het skigebied Willingen breidt het aantal besneeuwde pistes uit. De Köhlerhang die de twee skibergen van Willingen verbindt, kan deze winter nog sneller worden besneeuwd en dan meteen worden geprepareerd met de nieuwe pistebully.

Bewegwijzering op de pistes maakt voor gasten de oriëntering gemakkelijker. Het skidorp Neuastenberg heeft de 16 pistes voorzien van bewegwijzering volgens de internationale standaarden. In de Skiliftcarrousel Winterberg wordt de bewegwijzering aangevuld met een modern, deels elektronisch systeem om de gasten op knooppunten de juiste richting te wijzen. Pistenummers, moeilijkheidsgraad, de aard van de lift, de wintersporters kunnen alle belangrijke informatie in een oogopslag te zien.

Après-ski hoort erbij. De skihutten bieden tegenwoordig hun gasten veel meer dan alleen meezingers en standaard drankjes en zijn vaak uitgegroeid tot stijlvolle horecabedrijven. Met de nieuwe ‘Schneewittchenhütte’ heeft de skiliftcarrousel Winterberg op de parkeerplaats van de bobsleebaan P2, een supermodern multifunctioneel gebouw gerealiseerd, met een groot horecagedeelte dat moet uitgroeien tot de trendy ontmoetingsplek van Winterberg. Niet ver daar vandaan is de ‘Brembergklause’. Door de verbouwing is deze skihut moderner, stijlvoller, gezelliger en twee keer zo groot geworden.

Transportbanden voor rodelen en voor de kids zijn een trend. Onder meer Bödefeld-Hunau heeft er een aangeschaft. Het aantal ski&speel kinderterreinen wordt steeds uitgebreid.

wsa-1

Afsluitend nog goed nieuws: Julian heeft zijn derde weerstation geïnstalleerd in het koudste dal van de regio. Surf via deze link naar de weerdata van de Ruhrquelle (de bron van de Ruhr dus). Hier nog dé weerwebsite voor het Sauerland en een fraai overzicht van alle weerstations. Hieronder graag jouw visie op wintersport in Sauerland. En als je de regio kent, deel dan je tips!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.