In de loop van de nacht gaat de intensiteit van de laatste sneeuwbuien er geleidelijk aan uit. Het zwaartepunt van de neerslag verplaatst zich nu naar de Adriatische Zee. Nu de Alpen het morgen zo goed als droog houden en de laaglanders aftellen naar een mogelijk allereerste ijsdag later in de week, eerst even een blik naar andere plaatsen in de wereld. Waar slaat koning Thialf de komende dagen keihard toe?

besneeuwde bomen Finland 2

Allereerst iets over deze heel gekke foto’s. Wat zijn dit? Sneeuwwormen die uit de grond komen? Haha, had gekund. Het zijn gewoon volledig  gesneeuwd sparrenbomen. Stiekem hoop ik dat hier ook eens te kunnen meemaken. Zou het ooit eens …? Iemand trouwens een idee waar deze foto’s genomen zijn? Ik wel, maar ik verklap het voorlopig nog even niet.

kou in Rusland

 De koudste plek binnen Europa de komende dagen is met voorsprong het Europese deel van Rusland.

gfsnh-0-36

 Het West-Russisch hoog zuigt de komende dagen Siberische lucht over de Oeral Europa binnen.

gfsnh-9-36

Kijk eens naar deze dieprvriestemperaturen. Wat zeg ik, superdiepvries! De komende dagen zakt het kwik er s’ nachts tot onder de -40°C. Maar overdag is het met -25°C niet veel warmer. In de warmte van de hoofdstad Moskou moet je het de komende dagen stellen met slechts -15°C tot -19°C.

Winter forest in snow

 Brrr, -40°C? Hoe zou dat voelen? Mooie plaatjes levert het in ieder geval wel. Komt hier die sneeuwwormenfoto vandaan? Neen, daarvoor staat hier nog teveel vegetatie. die moeten we meer naar het noorden zoeken, op de grens van de taïga en toendra. En het was niet in Rusland, maar in het noorden van Finland! Niet zo heel ver bij ons vandaan dus.

gfs_z100_nh_f72

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan gaat het er al even spannend aan toe. Kijk even naar de luchtdrukkaart van het noordelijk halfrond enkele plaatjes hoger. Al weken lang is de luchtdruk boven Alaska hoger dan normaal. Een gevolg van onder andere de poolwervelsplit die daar een veel sterkere rug geeft dan aan onze zijde. Gevolg is dat de winter in Alaska tot nu toe zachter is verlopen dan normaal. Maar aan de oostflank ervan duikt arctische lucht nog steeds diep naar het zuiden.

Rnamavn241

 En hoe! Via de oostflank van een groot continentaal hoog zakt de kou tot diep in de zuidelijke staten. Tot aan de Golf van Mexico gaat het kwik de komende dagen tot onder 0°C. Ik herhaal, tot aan de Golf van Mexico!

sneeuw zuid VS

En dat geeft dit als gevolg. Een langgerekte neerslagzone tussen die arctische en de zachtere oceaanlucht, met dan sneeuw tot in New Orleans en Florida.

sneeuwkaart VS

In totaal kan er daar meer dan 10cm vallen. Geef je ons een update Theo?

gfs-0-60

Terug dichter bij huis. In het ochtendbericht had ik het al over de neerslag van die uitzakkende IJslanddepressie die de alpen grotendeels gaat missen. Waar gaat die dan naartoe?

sneeuwkaart Iberisch

Wel, naar alles wat aan de westzijde ervan op de weg ligt. Vooral de westelijke helft van de Pyreneeën kan de komende week tot lokaal zelfs een meter sneeuw verwachten. Maar ook de Picos de Europa in het noorden van Spanje krijgt meer dan zijn deel. Je ziet het, koning Thialf slaat overal genadeloos toe, alleen heeft die de weg naar ons nog niet gevonden.

rart_14012915_14012712

En zo sluiten we naadloos aan bij het weer in de Alpen. In het ochtendbericht had ik het er al over. De rest van de week moeten we onze blik weer op de zuidkant werpen. Via de zuidelijke Franse Alpen (Isola 2000) trekt de sneeuw daar weer naartoe.

[metaslider id=37509]

Heelder dagen lang kan het er blijven sneeuwen, vooral omdat er een soort van Genualaag ontstaat. Richting het weekend steekt dan een echte warme zuidföhn op wanneer er even Noord-Afrikaanse lucht mee aan de voorzijde van dat laag naar het noorden gebracht wordt. Gelukkig lijkt het maar tijdelijk te zijn. daar zijn zowel GFS als de EC van vanavond het over eens. In de loop van het weekend schuift het laag verder door naar het oosten en wordt de Noord-Afrikaanse aanvoer afgesneden. de stroming in de Alpen wordt dan meer oostelijk. En zo krijgen we op zondag een Retour de l’Est, hoewel er in de Alpen nooit echt een eerste arrivé was, maar dat terzijde. In ieder geval kan zondag aan de Oostenrijkse noordkant weer wat sneeuw vallen bij een lage sneeuwgrens. Dus geen paniek dames en heren. de zuidföhn is deze keer geen blijver.

rsum_14020312_14012712

Deze ochtend plaatste ik het ensemble van Val Gardena in het bericht. Terecht, want kijk eens wat een bak neerslag EC daar verwacht. Tot anderhalve meter sneeuw lokaal? Goed mogelijk. GFS houdt het op wat minder, maar het ensemble piekt nog steeds stevig. Wel moeten we even duimen dat tijdens die föhnfase niet te veel neerslag de Alpenhoofdkam oversteekt. Anders zou de pas gevallen sneeuw daar wel eens snel kunnen verdwijnen.

eps_pluim_tt_06260

En over de Lage Landen? Wel laten we daar voorlopig niet te veel woorden aan vuil maken. De pluim van zowel EC als GFS zijn, … euhm … hoe zal ik het zeggen … . Laat ik het beleefd houden: antiwinters. De windpluim is wel iets beter. Een echte WC staat er niet op. Dus ga voorlopig uit van temperaturen rond de normale 5°C. Toch wil ik nog een ding laten zien. In mijn vorige berichten had ik het steeds over de poolwervelsplit die aan de Noord-Europese kant een klein ruggetje heeft, voorkeurspositie van hogedruk. Kijk nu goed wat de GFS12 doet …

gfs-0-150

… Via een warmtefront schuift er op hoogte wat warme lucht naar het noorden …

gfs-0-186

… En enkele dagen later komt die aan boven Scandinavië …

gfs-0-252

… En nog een paar dagen later een klein Scandihoog. Amper die naam waardig en zonder winterpotentie voor de LL. Maar leuk vind ik het wel.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

13 reacties

Gesloten voor reacties.