Die tauplitz
Lees verder >

Wandelen, mountainbiken of gewoon genieten. De mooiste momenten beleef je hier.

Obertauern
Lees verder >

Een vakantieparadijs voor jong en oud! En 100 kilometer aan wandelpaden!

Die tauplitz
Lees verder >

Bezoek Tauplitz eens in de zomer. Laat je verrassen door de prachtige natuur en ga voor een actieve vakantie!

Val Gardena
Lees verder >

De mooiste zomervakantie beleef je hier!

Winterse setting kan bijna niet meer stuk!

check ook eens

38 Reacties

 1. Mark (Breda) schreef:

  Als dit toch eens uit mag komen. Mooie ontwikkelingen.

  Giet it al on?

 2. Martijn sonnenberg schreef:

  Dat de oostzee (nog) niet dichtgevroren is kan in de komende runs wellicht voor een sneeuwverrassing zorgen… Ik neem tenminste aan dat als de wind ‘toevallig’ recht over die watervlakte naar noord-duitsland/denemarken/groningen blaast we een fraai ‘lake snow’effect kunnen krijgen?

 3. Pim schreef:

  Wat betekent dit voor de Alpen (Oostenrijkse noordkant) voor de periode nu tot over een week? Droog? Zon? Grijze bewolking?

 4. erik smit schreef:

  Is die grauwe foto misschien het Geirangerfjord?

 5. Vincent Holleman schreef:

  Ik rij morgen waarschijnlijk naar de Hoge Venen. Ga ik sneeuw zien? Zoja, een mooie laag?

 6. RWSkiwelt schreef:

  @erik, klopt dit is de Geieranger kirke. Die kronkelweg is de beroemde route 63, met oa. de Trolstigvegen.

 7. Asten (Harmelen) schreef:

  Off topic:
  Wat een regen weer… grond is hier aardig verzadigd. Die droge periode tot ergens in 2020 gaat ‘m vooralsnog (gelukkig) niet worden.

  • Remko schreef:

   Hoorde vandaag een interview met een hydroloog op RTV Oost, radio. Tot nu toe in Overijssel ongeveer 100 mm. De hogere delen komen nog zeker 50 mm te kort. Grondwater komt aardig op peil maar er is nog een groot structureel tekort. De natuur herstelt zich nu wel maar in het voorjaar moet blijken of het daadwerkelijk zo is. De aanvoer vanuit de wintersportgebieden lost onze problemen deels op maar lang niet helemaal. Overijssel krijgt slechts als ik het goed hoorde 3% vocht uit de Alpenlanden via de IJssel en IJsselmeer. Opslag van water zal een uitdaging worden dit jaar om een droog seizoen te door staan. Dus er moet meer vocht van boven komen.

   • Roy schreef:

    Alsjeblieft niet Remko! Ben het nu wel zat met die regen haha Wel interessant wat je zegt. Is het een mogelijkheid om de grote holtes onder Groningen waar dat gas in zat als zoetwatervoorraad op te vullen bijvoorbeeld. Of soort van ‘spaarbekkens’ als in de Alpen maar dan in het groot aan te leggen. En die bijvoorneeld vullen met water uit de Ijssel/Rijn als deze op hoog water staan in het voorjaar vanwege de smeltende sneeuw.

    • Stefan Kaptein schreef:

     Roy, die grote holtes onder Groningen zijn in werkelijkheid geen grote holtes. De lagen waar het gas in opgeslagen zit/zat is gesteente dat eruit ziet als een spons, allemaal kleine gaatjes waarin het gas opgesloten zit. Aangezien gas samendrukbaar is, is de druk dus ook hoog. Aangezien vloeistof nagenoeg niet samendrukbaar is zal er relatief weinig vloeistof in het gesteente gaan waar eerst gas zat. Verder wil je de vloeistoffen die uit zo’n gasveld komen niet gebruiken als spaarbekken omdat er diverse stoffen in zo’n gasveld zitten zoals condensaat (soort diesel achtige vloeistof) waardoor het ater onbruikbaar zal zijn.

   • Asten (Harmelen) schreef:

    Ah ok,..dank je.
    Ja natuurlijk zal er vanaf nu tenminste de ‘normale’ hoeveelheid regen moeten gaan vallen . Een tekort van 50 mm is in die zin overbrugbaar (zeker nu de dagelijkse verdamping minimaal is). En uiteraard is de bodemgesteldheid van belang. Gezien de gevallen hoeveelheden neerslag is er in eerder geval een behoorlijke inhaalslag geweest (zeker hier in het westen).
    Ik refereer eigenlijk ook naar de ‘grote droogte’ waar Hajo enige tijd geleden naar verwees en welke mogelijk nog meer dan een jaar zou aanhouden..

