Onze zon kruipt boven de horizon. Spectaculaire plaatjes in de Alpen. Ga je in Noorwegen op wintersport heb je dat oranje licht de hele dag totdat je geleidelijk overgaat op kunstlicht. Als dit bericht klaar is ga ik me opmaken voor mijn eerste toerskitochtje in Hinterglemm. Gewoon over de piste. Speciaal aangelegd voor een handvol fanatiekelingen. Verder een spookstad.

Op 28 november 2019 had ik al eens en wastrommel in de titel van dit bericht. Na kerst komen we in iets vergelijkbaars terecht. Destijds zat er ook een noordkantdump op, nu is het een vat vol verrassingen voor tal van gebieden. Laten we eens kijken naar de laatste vier runs van het Amerikaanse model.

GFS06. Beauty!! Kern boven Luxemburg. Uitsneeuwende oplossende frontbewolking. Lage Landen in zeer zwakke oostenwind en vorst! Over Polen een zachte stroming die de verbinding met de Russische beer verbreekt.

GFS12. Soort sneeuwsandwich in de Alpen. Zo ziet hij er wel uit. Maar als je goed kijkt zie je de sneeuw aan de noordkant vooral in Duitsland vallen met aan de noordkant een tussenliggende warme zone. Nederland grauw en motregen vanaf zee.

GFS18u. Hele mooie blokkade zonder blokkade. Het hoog stelt niets voor maar de stroming is puur noord. Sneeuwbuien vanaf de Noordzee in het nieuwe jaar.

En dan de meest verse run. Fraaie blokkade. Zeer geprononceerde Middellandse Zee depressie. Zachte lucht en regen in Oost-Europa. In zo’n geval kun je ook een polar low erbij krijgen en krijgen de Lage Landen echt een bak sneeuw. Maar in alle runs momenteel zie je die grote en kleine verrassingen.

Ik ga het allemaal verder niet uitkauwen. Vast gebeurt er in de stratosfeer van alles. Maar hoe veel je daar ook over neuzelt, het is nooit een betrouwbare voorspeller geweest. Leuker is samen te kijken naar de samenstand van Jupiter en Saturnus en wat dat te betekenen heeft. Sowieso kun je het met het blote oog zien deze dagen of neem een normale verrekijker mee naar buiten. Daimond van het Oppenheimer Ranch Project in Utah waar ik zo graag eens langs zou gaan legt het allemaal wel aardig uit.

Dit is een cruciale grafiek in de uitleg. Je ziet de AMO (Atlantic Multidecadal Oscillation). Samen met de PDO en vulkanisme en geheel zonder CO2 bepalen die het klimaat op aarde. Je ziet de ontwikkeling vanaf het einde van de Kleine IJstijd en je krijgt dat gekke gevoel dat we klaar zijn voor een flinke mondiale afkoeling nu. Het is als in een achtbaan dat je je afvraagt wanneer gaat dat ding weer naar beneden….    of eigenlijk gewoon zoals eb en vloed. Gek hè, dat de natuur cyclisch is? Hadden we niet gedacht de vier seizoenen, ongesteldheid, geboorte, bloei, aftakeling en dood allemaal dingen die in de natuur niet voorkomen.

Nee dan de lineaire door de mens veroorzaakte opwarming van het klimaat, dat is pas een geloofwaardig verhaal! De Amerikaanse schrijver Joseph Campbell heeft prachtige boeken geschreven over mythologie en hij neemt het de romantische sprookjesschrijvers uit de 19e eeuw zeer kwalijk dat zij de oorspronkelijke cyclische mythes hebben geperverteerd naar lineaire verhaallijnen. Sprookjes kortom. Kinderen zet je compleet op het verkeerde been met “ze leefden nog lang en gelukkig”. Ik vecht me nu al voor de tweede keer in mijn leven terug van een scheiding waarbij ik steeds alles verloor wat ik had opgebouwd …. omdat ik ook liever in sprookjes geloof. Heb de hoop nog niet opgegeven haha. Heeft ook iets met covid te maken trouwens: dat “recht op”. of die “droom van” decennialang samen van je pensioen genieten … mooi als het lukt …. maar ik heb ook heel veel respect voor een weduwe van 80, die ik ken, die onlangs nog eens hertrouwd is. Dan snap je het leven en de natuur als cyclus.

