Poppenberg 8er Sofa

Hajo nam onlangs al een kijkje in onze Wintersport-Arena Sauerland. De afgelopen winters waren geen vetpot. Vooral 2013-2014 was drama. Zomer 2013 zeer veel nieuwe liften gebouwd en dan zo’n beroerde winter. Winter 2014-2015 was al weer wat beter maar in zomer 2014 hield men echt even de hand op de knip. Het vertrouwen is blijkbaar terug want afgelopen zomer is er weer flink geïnvesteerd. Kijk even mee wat er allemaal gebouwd is en ook nog wordt. Wat zien we hierboven bijvoorbeeld met op de achtergrond de chalets van Landal Skilife?

Moppi april 2015

Zonder sneeuw is het altijd even schakelen. Daarom vergelijken. Het dalstation van Poppenberg – Bei Moppi. Begin april dit jaar. Weten we het nog? Winterberg (30 van de 35 pistes geopend)  en Willingen  (7/16 geopende liften) draaiden met Pasen op volle toeren; sneeuwhoogte 30 tot 35 centimeter!

Moppi septmeber 2015

En actueel. Zoek de verschillen dus. Behalve dat toch wel wat minder aantrekkelijke groen en grijs natuurlijk. Hé, de vierzitter en en de sleeplift zijn verdwenen!

Hergebruik

Alles wordt overigens prima hergebruikt. Hier een deel van de gedemonteerde stoeltjeslift; zo meteen meer daarover.

Poppenberg bergstation

In de plaats daarvan komt een gloednieuwe 8-zitter! Hier de actuele werkzaamheden aan het toekomstige bergstation.

Bomen weg

Nog een beeld van het dal. Wat je misschien ook opgevallen is: de bomen in het midden zijn gekapt. Dat lijkt niet slim want schaduw beschermt de sneeuw in het voorjaar maar daar is over nagedacht. Belangrijkste motief is de capaciteit van de piste: die wordt zo vergroot. Het verlies aan schaduw valt mee: de piste ligt perfect op het noorden en de bomen links en rechts van de piste deden toch al het meeste.

Büre-Herrloh april 2015

En we doen er nog één hoor. Schuin tegenover de Poppenberg: Büre-Herrloh. Ja, zo zag het er in april uit.

Büre-Herrloh september 2015

Zo op het ogenblik. De vierzitter maakt plaats voor een ultramoderne ontkoppelbare 6-persoons stoeltjeslift die veel meer capaciteit en comfort zal leveren. Dat is een fijne verbetering want hier was het vorig jaar dolle pret  maar liep de wachttijd op piekmomenten naar 20 minuten.

astenstrasse0512

De 4-persoons stoeltjeslift van de Poppenberg zal in het skigebied Ruhrquelle herbouwd worden om daar de sleeplift te vervangen. En de vierzitter van Büre-Herrloh? Dat is wel een verhaal apart hoor. We moeten even terug naar begin december vorig jaar. Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland werden tijdens dagenlang durende inversie getroffen door  een aanvriezende mist ramp (zie hier en hier). Dat leverde spectaculaire platen op maar ook overlast. Bomen knapten om als luciferhoutjes, zodoende moest ook de sleeplift van de Astenstraße het ontgelden (nog een beeld).  Die wordt nu vervangen door de gedemonteerde Büre-Herrloh 4 persoons stoeltjeslift!  De getroffen lift is waarschijnlijk afgeschreven. Hajo vroeg zich destijds af of het misschien niet iets was voor het Limburgse bergdorp Vijlen dat nog steeds op zoek is naar een skilift. Het oude bericht is op 30 april jongstleden integraal herplaatst op de site van de gemeente maar misschien is het enthousiasme na de afgelopen twee voor Nederland sneeuwarme winters wat getemperd. Wellicht komt de benodigde boost alsnog de komende winters!

Kanonnen

Nog even terug naar de Poppenberg. Want zie ze daar eens staan, zijn het geen schatjes? Onderdeel uitmakend van een breed scala aan nieuwe besneeeuwings-installaties die ook in Willingen, Neuastenberg, Altastenberg en Züschen zijn aangeschaft. Uiteraard voorzien van allerlei digitale snufjes; op afstand bedienbaar. Lees op de site van Techno-Alpin wat je er nog meer over wil weten.

Brembergkopf

Op deze foto geen veranderingen; immers niet nodig. De gloednieuwe Brembergkopf 6-persoons (bouwjaar 2012) voldoet super zo ondervond ik vorig seizoen zelf; dit beteuterde gezicht  (bij het zien van een enorme wachtrij) zat binnen 3 minuten comfortabel lachend in de lift. Wel een niet zichtbare verandering net achter de bomenrij: om de grotere besneeuwings-capaciteit goed te kunnen benutten wordt het al bestaande waterreservoir op de Bremberg vergroot; het skigebied Ruhrquelle krijgt zelfs een compleet nieuw reservoir inclusief pompkamer. Verspilling van water en energie? Dat valt enorm mee; lees optimaal sneeuwmanagement.


Veelbelovend allemaal toch? Over een maand of twee zal het gereed zijn. Meer foto’s (en volg de update’s) op de facebookpagina van Erlebnis Hochsauerland. Voor als ik nog wat vergeten ben of iets onduidelijk was:  SnarfVlog licht het hierboven nog mooi toe! Krijgen we er al weer zin in?

tmin_15100206_15093012

Tot slot, om nog wat meer in de stemming te geraken: komende vrijdag- of zaterdagochtend wordt wellicht de eerste vorst op waarnemingshoogte van dit seizoen geregistreerd!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

18 reacties

Gesloten voor reacties.