 8. kristof schreef:

  Geen gfs bespreking deze avond ??Nu het winter word?

 9. kristof schreef:

  Of is knabbel al terug op weg?

 10. Ab schreef:

  GFS 00z run laat nog steeds een duikende laagje zien ff na 120h vooruit. Met dan voor West Vlaanderen kans op sneeuw op 22 januari aldus de GFS hoofdrun. En erna vanaf 144h vooruit (23jan.) hogedruk in opbouw ten noorden van de LL met dan een oostelijke stroming en aanvoer van koude bovenluchten -8 tot -12gr.
  Aan de grond richting eind volgende week kans op ijsdagen en nachten op uitgebreide schaal bij opklaringen lichte tot matige vorst aldus GFS 00z run. In het vervolg op 216h vooruit neemt dat hoog een iet wat verkeerde positie in ten westen van de LL boven de UK. Met dan aanlandige wind uit het noordwesten en daar zachtere lucht van over zee. Het zuiden en België blijven dan nog wel in de kou volgend weekend. Maar das eigenlijk al ver weg en onbetrouwbaar gezien gisteren EC juist kwam met een Scandi hoog in opbouw op die termijn.
  Kan nog aan gesleuteld worden bij GFS komende runs.
  I.i.g ziet de termijn t/m 168h vooruit er prima uit met invallende winter voor de LL

  • Ab schreef:

   Om het dan toch virtueel leuk af te sluiten laat GFS 00z run het hoog boven de UK na 216h vooruit verplaatsen richting Groenland/IJsland.
   Met dan een dikke arctische kou uitbraak uit het hoge noorden richting West Europa eind januari/begin februari 😉
   Tot laterss

   • sneeuwfanaat(Ron) schreef:

    Mooie update weer Ab. GEM laat het wel afweten vanmorgen zeg met een soort eurohoog en dus geen winter in de ll ! Benieuwd wat Ec doet zo

    • Maarten schreef:

     Ensemble is ook gewoon koud met oper als warme uitbijter. Jammer van gem en dat geeft aan dat er nog niks gewonnen is. Het blijft de lage landen. Op naar ec.

    • Henrik schreef:

     Gelukkig is het ensemble meer dan prima en maakt de oper een paar gekke bokkensprongen rond de 27e en is dan een flinke uitschieter in het ensemble. Gemiddelde is gewoon prima en ligt vanaf de 22e tot einde run volledig onder nul voor oost NL. Veel ijsdagen daar obv deze run! Een deftige winterse periode is aanstaande.

     Ensemble oost NL
     [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/5503B796-4212-4818-BCBD-0D724463E4E5.jpeg[/img]

 11. Koninks schreef:

  Gem laat het op de langere termijn afweten. Maar dus wel winter eerst.

  • Mark (Breda) schreef:

   Als de kou eenmaal voet aan de grond heeft zal meer duidelijk worden over het verloop. Naar mijn gevoel hebben de modellen altijd moeite om koude en sneeuwgoed naar waarde te schatten.

   Hulde aan derenen die al weken roepen dat omslag rond de 20e komt.

 12. Ab schreef:

  @Henrik, dat de GFS hoofdrun afwijkt van de plukm heeft te maken met de verkeerde positie van het hoog richting volgend weekend. Daarom dan een zachte uitbijter

 13. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Op 144 is Ec consistent met de vorige run.Duikend laag en hogedruk opbouw

 14. T.D. schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/IMG_20190117_075032.jpg[/img] morge leogang

  • Martijn sonnenberg schreef:

   mooie ochtend! beloofd een heerlijke skidag te worden met op het oog een koude start!
   wat is dat voor opgestoken middelvinger in de sneeuw? 😉

 15. Koninks schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/gens_pluim_tt_06280.png[/img]

  Pluim gfs word ook steeds fraaier al zwabberd dit model nog teveel vind ik.

  • Henrik schreef:

   De hoofdrun zwabbert soms nogal, de pluim zelf veel minder. GFS heeft nog geen enkele keer serieuze winter later zien in de pluim dit seizoen en zat daarin steevast goed. Daarom goed om te zien dat winterweer nu wel dik in de pluim zit.

   • Koninks schreef:

    Klopt Hedrik maar gaat mij om de laatste dagen. Gisteren morgen bijna geen winterweer meer daarvoor weer wel en niet. En nu weer redelijk dik winterweer.

 16. Ab schreef:

  EC 00z moyenne stuk beter en kouder geworden 🙂

 17. Koos hopeloos schreef:

  Schaatsen uit het vet

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.