Vanochtend veelal zonsopkomsten, vanavond een paar zonsondergangen. Merken jullie dat ik blij ben met de zon? Het was vandaag een absolute droomdag in het hele Alpengebied! Zell am See Kaprun zat vanmorgen nog in de mist maar spant vanavond de kroon.

Niet ver daarvandaan werd er opnieuw volop genoten in Skiwelt. Morgen ben ik ook weer even op de pistes, vandaag wat logistieke dingetjes geregeld.

Tja Loser, wat moet je ermee? Ze deden vandaag een poging om hun skilift eerder terug te vinden dan ergens in april.

Kleinwalsertal heeft met dit supertrage maar sprookjesachtige liftje een geweldig beeld in handen. Zat er zelf ooit eens in toen ik met Hajo en andere volgers een leuke weekendclinic had. Jammer dat er zo’n gekke streep in het midden zit trouwens.

De Furkajoch showt net het puntje van de meetlat. Gelukkig komt er morgen weer een centimeter of 5 a 10 bij, dan is ie weer even weg.

Deze kreeg ik via Ronaldo van Filzmoos, daar ligt meer sneeuw dan op de Furkajoch, dat gebeurt ook niet vaak. Wat een bak!

In Val d’Isere een kleurrijke afsluiting van de dag, ik ben niet zo heel begaan met wolken maar het lijkt wel op een föhn formatie. Wie?

En deze nog. Nee geen zwart wit foto, gewoon kleur maar het was er vandaag een grijze bedoeling. Knap schouwspel met verse sneeuw. Ik reed ooit op de weg rechts in beeld, geweldige route! Eeuwige roem voor degene die raad waar het is.

Ik heb een schitterende opener van de weerkaarten vanavond. De Ardennen tot -21 en Nederland -17, toemaar. Dat zijn kraakheldere nachten met zomaar centimeters ijs aangroei. Maar Ik gooi de kaart er meer in om jullie aandacht te trekken, want ik zie die -17 echt niet gebeuren. Martijn benoemde het al in de reacties, het GEM is altijd wat extreem qua Tmin/max. Ik heb het idee dat lokale effecten zoals berggebied, uitstraling en wind sterk worden overschat. Maar met -17 in je achterhoofd kan het toch alleen maar meevallen?

Wel imposante kaarten van het GEM trouwens. Het laag van de dooi-aanval verzwakt ietwat op de Middellandse Zee, het hoog boven Zweden versterkt wat maar diept niet al te veel uit. Een zeer rustige geleidelijke continentale aanvoer, dat verklaart ook de ijzige nachten van zojuist: weinig wind. Bovenluchten niet eens superkoud, slechts -8 op 1500m hoogte.

Op Het einde van de run verplaatst de hoge druk zelfs richting de noordkaap waardoor de weg voor de Siberische beer pas echt vrij komt. Verder kunnen we helaas niet kijken…

Het GFS is ook weer helemaal van de partij op ons winterfeestje na de laagconjunctuur van vanochtend. Een belangrijk verschil met het GEM is dat zowel de Middellandse Zee depressie als het Zweden hoog een stuk meer uitdiepen. Een straffe oostenwind voor de Lage Landen daar!

Brrrrr gevoelstemperaturen! Maar op kou kan je je kleden heh.

De run is wel kurkdroog na de mogelijk winterse buien van morgen. Geen vlok of druppel te bekennen voor de komende 10 dagen. Dat zit ook in de andere modellen, geen sneeuwdek. Alleen op het moment van de dooi-aanval op de 22e kan er wat vallen zo lijkt het nu. Daar hoop ik wel vurig op want een dekje zou de temperaturen zowel overdags als ’s avonds een duwtje omlaag geven.

In het vervolg blijft het GFS mooi al zou dat hoog nog wel wat noordelijker mogen voor de echte transportkou. Omdat er toch redelijk wat bewolking in zit berekend geen extreme nachttemperaturen.

Ensemble lijkt helemaal overstag terwijl we vanmorgen nog een stevige bifurcatie zagen op de 22e. We zien voor De Bilt aanhoudelijk nachtvorsten en een enkele ijsdag. Voor het zuidoosten komt het gemiddelde met meer dan 10 (!) ijsdagen. Dat er weinig sneeuwkansjes zijn is wel duidelijk, alleen rond de 22e en 23e bloeien er wat kleurrijke lijntjes uit de woestijn. Nu maar eens naar het EC die, ik noem het maar vast, lekker voor de langere termijn winter is!

