Komende winter gaan we in prijsvragen aardig wat dagskipassen voor de verschillende skigebieden van de Wintersport-Arena Sauerland uitloven. Er is alle reden komende winter te gaan kijken want de liftexploitanten hebben meer dan 15 miljoen euro in nieuwe kunstsneeuwinstallaties gestoken en 3 nieuwe stoeltjesliften. We zijn er trots op dat de Wintersport-Arena Sauerland partner is van deze site, mede omdat deze grote skiregio als enige weersafhankelijk snel te bereiken is vanuit Nederland. Laten we eens kijken naar alle nieuwtjes!

postwiese

Neuastenberg bouwt op dit moment aan een 4p-stoeltjeslift, die vier rode en een nieuwe blauwe piste op de oostelijke helling van het skigebied ontsluit. Julian meldt met de foto hierboven dat juist vandaag de eerste mast is opgesteld! Met de nieuwe skilift gaan gasten niet alleen sneller naar de Obere Postwiese, maar ook comfortabeler. De lift heeft een capaciteit van 2400 personen per uur. Willingen zet een grote stap met een koppelbare 6-persoons stoeltjeslift am Ritzhagen, de eerste stoeltjeslift naast de bestaande moderne gondellift. De nieuwe installatie heeft in eerste instantie een capaciteit van 2500 mensen per uur. Zonodig kunnen de exploitanten die uitbreiden tot 3000 personen. De 630 meter lange baan overwint 112 hoogtemeters.

De skiliftcarrousel Winterberg breidt ook uit met een nieuwe stoeltjeslift: een 6-persoons stoeltjeslift met een vervoerscapaciteit van 2700 mensen per uur. Met zijn koppeltechniek voor comfortabel en veilig in- en uitstappen, is het een van de modernste liften die op dit moment op de markt zijn. Nieuw is ook de snowtubing-lift in de Snow World Züschen. Snowtubes zijn een verbeterde uitvoering van de vroegere autobinnenband. De gasten haken onderaan simpelweg hun tube aan de lift en laten zich vervolgens comfortabel naar het bergstation slepen.

In de afgelopen tien jaar is de eerste investeringsgolf in kunstsneeuw geweest. Nu is een tweede fase van verbeteringen ingezet. Alleen al de skicarrousel Altastenberg investeert 750.000 euro om het aandeel besneeuwde pistes tot 60 procent te verhogen. Er is een 25.000 kubieke meter grote voorraadvijver gebouwd. Zeven nieuwe sneeuwkanonnen zorgen ervoor dat als de juiste temperatuur is bereikt, het gebied binnen enkele nachten voorzien is van een sneeuwlaag. Aan de voet van de Kahler Asten zijn dan acht besneeuwde blauwe en rode afdalingen beschikbaar. Ook het skigebied Willingen breidt het aantal besneeuwde pistes uit. De Köhlerhang die de twee skibergen van Willingen verbindt, kan deze winter nog sneller worden besneeuwd en dan meteen worden geprepareerd met de nieuwe pistebully.

Bewegwijzering op de pistes maakt voor gasten de oriëntering gemakkelijker. Het skidorp Neuastenberg heeft de 16 pistes voorzien van bewegwijzering volgens de internationale standaarden. In de Skiliftcarrousel Winterberg wordt de bewegwijzering aangevuld met een modern, deels elektronisch systeem om de gasten op knooppunten de juiste richting te wijzen. Pistenummers, moeilijkheidsgraad, de aard van de lift, de wintersporters kunnen alle belangrijke informatie in een oogopslag te zien.

Après-ski hoort erbij. De skihutten bieden tegenwoordig hun gasten veel meer dan alleen meezingers en standaard drankjes en zijn vaak uitgegroeid tot stijlvolle horecabedrijven. Met de nieuwe ‘Schneewittchenhütte’ heeft de skiliftcarrousel Winterberg op de parkeerplaats van de bobsleebaan P2, een supermodern multifunctioneel gebouw gerealiseerd, met een groot horecagedeelte dat moet uitgroeien tot de trendy ontmoetingsplek van Winterberg. Niet ver daar vandaan is de ‘Brembergklause’. Door de verbouwing is deze skihut moderner, stijlvoller, gezelliger en twee keer zo groot geworden.

Transportbanden voor rodelen en voor de kids zijn een trend. Onder meer Bödefeld-Hunau heeft er een aangeschaft. Het aantal ski&speel kinderterreinen wordt steeds uitgebreid.

wsa-1

Afsluitend nog goed nieuws: Julian heeft zijn derde weerstation geïnstalleerd in het koudste dal van de regio. Surf via deze link naar de weerdata van de Ruhrquelle (de bron van de Ruhr dus). Hier nog dé weerwebsite voor het Sauerland en een fraai overzicht van alle weerstations. Hieronder graag jouw visie op wintersport in Sauerland. En als je de regio kent, deel dan je tips!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.