Update: 13.10u: de GFS06u is niet specifiek winterser geworden. Wel vanaf de 20e weer zeer sneeuwrijk voor de Alpen. We kennen het liedje inmiddels wel! Hierrr het nieuwe ensemble voor NL met tenminste 1 hoopvol lijntje. 

Winterse ecmwf +240u 23 januari 2012

Klik voor grotere kaart

Het is een rommeltje op de weerkaarten van de verschillende modellen. En steeds duidelijker wordt dat we een soort van tipping point hebben in de aankomende week dat zal gaan bepalen of de winter vanaf volgende weekeinde echt ruim baan krijgt. Het ECMWF model is redelijk dicht bij de winters eindigende run van gisteravond gebleven (zie de mooie matig koude uitstulping over West-Europa op bovenstaande kaart). En ook het GFS model heeft een flinke stap in die richting gemaakt.

Mini-winter
Sinds vannacht passeert een koufrontje Oostenrijk. In het westen zal slechts een centimetertje vallen terwijl in een oostelijk skigebied als Die Tauplitz de 15cm kan worden gehaald tot morgenvroeg. Sluierbewolking reikt tot aan de Franse Alpen zoals je op het satellietbeeld ziet. Op de Europese buienradar is schitterend te zien hoe de winterse buien in Nederland met het frontje in de Alpen samenhangen (de eerste dag na passage van een koufront is de bovenlucht nog onderkoeld zodat uit cumuluswolken gemakkelijk kleine felle buien ontstaan). Vervolgens neemt hogedruk het over met een klein mini-wintertje in Nederland als gevolg.

Sneeuwschep
Gistermiddag heb ik mijn tuinwaterpomp leeg laten lopen en in de schuur gezet. Mijn vorige heeft december 2010 niet overleefd! Een sneeuwschep heb ik laatst ook al gekocht voor €3,95 bij de Action. Ik ben dus op het ergste voorbereid. Bij deze wil ik iedereen ook even waarschuwen voor de charlatan die zich bij Meteovista/Weeronline als klimatoloog mag uitgeven zodat dit bedrijf ook eens de media haalt (ik vermoed dat het zo werkt). Deze man is een klimaat- en milieuactivist en als wetenschapper niet serieus te nemen. Jammer dat nu.nl erin tuint (zie bericht)!

Belachelijk
Om te beginnen is het echt belachelijk als iemand stellige beweringen doet voor hoe het weer zich de komende maanden zal ontwikkelen. Laat staan de komende jaren. Ik bedoel: zelfs al rommelt iemand nog zo met mini-gewichtjes aan een dobbelsteen dat de kans op een zes 90% wordt, dan nog kan er een 1 uit rollen. Midden in de kleine ijstijd waren er zeer zachte winters en midden tijdens de Middeleeuwse warme tijd waren er incidenteel ook ijzige winters. Iedereen die verder gaat dan te spreken over verhoogde of verlaagde kans is een oplichter. Tenzij je zoals ik met mijn boude voorspellingen erbij zegt dat het geïnformeerde gokjes zijn.

Biertjes
Dus o wat hoop ik nu extra dat het tipping point rond 20 januari de koude kant opvalt. Daar ga ik dan echt een paar biertjes op drinken. Eerst is het nog even spannend of komende maandag misschien in een klein deel van het land een ijsdag wordt. Volgens de ECMWF berekening bestaat die kans. Daarmee zou mijn BV3 binnen zijn en sta ik op 2-1 tegen de weergoden. De echte winterspanning komt daarna pas. Want tussen 17 en 19 januari wordt het weer zachter. Ook in het westelijk Alpengebied.

Onzekerheid Alpen
Als die fronten echter doorkomen dan gaat er in de Alpen mogelijk weer veel sneeuw vallen! En omdat in Oost-Europa strak tegen Oostenrijk aan een flinke koudebel zit gaat zelfs bij passage van een warmtefront de sneeuwgrens niet ver omhoog. Veel hoger dan 800 meter zal het in de Franse Alpen niet stijgen. Door de enorme onzekerheid in de modellen met dat tipping point erbij valt er eigenlijk op sneeuwval in de Alpen na zaterdag (morgen dus) geen pijl te trekken. Eerst maar eens even genieten van het hogedrukweer in de Alpen de komende dagen waarbij er vanaf dinsdag in Oostenrijk ook sprake kan zijn van een retour de l’est waarbij een sneeuwfront vanuit Oost-Europa terug naar het westen trekt. Onzekerheid alom!

Sneeuwdag in LL
Vanochtend zien we in het ECMWF opnieuw de grote IJslandse moederdepressie na de passage van het warmtefront aan de wandel gaan. De kern van de depressie zou precies over Nederland trekken wat ergens tussen 20 en 21 januari een sneeuwdag kan opleveren (zie mooie sneeuwpiek in nieuwe ensemble). De depressiekernen trekken net als in de berekening van gisteravond door richting Wenen. In het GFS model gaat de depressie pas twee dagen later aan de wandel en kiest de belangrijkste depressiekern positie boven Finland. Beide scenario’s zijn ook voor de LL-winters.

Ensembles extra hoopvol
De hoofdruns van de modellen zijn hoopvol maar nog niet eens enorm om over naar huis te sms-en. De ensembles bieden gelukkig nog meer perspectief. Zie bijvoorbeeld de grafiek voor Friesland met heel wat lijntjes langdurig onder nul. Op de ensemblepagina (Wintersport Weerkamer 3e knop van links) kun je tegenwoordig rechtstreeks op de ECMWF ensembles klikken van KNMI en Meteoconsult. De nieuwe (1301 00u) zijn op moment van schrijven nog niet binnen.

Afwijking sneeuwdek Noordelijk halfrond 12 januari

Klik voor grotere kaart

Terwijl de Alpen erin omkomen en ook Noorwegen genoeg sneeuw heeft, is er wereldwijd een grote sneeuwachterstand (terwijl het arctisch zeeijs juist zeer voorspoedig groeit!). Zie de kaart met de data van gisteren hierboven. Naar verwachting zal deze sneeuwachterstand volgende week al een flink eind ingelopen zijn. De Amerikaanse midwest heeft gisteren de eerste hevige sneeuwstorm van het seizoen beleefd en meer heftig winterweer is onderweg (volg weather.com). Voor winterweer in Europa moeten we altijd ook kijken wat er aan de Amerikaanse oostkust gebeurt: als het daar extreem wintert hebben wij in West-Europa meestal het omgekeerde. Positief is nu dus dat de kou en sneeuw in de USA deze periode alleen de midwest en in de Rockies treffen.

Hieronder de nu al weer binnenstromende Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads…

[fbphotos id=327972677236944]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

55 reacties

Gesloten voor reacties.