Ik heb de eer het eerste weerbericht van de meteorologische winter 2013 / 2014 te mogen schrijven! Die begint om in feite puur statistische redenen op 1 december. Makkelijker en duidelijker voor de klimatologische overzichten. De astronomische winter begint wanneer de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring staat. Dat is dit jaar op 21 december, 18h11 Nederlandse tijd.

Gerlos Dec. 01 08.49

Zo meteen kijken we verder naar de Alpen, die er vandaag weer schitterend bij liggen. Het is echt smullen van de webcams. Hier zie je Gerlos. Commentaar overbodig!

[metaslider id=31429]

Ik val natuurlijk met mijn neus in de boter. Wat een schitterende kaarten worden me voorgeschoteld. Sneeuw in Nederland! Hierboven het moment weergegeven in stappen van 6 uur zoals de Amerikaanse 0h hoofdrun die berekent. . Mooi is dat het de afgelopen runs wat naar voren is opgeschoven, zodat we nu precies binnen de redelijk betrouwbare termijn van 120 uur vooruit zitten. Dat heeft wel consequenties. Leek het er eerder nog op dat de sneeuw vooral in het weekend zou gaan vallen, nu gaat het vrijdag los. Dat worden waarschijnlijk zware verkeersspitsen; zowel in ochtend als in de avond. Code oranje zal vrij zeker gehaald worden.

rart_13120618_13120100_EC

De meeste neerslag zal in de kuststrook gaan vallen. Het laat zich raden.. Kuststrook, neerslag..  Inderdaad. Het zeewater is nog warm en zal zijn invloed doen laten gelden. Enerzijds door de buien nog verder te doen activeren, anderzijds door de temperatuur aan de grond rond of zelfs boven het vriespunt te houden. Droog sneeuwen zal het zeker. De bovenlucht is tijdelijk zeer extreem koud. Op ca. 1500 meter hoogte (het zogenaamde 850 hPa vlak) in het zuidwesten (Zeeland, Vlaanderen) -11° C, op het 500 hPa vlak (5000 meter hoogte) -42° C. En ook zeer lage dauwpunten! Vrijdagavond in Westelijk België -12° C. En dat dus met veel wind! De storm is er in de nieuwste verwachtingen ook voor donderdag  (even?) uit maar windkracht 6 of 7  lijkt aan de kust in ieder geval gehaald te worden. Sneeuwjacht dus. De windrichting is in eerste instantie zuidwest, later noordwest. Ook nog eens hoog water dus. Wel is de vraag waar, hoeveel van die droge sneeuw blijft liggen. Niet alleen valt de sneeuw dus mogelijk bij temperaturen boven nul, ook zal er nog flink wat bodemwarmte aanwezig zijn. Bovenstaande kaart is overigens van het Europese model. Die is nog wat enthousiaster met de invloed van het zeewater en laat de sneeuw meer dan het GFS overgaan in regen.

 Alps_2013120100_thgt850_156

Toch zit ik lekker te duimen voor de oplossing van het Europese model. Al vanaf vrijdagmiddag lopen de scenario’s uiteen maar vanaf dat moment tot het einde van de run op +240 uur is deze oplossing veel mooier voor de Alpen! De oceaanblokkade blijft intact, de sneeuw kwakt lekker tegen de bergen en het blijft koud. Bovenstaande kaart is een snoepje hoor. Wat zien we zaterdagmiddag? Op 1500 meter hoogte temperaturen tot -15° C. Sneeuwval bij zeer lage temperaturen: overal strenge vorst en plaatselijk beneden de -20° C.

Europe_2013120100_thgt500_228

En dan. Dit is wel heel mooi. Doordat de hogedruk op de oceaan zich vanaf maandag 9 december noordoostelijk over Scandinavië zou uit gaan breiden wordt de kou op hoogte perfect afgesnoerd. Dagen lang genieten van weer zo’n prachtige koude put. Aanhoudend veel sneeuw en kou voor de Alpen, ook voor centraal Italië en de Balkan. En ja, ook Oost-Europa. Wat een monster!

Europe_2013120100_thgt850_228

Tsja, dit is wat de Amerikanen (de GFS berekening) met ons uithalen. Het hogedrukgebied breidt zich zaterdag uit in oostelijke richting en trekt later zelfs ver het continent op. Ik zal er niet te veel woorden aan vuil maken. Dit willen we dus niet!

 Europe_2013120100_pmsl_240

Uiteindelijk zou het hoog volgens het GFS op 10 december -ongeveer in één dag tijd- naar het noorden schieten en er een machtig Scandi / Russisch hoog ontstaan dat minimaal tot de verwachtingshorizon (17 december) zou stand houden. Deze berekening vertrouw ik niet. Eerder valt bovenstaande kaart van het Europese ECMWF te verwachten. Minder gunstig voor de lage landen, maar ook daar hogedruk ten noordoosten van ons dus wie weet. En zoals gezegd: ideaal voor de Alpen!

 BeNeLux_2013120100_t2m_63

 Voorlopig nog hogedruk boven ons hoofd. Kijk maar eens naar buiten. Morgen en dinsdag nog wat meer. Dan valt de wind helemaal weg. Mist! Arjan stipte het volgens mij enkele dagen geleden al aan? Als het hardnekkig blijkt te zijn: mogelijk plaatselijk de eerste ijsdag zoals het ECMWF thans berekent.

 EC pluim De Bilt 011213_0h

Ik sluit af met deze mooie pluim. Spannend. Uit bovenstaand verhaal bleek het al: het algemene beeld tot volgend weekend is vrij duidelijk. Meer details zullen de komende dagen bekend worden en natuurlijk gaan we nowcasten. Na het weekend kan het alle kanten op, erg onzeker nog!

De avondupdate zal weer verzorgd worden door Frederic!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

96 reacties

Gesloten voor reacties.