Laat ik beginnen met de aankondiging dat we eindelijk weer winterse kaarten zien, ik hoop dat je daardoor nog even door leest ondanks het fopplaatje waar je op geklikt hebt. Onze Jannes is deze dagen in het skigebied Galibier Thabor en geniet volop van het zeer constante weer. Hij liet het al meerdere malen weten; de zon is heerlijk en de sneeuw griffig, ik hoop dat je vandaag nog genoten hebt want morgen zal het wat meer bewolkt zijn met een enkele bui en wat verdwaalde vlokken. Frankrijk heeft gewoon echt niks te klagen en dat is ook wel eens anders geweest, weten we nog? Vorig jaar toen Oostenrijk verdronk in de sneeuw was het in Frankrijk maar zacht met ijzige pistes. Het is ze gegund!
Over Oostenrijk gesproken, herkent iemand dit plaatje van vandaag?
Komt ie nu beter bekend voor? Ik gebruikte deze webcam vorig jaar als nummer 3 van de meest sneeuwrijke webcams van dat moment, benieuwd wat de rest van de top 10 was? Lees dan even hierrr terug. Maargoed het beeld van zojuist gaf wel aan dat het niet overal feest is, lage dalen aan de noordkant hebben het niet makkelijk zo half januari.
Om het rondje langs de velden even af te maken; zie hier het (bijna) altijd zonnige Italie, plaatje is van het welbekende Sella massief. Hij staat erg hoog op mijn verlanglijstje na een bezoek in de zomer 2 jaar geleden.
Snel over naar de kaarten want zoals Hajo al een paar keer noemde en ik afgelopen zondag voorzichtig al aankondigde; er zit verandering in de kaarten! En dan start ik gewoon even met de totale accumulatie kaart van het nieuwe GFS en de melding dat zo ongeveer alles boven de 1000m sneeuw zou zijn volgens deze run. De regio die het het hardst nodig heeft het best bedeeld, dat geeft de burger moed! Voor de duidelijkheid, vooralsnog ligt de focus op de Alpen, van de Lage Landen verwacht ik nog weinig winter.
Hoe gaat dat dan in z’n werk? Tussen de depressies in valt een gaatje waardoor wat warmte wordt verplaatst richting IJsland/Groenland.
Zo ontstaat er langzaam een wat bestendiger hoog in die regio, een ontwikkeling waar ik al een week op zit te hopen. Depressies worden langzaam gedwongen een iets zuidelijkere koers te nemen waarmee de eeuwige zonneschijn voor midden Europa langzaam verdwijnt.
De echte vulling van het hoog is vervolgens pas de 17e als er tussen 2 depressies in weer een gaatje valt waar snel op wordt ingespeeld door het nog bescheiden Azorenhoog.
Om uiteindelijk te eindige in dit. Kou en sneeuwval door heel Europa met tijdelijk vooral noordelijke en oostelijke aanvoer! Concreet ga ik nog niks zeggen maar met dit soort kaarten maken gewoon alle kanten van de Alpen kans op een dump!
Maar let op, we mogen nog niet juichen, want de ontwikkeling van zojuist is nog lang niet zeker want:
- Voorafgaande hebben we een aantal zeer fragiele ontwikkelingen ten tijde van een sterke jetstream
- Het is slechts 1 hoofdrun die ik besprak
- Het biedt nog geen garantie voor welk skigebied dan ook vanwege de termijn
Hierboven zien we bijvoorbeeld de hoofdrun van het Europese model die veel minder kou en neerslag over Europa laat uitstromen en het hoog weer laat dichtklappen vanwege de afwezigheid van een Middellandse Zee depressie…
Aan de andere kant, de hoofdrun van het GFS laat al 4x op een rij hetzelfde zien. De onzekerheid vanaf de 17e geeft nog geen duidelijke richting en laat de hoofdrun zeker niet alleen. En vooral de neerslaglijntjes veren weer op wat natuurlijk sowieso leuk is. Prikpunt Hopfgarten.
En tja dit zijn gewoon kaarten die we heel graag zien ten tijde van de woestijnachtige droogte van afgelopen tijd. Dus geef mij die roze bril maar 😉 Zonder gekheid, vanwege de consistentie van het GFS en de neigingen van andere modellen geef ik de kans op kou en sneeuw voor verschillende delen van de Alpen vanaf de 17e nu 40%.
Als we dan naar het EC kijken zien we toch nog een wat onwenniger beeld vooral qua kou en mogelijk vervolg, maar nog steeds is de bovenstaande momentopname geen straf. We moeten duimen en rustig afwachten!
Mocht het allemaal op deze termijn niet lukken kunnen we de MJO (Madden-Julian Oscillation) nog raadplegen, Ab attendeerde ons hierop. Dit is zeer kort samengevat een golf van tropische nattigheid die zich vanaf de westelijke Inidische Oceaan in verschillende fases langzaam oostelijk verplaatst om uiteindelijk in de oostelijke Stille Oceaan uit te sterven. Deze golf herhaalt zich iedere 30 a 60 dagen. Voor een uitgebreidere toegankelijke uitleg verwijs ik je graag naar deze of deze link. Hoe ziet die MJO er komende tijd uit? Nou we gaan richting fase 6 en 7 volgende week.
En wat betekent dat? Nou ik ben nog volop lerende op dit gebied maar er is genoeg onderzoek over beschikbaar. Maar er is een link tussen deze MJO en onze weersystemen. Onder andere in bovenstaande afbeelding kun je zien dat bij een MJO fase 3 de afwijking in luchtdruk ten noorden van ons negatief is, dus grotere kans op lage druk. Daarentegen bij een MJO fase 6 is de afwijking in luchtdruk ten noorden en noordwesten van ons positief is, dus grotere kans op hoge druk daar en daarmee oostelijke of noordelijke luchtstromen. Erg interessant allemaal! Wat is de waarde van deze correlatie die trouwens ook met enige vertaging komt. Nou het bovenstaande is in lijn met onderzoek van C Cassou uit 2008 wat inmiddels al 488 keer geciteerd is. In dat onderzoek wordt de link gelegd tussen latere MJO fases en een negatieve NAO voor onze contreien met een betrouwbaarheid van ongeveer 70% (Cassou, C. (2008). Intraseasonal interaction between the Madden–Julian oscillation and the North Atlantic Oscillation. Nature, 455(7212), 523.).
Allemaal bijzonder interessant en zeer hoopvol voor de Europese winter maar zoals ik zei ben ik nog lerende vwb dit soort theorieën, wellicht dat ik er dit weekend even in kan duiken! Vooralsnog moeten we het doen met bovenstaande pluimen en dus vooral duimen, fijne avond 🙂
21 reacties
Gesloten voor reacties.