Als de nieuwe set GFS-kaarten en het ensemble uitzicht bieden op een winterse Wintersport-Arena Sauerland nog in de laatste novemberdagen dan weten we dat het ook voor de Alpen wel snor zit! Wat een geweldige berekening staan we vanochtend mee op. Tuurlijk over een paar uurtjes al zijn er weer nieuwe kaarten en is er een nieuw ensemble (zie wintersport weerkamer), maar we naderen al de fase van grotere betrouwbaarheid. En dus is de kans dat Europa volgende week zo wit is als op de kaart hierboven groot!

Voor Sauerland kijken we liever op de ensembles van meteociel omdat je daar ook de temperatuur op 2m meethoogte ziet. Vriezen vanaf 1 december! Ja de nieuwe berekening laat het in heel Duitsland winteren vanaf 1 december. En zie de mooie neerslagpieken van de zwarte hoofdrun en de blauwe controlerun die op de 29e beginnen. De onzekerheid in de temperatuurlijn is het grootst voor 26, 27 en 28 november en neemt daarna weer af. Dat betekent dus dat de koudeuitbraak er sowieso komt (>75%) maar dat alleen het precieze moment van de omslag nog wat onzeker is. 

[fbphotos id=504664386234438]

Hier zie je het spel van yin en yang van de koele en zachte luchtmassa’s die elkaar omstrengelen. Je ziet hoe de kou wint in de laatste berekening. Het lagedrukgebied gaat oostelijk van de Alpen liggen en transportkou waaiert uit over heel Europa. Op de eerste drie kaarten zie je hoe Oostenrijkals laatste van het rijtje Frankrijk-Zwitserland-Oostenrijk in de kou komt terwijl het daar eerst nog Föhn is. Dat is die enorme onzekerheid die je soms hebt: het verschil tussen -10°C en +10°C in Oostenrijk zit hem dan in minimale verschillen van een op zich heel netjes berekende tendens. 

En hier zie je dan wat dat betekent als we het ensemble bekijken voor een skigebied in Oostenrijk dicht tegen de hoofdkam: de Zillertal Arena. Daar zien we de neerslag van de groene hoofdrun grotendeels samenvallen met de hoge temperatuurpiek. Balen dus. Gelukkig zijn er nog een hele rits temperatuurlijntjes die al op 27 november beginnnen te dalen. Meer dan de helft van de lijntjes eigenlijk. Dus is het heel aannemelijk dat het nog bijdraait en dat de kou in Oostenrijk toch al eerder doorzet. Dat de Alpen begin december overal koud zijn is volgens deze grafiek 100% zeker (pak deze grafiek op 2m hoogte er nog ff bij).  😉

PS Kijk zelf in de wintersportweerkamer naar de ensembles voor jouw wintersportregio!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

62 reacties

Gesloten voor reacties.