Vandaag staan we even stil bij de Wintersport-Arena Sauerland waar totaal uniek tot vandaag aan toe droomcondities heersen. Er zijn sinds de opening twee mindere fasen met regen en groene pistes geweest maar toch zal de herinnering aan 2012-2013 zeer zoet zijn bij liftmaatschappijen en de lokale middenstand. Waarom ben ik er vandaag niet? Tja, waarom eigenlijk niet? Wie was wijzer dan ik? Graag reacties onderaan.

obertauern0704

In de Alpen is het weer erg grauw vandaag en in Oostenrijk sneeuwt het licht. In Obertauern is het onder -5°C en zien we toch een kant van de bomen groen. Dat duidt op harde wind waarmee op dit moment motsneeuw aanwaait. 

1504_850hPa

Het gaat zeker niet alleen “mis” voor Sauerland maar ook in de Alpen. Zie eens hoeveel warmte er op 1500m binnenloopt richting volgend weekeinde. 15°C op 1500m. In Beieren leidt deze ook aan de zuidkant droge Föhn naar een middagtemperatuur van 22°C.

pluim0704_00

Gaat Nederland ook de 20°C halen? Zuid-Limburg heeft met zijn “Ardennen-Föhn” absoluut de beste papieren. Toch komt de hoofdrun niet eens boven de 15°C uit. Na de 15e sowieso weer een dipje en daarna aanhoudend koel of toch 40% kans op een nieuwe run naar de 20°C. 

ens0704_00

Het Amerikaanse model biedt qua temperaturen hetzelfde beeld als het Europese model. Toch als we hoofdrun vanaf de 17e zien flatlinen met maxima onder de 15°C is dat niet echt hoopvol. Hoewel?

gfs_00_2004

Kijk: koel is het wel zo’n Scandihoog, maar droog en zonnig is het ook. Het Europese weermodel zit even op het spoor van de natte westcirculatie nu maar had eerder ook al eens zo’n berekening. En voor mijn Obertauerntrip is het helemaal goud. Kortom: ik weet waarvoor ik duim. 😉

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Gesloten voor reacties.