Wij mensen kunnen niet zonder mythes. We nemen allerlei dingen aan zonder ze echt grondig te checken. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren en wat daarbinnen past gaat erin als zoete koek. Maar het is dus zaak om door diep te analyseren te proberen te achterhalen wat nu het sprookje is en wat de waarheid. Of is er een grijs gebied? Is het de waarheid dat 18 Arabieren met een paar vlieglessen en wat scheermesjes het zwaarst beveiligde luchtruim ter wereld wisten binnen te dringen en dat ze met twee vliegtuigen drie wolkenkrabbers neerhaalden waarbij een van hun paspoorten keurig op de puinhopen belandde? Of is dat juist het sprookje? Is het de waarheid dat Joe Biden nog geen zaaltje kon vullen maar wel de meeste stemmen haalde ooit en in zwarte binnensteden meer zwarte stemmen dan Barack Obama? Of is dat het sprookje dat men ons wil doen geloven. Je hebt leugens, verschrikkelijke leugens en statistiek, zo gaat het gezegde … maar soms is statistiek dan ook wel weer een hulpmiddel om de sprookjes door te prikken. Zoals hier (met uitleg grafiek) is gedaan en hier.

Inloggen kan via deze link en doneren via onderstaande knop (Ideal mogelijkheid volgt)… en ik ga de komende tijd ook sturen op die donaties. Wie doneert kan er een opmerking bij plaatsen en daar ga ik dan echt rekening mee houden met de themakeuze de komende jaren.


Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Tobias · 21 december 2020 op 10:10

Goedemorgen Hajo,

Dank voor je bericht.

Hoe is het in hinterglemm? Ik heb het even gemist… maar wat ga je daar precies doen?

Groet,
Tobias uit Diepenveen

Hajo · 21 december 2020 op 10:30

De basis is mijn mooie plek om te vliegen in de zomer in Zell am See Kaprun. Daaromheen heb ik gezocht naar een plek voor de winter. Hoe toeval wilde dat een oude kennis van me net een nieuwe skischool begint in Hinterglemm. Waar je in de winter zeer goed skiën en vliegen kunt combineren. Dus zette ik daarop in. Met de lockdown heb ik de mogelijkheid vooralsnog gratis in hun pension te verblijven en te kijken hoe ik de boodschappen kan betalen (donaties welkom). Ook kan ik een mijn fitness werken en routine houden met vliegen deze weken. Zoals het er nu naar uitziet start het seizoen op 18 januari met wekelijkse covid tests voor divers personeel. Misschien ook als skileraar. Als het lukt maak ik dat het seizoen hier af tot Pasen en ben ik dan weer een tijdje in Nederland.

Kirsten_dl · 21 december 2020 op 11:23

Indrukwekkend bericht @hajo !
Ja ik ben een tikkeltje jaloers dat jij nu in de alpen bent terwijl wij weer gebukt gaan onder een grijze wolkendek.
En ook omdat je min of meer ‘vrij’ bent omdat je geen muilkorf op hoeft tijdens het uitvoeren van je job terwijl ik zonet weer huiswaarts ben gekeerd vanop mijn stageplek omdat ik een hele dag verplicht gemuilkorfd moest werken.
Het is niet de eerste keer dat ik deze job moet uitvoeren en het werd mij allemaal teveel. Heb er geen zin meer in om 8 uur per dag met een vod voor mijn gezicht te moeten lopen.
Maar goed, de weerkaarten zien er best goed uit, nog een paar dagen grijze koek doorbijten en daarna zien we hopelijk weer licht aan het eind van de tunnel.

Sneeuwfanaat · 21 december 2020 op 12:45

Mooi bericht,het moet echt een gekke beleving zijn om in een skidorp te zijn waar normaal volop leven is en nu totaal uitgestorven is.
Volgens de laatste run van gfs6h zojuist ,duiken we echt de winter in begin januari! Vorming van een mooi scandihoog en dus de ll de winter in met sneeuw en kou.

mick · 21 december 2020 op 14:06

Heb je een kleinigheidje achtergelaten, die knop zit daar wel te laat trouwens…

jalinde · 21 december 2020 op 14:18

Helaas ben na het weerpraatje wat leuk was afgehaakt, lijkt wel of ik “internetgroep” beland ben van complotdenkers, pfffff echt niet normaal, alles is een complot, denk dat je scheidingen ook een complot zijn?