Detailkaarten kruipen binnen dus nog even deze tussendoor. Oostzee nog alles behalve bevroren, dat zal ook een stukje sneller gaan de komende tijd. Zou de aanvoer voor ons nog wat kouder kunnen maken en bovendien prachtbeelden opleveren. We houden het in de gaten!

EC netjes in lijn met de andere modellen tot ongeveer de 22e. Hier zien we de dooi-aanval gevaarlijk dichtbij komen voor de LL maar het lijkt allemaal nipt goed te gaan. Ook opvallend is het vlekje hoge druk wat een oude afzwaaier van het Azorenhoog was dat noordelijk van IJsland is gaan liggen. Een stuk noordelijker en meer afgezonderd dan in de andere modellen.

Het Azorenhoog krijgt het vervolgens voor elkaar om zover naar het noorden nog een impuls te sturen. Bijzonder hoor, zoiets heb ik nog niet vaak gezien en duidt op een extreem meanderende straalstroom. Voor de zuidkant ook geweldige kansen op een dump, zo zien we meer. Direct als de hoge druk naar het noorden verplaatst wordt de kou uit het oosten geactiveerd met als brongebied:

Centraal Rusland en een vleugje pure Noordpool. Een enorm koude vinger is op weg naar Scandinavië, zo in de detailkaarten zien we daar waarschijnlijk extreme temperaturen!

Uiteindelijk snoert de kou zich af en komt het ook wel heel dichtbij de Lage Landen. Waarom duren in hemelsnaam die detailkaarten zo lang! Ze stellen m’n geduld op de proef. Ik wil dit zien!

De eerste kaarten druppelen nu binnen, zoals net gezegd gaat het met de dooi-aanval op de 23e nipt goed. Nouja net niet eigenlijk, het westen krijgt net wat mosterd na de maaltijd met regen. Maargoed dat is zo’n dunne strook, de rest van het land krijgt een sneeuwdekje wat de koude omstandigheden zeker gaat bevorderen. Daarvoor hebben we al 4 koude nachten gehad waar we tot matige vorst komen.

Terwijl het Azorenhoog een impuls naar het noorden stuurt wat we net ook zagen gaat het in het Zuid-Europa helemaal los. De Pyreneeën vangen heel veel sneeuw af maar opnieuw opgeladen door de Middellandse Zee krijgt ook de Alpen zuidkant een flinke portie. Slecht nieuws wel voor de Weissensee schaatsers. Noord-Afrika ook weer in de sneeuw, Hajo noemde het al eens!

Brrr -25 in het Noorse binnenland, ook voor Zweden en Finland ijskoude temperaturen.

Nu alle kaarten binnen zijn stuit ik toch een beetje op een tegenvaller, geen extreme kou voor de Lage Landen, hoofdrun zal zo denk wat hoog in de pluim zitten. Maargoed een tegenvaller die me niet eerder was opgevallen. Na die dooi-aanval zitten de Lage Landen nooit echt in een volle oostelijke stroming. Het Scandihoog ligt eigenlijk te ver weg. Goed te zien in de kaart hierboven waar we een soort kronkel in de isobaren zien op de Noordzee, dat zou dan net wat wind van zee kunnen betekenen.

Nog beter te zien in de enalaatste kaart waardoor er door de kou op hoogte en de warme Noordzee een aparte depressiekern ontstaat, zie het dikgedrukte rondje. Zo krijgt een deel van het land kou en sneeuw en de rest zelfs een druppel regen terwijl de bovenluchten bitterkoud zijn.

De hoofdrun inderdaad een warme uitbijter maar de pluim is niet verbeterd, ook niet echt verslechterd.

Maar ondanks deze tegenvaller op korte termijn blijft dit gewoon een toprun voor op de winteropbouw op langere termijn. Kijk eens naar de bovenluchten die naderen aan het einde, dan kan de wind nog vanuit het westen waaien maar dan verandert ieder beetje vocht in de lucht direct in sneeuw. Vanmorgen zagen we eigenlijk het omgekeerde in het EC, op korte termijn superkoud maar geen goeie opbouw voor een vervolg van de winter. Kies dus zelf waar je gelukkig van wordt, ik ga voor de lange termijn 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

38 reacties

Gesloten voor reacties.