kuiper De groeten van de familie Kuiper uit Bad Kleinkirchheim. Oostenrijk is echt een plaatje momenteel. Valtentijns bericht uit Zell am See Kaprun maakt furore op Facebook momenteel. De weerkaarten zich positief ontwikkelen met steeds meer aanwijzingen voor een winterse overgang zo rond 24 januari. Tevens staat Daan3 er errug mooi op vanochtend.

daan30801

Dit is voor de Franse Alpen. daan3 extra koud en extra sneeuwrijk ineens. Hoe kan dat nu? kronkel

De verklaring is een hele vreemde kronkel in het Azorenhoog die ik zo nog zelden heb gezien. Normaal zorgt het knietje van dit hoog voor het weg blijven van sneeuw in de Franse Alpen terwijl het in Oostenrijk dumpt. Nu zuigt die knik in de isobaren de sneeuw juist van NO naar ZW over de Franse Alpen. De sneeuw wordt tot ver naar de meer zuidelijke skigebieden getrokken. Een beetje een fantasie van het Amerikaanse model vanochtend en we moeten nog maar afwachten of het ook gebeurt zondag. Maar duimen mag dus….

[metaslider id=52558]

Voor de grap kijken we meteen even vooruit naar de meteofiction. Het Amerikaanse model heeft zoals gewoonlijk weer een perfecte cliffhanger. We spreken dan al over 24 januari. Het voelt nog niet safe genoeg voor me om er een BV aan te koppelen, maar het begint nu wel steeds consistenter te worden. Leuk om te zien hoe de kou op 5km hoogte over de Balkan samengaat met serieuze winterkou in de Lage Landen aan de grond.

cliff-ec

En ook het Europese model heeft een fraaie cliffhanger vandaag en dat is dan 17 januari. Een felle depressie trekt naar Bretagne en zet de hogere delen van Groot-Brittannië in de sneeuw. Als die depressie dan doorschuift naar de Middellandse zee kan dat eindelijk veel sneeuw aan de zuidkant opleveren. En de wind kan dan ook in de Lage landen in de oosthoek. Beide modellen zijn dus leuk bezig de laatste tijd. Maar we moeten ons absoluut niet rijk rekenen. De kans op teleurstelling is altijd nog groter dan op die schaatsperiode.

liftenstilfrankrijk

Afsluitend: Michiel stuurt deze net op uit Les Carroz waar men om 12 uur de liften even heeft stilgezet!

*** Ik zit met een defecte UPC Horizon. Op eerste dag na installatie al stuk gegaan. Werk nu met mobiele hotspot van Vodafone. Zeer traag. Balen. Morgen krijg ik nieuw apparaat ***


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

102 reacties

Gesloten voor reacties.