en dan als klapt op de vuurpijl een doneer knop? wat the fuck, gewoon werken net als alle andere om het hoofd bovenwater te houden is een stuk sterker dan “schooien”

zat zelf 6 maanden zonder inkomen door corona ( zzp’er ) maar weiger mijn handje op te houden dus ben aan de slag gegaan als nachtsorteerder en dat met 2 kinderen van 4 en 9, een nacht oppas en we gaan verder, dus gewoon hard werken en dan komt alles goed

  Thomas · 21 december 2020 op 14:49

  Het zou prettig zijn als er inderdaad een negeerknop komt voor bepaalde reaguurders. Ieder zijn mening, maar ik word zeer weemoedig als ik iedere keer bepaalde comments van bepaalde reaguurders lees. Overigens trek ik die verhalen over al die complotten van Hajo ook slecht. Hopelijk voert het weer en de avonturen in de Alpen de boventoon.

  Willem · 22 december 2020 op 06:18

  Jalinde zo zo wat een vent ben jij zeg! Echt van die sneu workalholics die niet anders hebben dan hun werk.
  En zich schamen as ze ook eens meemogen profiteren van een zak geld van het rijk. Ik kan alleen mar zeggen, ga zo door, wat jij allemaal doet hoef ik niet te doen.

J.L. · 21 december 2020 op 16:59

Ja, Jalinde en Thomas, Hajo is erg hardleers. Voor enkele dagen hebben wij hem ook al geadviseerd om het op deze site bij het weer te houden om misschien weer op eigen kracht inkomsten te genereren maar het is niet aan hem besteed. Gelukkig heeft hij nog 1 fan die hem door dik en dun steunt. Ja diegene die vroeger toen ze nog leuke stukjes schreef, rode pumps droeg. Mensen die deze site vanaf het begin volgden weten over wie ik het heb. Waar zijn de tijden van bv Jorne?

  Gerben · 21 december 2020 op 18:45

  Die zijn allemaal naar vakantieweer.nu gegaan.

  Kirsten_dl · 21 december 2020 op 20:20

  Dank voor de bloemen en de lovende woorden ! Zoveel positieve feedback, ik begin er haast van te blozen. 🙂

  PS het waren geen rode maar zwarte pumps. 😉

   J.L. · 21 december 2020 op 23:55

   Sorry Kirsten. In mijn verbeelding was alles leuker aan je vroeger zelfs je pumps.

    Kirsten_dl · 22 december 2020 op 11:05

    Tsja… Het leven loopt vaak niet zoals je het gewenst had…
    En het leven is ook niet alle dagen makkelijk.

     J.L · 22 december 2020 op 12:15

     Sorry Kirsten. Ik vind het echt heel jammer voor jou dat het allemaal wat tegen zit. Hoop voor jou dat de zon zich wat vaker laat zien, maar dan wel in een winterse setting. Daarom bezoeken we toch vooral deze site. Fijne feestdagen

Jeroen · 21 december 2020 op 17:19

Kijk eens aan, dit zijn de berichten waarvoor ik naar https://www.wintersportweerman.nl browse. Weer een heerlijk authentiek weerbericht en een stelling over de opwarming van het klimaat en dat we wellicht naar een periode van afkoeling gaan met een mooie onderbouwing Heerlijk dit. Succes daar Hajo in SFLH. Ff doorbijten, Half februari moet het toch wel weer gaan goed komen met het skiseizoen.

Aart · 22 december 2020 op 20:26

@Jalinde. Ik zie dat schooien toch anders. Mijn kennis van het weer, weersverwachting, modellen heb ik de afgelopen jaren op deze site geleerd. Veel van Hajo, ook het nodige van de andere weermannen. Let wel, gratis. Daarnaast zijn zijn andere mening over diverse zaken prikkelend om zelf eens op onderzoek te gaan. Je weet nu eenmaal niet wat je niet weet.
In maart dit jaar deelde Hajo een link op zijn site naar ook een ‘schooiknop’ voor mijn kleinzoon. Zo is Hajo ook. Dus een financieel steuntje in de rug al was het om zijn website in de lucht te houden is een win-win 🙂

Gesloten voor reacties.