Vandaag staan we even stil bij de Wintersport-Arena Sauerland waar totaal uniek tot vandaag aan toe droomcondities heersen. Er zijn sinds de opening twee mindere fasen met regen en groene pistes geweest maar toch zal de herinnering aan 2012-2013 zeer zoet zijn bij liftmaatschappijen en de lokale middenstand. Waarom ben ik er vandaag niet? Tja, waarom eigenlijk niet? Wie was wijzer dan ik? Graag reacties onderaan.

obertauern0704

In de Alpen is het weer erg grauw vandaag en in Oostenrijk sneeuwt het licht. In Obertauern is het onder -5°C en zien we toch een kant van de bomen groen. Dat duidt op harde wind waarmee op dit moment motsneeuw aanwaait. 

1504_850hPa

Het gaat zeker niet alleen “mis” voor Sauerland maar ook in de Alpen. Zie eens hoeveel warmte er op 1500m binnenloopt richting volgend weekeinde. 15°C op 1500m. In Beieren leidt deze ook aan de zuidkant droge Föhn naar een middagtemperatuur van 22°C.

pluim0704_00

Gaat Nederland ook de 20°C halen? Zuid-Limburg heeft met zijn “Ardennen-Föhn” absoluut de beste papieren. Toch komt de hoofdrun niet eens boven de 15°C uit. Na de 15e sowieso weer een dipje en daarna aanhoudend koel of toch 40% kans op een nieuwe run naar de 20°C. 

ens0704_00

Het Amerikaanse model biedt qua temperaturen hetzelfde beeld als het Europese model. Toch als we hoofdrun vanaf de 17e zien flatlinen met maxima onder de 15°C is dat niet echt hoopvol. Hoewel?

gfs_00_2004

Kijk: koel is het wel zo’n Scandihoog, maar droog en zonnig is het ook. Het Europese weermodel zit even op het spoor van de natte westcirculatie nu maar had eerder ook al eens zo’n berekening. En voor mijn Obertauerntrip is het helemaal goud. Kortom: ik weet waarvoor ik duim. 😉

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.