Zat ik alweer te loeren naar sneeuw in de Verenigde Staten, recordvriestemperaturen in Roemenië en sneeuw in Kiev omdat er gisteren nog niets van sneeuw in de Alpen te bespeuren was in de weermodellen. Toch even de routine check in onze eigen weerkaartensectie. Ik zie wat jullie nu hierboven opgeblazen zien.  WTF! Ik snel door naar Wetter3.de om daar even dezelfde kaarten van de drie eerdere runs te bekijken. Alles vanaf de GFS12 zit op dit spoor. Meteen door naar Wetterzentrale voor GEM en ECMWF. Berekenen precies hetzelfde!

 ensmontafon0610

Dit nieuws moet er nu meteen uit dus druk ik op publish terwijl ik verder tik! Wat me op de kaart bovenaan nog niet zo bevalt is de sneeuwgrens. Toch nog fors hoog. Met 1400 of zelfs 1600m. Maar die kaart is van 13 oktober als de berekende accumulatie het hoogst is. En één blik op de ensembles van West-Europa verraadt al dat de koudeput waar we samen in vallen veel dieper is en al op 10 oktober aanstaande! Hierboven een prikpunt rond ons mooie Montafon in Vorarlberg waar de neerslagpieken het hoogst zijn. heerlijk als de temperatuurdips (op 1500m) en de neerslagpieken elkaar weer gaan raken en straks ook doorkruisen.

tschagguns0610

Dat wordt dus loeren op de webcams van het Montafon. Vanochtend alles nog rustig mystiek mistig. Hierboven het centrum van Tschagguns. Hier zijn vanaf donderdag dus serieuze accumulaties te verwachten. Ik heb daar zo weinig twijfel over dat ik niet anders kan dan een tweede boude voorspelling lanceren. Sneeuw voorspellen zou te laf zijn 4 dagen van te voren. Ik moet het specifieker maken. 

sneeuwgrens1110_crop

De sneeuwgrens wil ik mijn vingers dit keer niet aan branden. We zien zo dat daar ook tussen de modellen nog wel variatie in zit. Hierboven zie je dat 800m niet uitgesloten is. Er is zelfs al sneeuw voor de Ardennen berekend. Ook onze Wintersport-Arena Sauerland acht ik niet kansloos. Bizar want tot dusver durfde ik alleen te hopen voor ons teamuitje van 9 en 10 november aldaar. Nu zou het al een maand vroeger daar kunnen sneeuwen?   

[metaslider id=24609]

Dit zeggen de nieuwste runs van de modellen GFS, ECMWF en GEM. Allemaal hetzelfde. Ik plaats er nog twee kaarten van gisteren uit Ronaldo’s weerbericht achteraan. Wat een verschil! Je ziet weer eens hoe het gaat in het weer: op zich is de vorm gelijk een krans van koude lobben rond de noordpool. In onze buurt een rug van hogedruk met aan weerszijden koude troggen. Alleen de positie van kern van het hoog is zo anders tussen gisteren en vandaag! Gisteren nog Scandinavië en nu de Kaukasus. Tja en als 3 modellen dat consistent (verschillende runs achter elkaar) berekenen, dan….

[metaslider id=24621]

Nog een blik op de nieuwe hoofdrun van het ECMWF-model. Wat een bak neerslag knalt er tegen de Alpen zeg! Aan de noordkant zal dat echt minstens boven 1000m als sneeuw gaan vallen. Maar wat gebeurt er aan de zuidkant? Noodweer, zegt het model. Door de nabijheid van de Adriatische Zee is het nog erg warm aan de zuidkant en als er dan een joekel van een koudegolf over de hoofdkam klapt als een golf tegen een rij paatjes in de branding, dan vindt er een gigantische ontlading van energie plaats. Het is nog de vraag of de golf er echt zo heftig overheen zal klappen of dat de neerslag aan de noordkant in een kommetje gaat liggen. Dat maakt voorspellingen over een sneeuwhoeveelheid ook moeilijk, maar ik moet iets. Laat me dan zeggen dat we precies een week verder op zondagochtend de 13e (aiaiai waar begin ik aan) ergens in de Alpen een accumulatie van 35cm zien op een plek niet hoger dan 1500m. Ik sta al 0-1 achter dus ik moet een beetje voorzichtig doen. Maar ik zeg dus niet vóór de 13e of tot de 13e maar óp de 13e. Dus ik voorspel ook dat op die hoogte grotendeels blijft liggen wat er vanaf de 10e al valt. Zeggen jullie maar of ie ermee door kan!

pluim0610

Tja dit is nog de oude Europese run. De nieuwe pluim is nog niet binnen. Temperatuurcrash van donderdag is evident. Straks in de reacties de nieuwe. Zal niet minder spectaculair zijn. Zie dat er ook al lijntjes zijn die nachtvorsten berekenen.

kiev_sneeuw

Ga ik toch maar afsluiten met mijn rondje sneeuw in het buitenland. Hierboven Kiev afgelopen donderdag. Stad ligt op 179m hoogte op de 50e breedtegraad. In het skigebied Bukovel viel 10cm sneeuw. Op deze webcam zie je het laatste restje vanochtend wegsmelten. 

httpv://www.youtube.com/watch?v=h8AsQuotep0

Op de top Omu Peak (2505m) was het vrijdagochtend -15°C. Of het nu wel of niet een absoluut temperatuurrecord voor oktober is wordt me hierrr niet duidelijk. Hierrrr nog meer over de kou in Roemenië. De Roemenen houden ook al hun hart vast voor de koudste winter in 100 jaar maar wij weten dat dat gerucht op drijfzand berust.

[metaslider id=24614]

De Verenigde Staten kunnen we niet overslaan natuurlijk. Breunis Baak tipte ons dat er samenhangend met de sneeuwstorm ook tornado’s zijn geweest. Zie hierr. Heftig hoor. Ronaldo kom er maar in! Aan hem hebben we ook de meeste van de bovenstaande foto’s te danken. Allemachtig zeg!

Opnieuw “Snowtober” dus maar dan langs de Rockies! Hierboven een video van eerdere oktobersneeuwstormen maar dan aan de oostkust. Snowtober was 29 en 30 oktober 2011. Zie Wikipedia. Grappig dat in Amerika niemand dat woord nu uit de kast haalt. Blijkbaar toch een verschil of de grote steden getroffen zijn of het platteland. Interessante video hierboven. Dat wel. We komen helemaal in de stemming zo en daarom zeg ik vandaag: “de wintergekte is los!”


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

52 reacties

Gesloten voor reacties.