Als de nieuwe set GFS-kaarten en het ensemble uitzicht bieden op een winterse Wintersport-Arena Sauerland nog in de laatste novemberdagen dan weten we dat het ook voor de Alpen wel snor zit! Wat een geweldige berekening staan we vanochtend mee op. Tuurlijk over een paar uurtjes al zijn er weer nieuwe kaarten en is er een nieuw ensemble (zie wintersport weerkamer), maar we naderen al de fase van grotere betrouwbaarheid. En dus is de kans dat Europa volgende week zo wit is als op de kaart hierboven groot!

Voor Sauerland kijken we liever op de ensembles van meteociel omdat je daar ook de temperatuur op 2m meethoogte ziet. Vriezen vanaf 1 december! Ja de nieuwe berekening laat het in heel Duitsland winteren vanaf 1 december. En zie de mooie neerslagpieken van de zwarte hoofdrun en de blauwe controlerun die op de 29e beginnen. De onzekerheid in de temperatuurlijn is het grootst voor 26, 27 en 28 november en neemt daarna weer af. Dat betekent dus dat de koudeuitbraak er sowieso komt (>75%) maar dat alleen het precieze moment van de omslag nog wat onzeker is. 

[fbphotos id=504664386234438]

Hier zie je het spel van yin en yang van de koele en zachte luchtmassa’s die elkaar omstrengelen. Je ziet hoe de kou wint in de laatste berekening. Het lagedrukgebied gaat oostelijk van de Alpen liggen en transportkou waaiert uit over heel Europa. Op de eerste drie kaarten zie je hoe Oostenrijkals laatste van het rijtje Frankrijk-Zwitserland-Oostenrijk in de kou komt terwijl het daar eerst nog Föhn is. Dat is die enorme onzekerheid die je soms hebt: het verschil tussen -10°C en +10°C in Oostenrijk zit hem dan in minimale verschillen van een op zich heel netjes berekende tendens. 

En hier zie je dan wat dat betekent als we het ensemble bekijken voor een skigebied in Oostenrijk dicht tegen de hoofdkam: de Zillertal Arena. Daar zien we de neerslag van de groene hoofdrun grotendeels samenvallen met de hoge temperatuurpiek. Balen dus. Gelukkig zijn er nog een hele rits temperatuurlijntjes die al op 27 november beginnnen te dalen. Meer dan de helft van de lijntjes eigenlijk. Dus is het heel aannemelijk dat het nog bijdraait en dat de kou in Oostenrijk toch al eerder doorzet. Dat de Alpen begin december overal koud zijn is volgens deze grafiek 100% zeker (pak deze grafiek op 2m hoogte er nog ff bij).  😉

PS Kijk zelf in de wintersportweerkamer naar de ensembles voor jouw wintersportregio!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

62 reacties

Gesloten voor reacties.