sneeuwdekje

“De vinger” zo noemde ik eerder het moment dat ons landje geraakt wordt als in de onnavolgbare plafondschildering de Schepping van Adam van Michelangelo in de Sixtijnse kapel in Rome. Inmiddels is het duidelijk dat “de vinger” er echt gaat komen. Django bracht vandaag sneeuw van de Alpen tot in het noorden van Duitsland met de stad Bremen als meest sneeuwrijke stad. Nu komt Fonzie en die laat het in de Alpen stevig dumpen maar brengt vannacht tot morgenmiddag ook die vinger naar onze noordelijke provincies.

europa0401

Hand met vinger

Hier is de “hand van God” met “de vinger” op de kaart. En hierrr zie je het origineel van Michelangelo.

temperatuur

Ruim koud genoeg voor droge sneeuw

En je ziet het: we hoeven niet eens flauw naar het dauwpunt te kijken. Nee gewoon de temperatuur op meethoogte is al dik onder nul. Vandaag heeft alleen het uiterste noordoosten van Groningen daar een voorproefje van gehad.

Die “andere” Jannes (Wiersema, niet te verwarren met de ónze) kon in Roodeschool schaatsen en haalde daarmee RTL.

De ijsbaan is los in Blauwestad…..!

Geplaatst door Jeroen Helmers op zondag 3 januari 2016

 

Even later werd dat in Blauwestad nog eens dunnetjes over gedaan. Waar ligt dat?


Iets zuidelijker dan Roodeschool, net ten noorden van Winschoten. Daarvandaan net als hierboven uit Oosterwijtwerd (dat ligt er dan weer tussenin) beelden van spectaculair heen en weer zwiepende hoogspanningskabels. Let ook op de vonken! Dit door de ijzellast; de wind heeft er zodoende meer grip op. Dat alles bij temperaturen van 1 tot 2 graden onder nul. Wat zou de gevoelstemperatuur zijn vroegen we ons af? Na wat heen en weer klikken tussen de temperatuur op waarnemingshoogte en de gevoelstemperatuur viel op dat Eelde en Lauwersoog al rond de -6 graden zaten maar Nieuw Beerta op ongeveer min anderhalf bleef hangen. Maar even naar de wind kijken. Hmm, NUL? Onwaarschijnlijk met de luchtdrukverdeling.

Wind Nieuw Beerta Jan. 03 20.35

Aha. In storing vanaf 14:30. Dat komt vaker voor; betreft meestal iets softwarematigs. Maar het ligt natuurlijk voor de hand om daar een winters grapje over te maken: vastgevroren! In de loop van de avond volgde via diverse tweets echter de bevestiging: daadwerkelijk vast-geijzeld! Vreemd dat het niet verholpen wordt. Natuurlijk betreft het geautomatiseerde en onbemande metingen, maar er kan toch wel iemand heen zou ik zeggen.

t925_16010312_16010312

Hoe gaat het verder? Eerste even wat uitleg aan de hand van de situatie afgelopen middag.  Huh, 2 graden boven nul in het noordoosten? Jawel, dit is een kaartje van het zogenaamde 925 hPa-vlak; actueel op zo’n 650 meter hoogte in de atmosfeer. Daar heerste op dat moment ook in Groningen een zuidzuidwesten wind; relatief warme lucht glijdt zodoende over de koude onderste laag. Precies de reden van de ijzel: de neerslag die immers in de wolken als sneeuw begint smelt op die hoogte maar bevriest vlak boven de grond weer  in de koude zuidoostelijke stroming.

t925_16010409_16010312

Dit is de temperatuur op die hoogte morgenochtend. Op nadering van een vore (knik in de isobaren van het lagedrukgebied dat boven Ierland ligt) die van zuid naar noord over Nederland trekt draait de wind zowel aan de grond als op die hoogte naar pal oost. De warme tussenlaag verdwijnt tijdelijk en de vorst wind bovendien terrein.

atmp_16010406_16010312

Brrr. Morgenochtend ligt de temperatuur dan rond de -4 graden, bij  windkracht 5 tot 6 uit het oosten!  Dat voelt als hierboven. En sneeuwjacht niet uitgesloten! Wat een verschil trouwens met het zuidwesten. Deze verdeling (-4 in het uiterste noordoosten tot bijna +10 in Zeeland) blijft vrijwel de gehele dag intact. Met de vorstgrens via Terschelling over de Noordoostpolder en het zuiden van Drenthe.

Sneeuw Jan. 03 21.19

Op het ogenblik is het in het winterse noordoosten zo goed als droog. Maar vanuit het zuidwesten nadert een nieuwe -vrij intensieve- neerslagzone. Wat dat gaat brengen is ietwat onzeker maar enorm spannend.

rart_16010406_16010312

Sneeuw in het noordoosten lijkt het meest waarschijnlijk. Zeker volgens HIRLAM. Meteen vanaf het moment dat de neerslag (in de loop van komende nacht) de vorst ontmoet. Accumulatie tot een dekje van zo’n 3 centimeter is mogelijk.

ijzel1

Gevolgd door ijzel

Maandagavond draait de wind in dit model echter weer naar zuid tot zuidwest en komt de volgende push van nog steeds het “Fonzie scheme”. Aan de grond blijft de wind nog lang oostelijk; met mogelijk een langdurige ijzelperiode tot gevolg. En als het aan het ECMWF ligt, dat de vore anders berekent en daardoor de wind veel minder naar oost ziet draaien, ook vannacht in eerste instantie alweer ijzel, dan tijdelijk sneeuw, maar ook eerder morgenmiddag opnieuw ijzel. Dat zal hoe dan ook waarschijnlijk opnieuw een code oranje opleveren! Verder is het te hopen dat er meer sneeuw dan ijzel gaat vallen wat vooral vannacht dus wel het geval lijkt. Opgemerkt dient te worden dat het ECMWF vooral vanmiddag maar ook actueel nog 1 tot twee graden te hoog zit.  En pakt het iets anders uit – de details zijn ongelofelijk kritisch en spannend..

Veendam ijzel 1987

Dan hebben we een ijzelramp zoals op 2 maart 1987 te pakken. Hierboven Veendam destijds.

ijzel

Maandagavond ijzel

Kijk maar: aan de grond nog steeds een paar graden vorst. Dat gaat morgen een onrustig begin geven van de eerste schooldag na twee heerlijke vakantieweken. De noordelijke weerstations hoogstens ook al een paar Hellmannetjes.

tmp2_16010609_16010312

Het HIRLAM model rekent maar tot 48 uur vooruit. Dus stappen we weer even over op het ECMWF. Dat kwam vanavond in de nieuwste run toch met een verrassing (H/T Ab). Dinsdag komt de kou mogelijk nóg een keer terug. Woensdagochtend en begin middag is die dan op het zuidwestelijkste puntje en ligt de sneeuw/ijzel grens (onzeker nog natuurlijk) via Amsterdam over het midden van het land. Dat wordt opnieuw even spannend, daarna lijkt het echt gedaan. Pas later in januari is er kans op een winters vervolg. Hieronder graag alle on-topic reacties met betrekking tot de sneeuw en ijzel in ons land.

PS Fonzie is ingebracht door Jos Graafsma: Deze naam is van mijn 2e hond geweest. Hij adoreerde sneeuw. Zelfs in de laatste resten smeltende sneeuw ging deze gekke labrador breeduit liggen slapen. Een toepasselijke naam voor een dump. Ter ere van een goede vriend.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.