De Telegraaf opent vandaag met een enorme foto die de enorme hoeveelheid sneeuw laat zien die nu al is gevallen en voor veel overlast zorgt. Wetteronline kwam met een bijzondere video. Vandaag valt er opnieuw veel neerslag aan de zuidzijde van de Alpen. Op onderstaande kaart is de stuwing daar weer goed te zien.

De vorstgrens schommelt daarbij tussen 1400 en 1700 meter. De sneeuwgrens zal daar ongeveer zo’n 300 meter onder liggen en af en toe in intensieve neerslag zo’n 500 meter. De verwachtingen aan hoeveelheid neerslag liggen tussen de 20 en 50 mm, wat ongeveer gelijk staat aan 20 tot 50 cm sneeuw op de hogere delen. Het zwaartepunt ligt hierbij vandaag op Oost-Tirol en Karinthië, de Dolomieten, Tessin in Zwitserland en in Italië de Italiaanse Alpen en de noordelijke Apennijnen.
Woensdag is in die gebieden nog een enkele bui mogelijk, maar daarna komt dit gebied in wat rustiger vaarwater terecht. De restanten van dit slechte weer trekken dan naar de Balkan.

Bovenstaand kaartje: Vanaf woensdag zien we op de kaarten van zowel het GFS (USA) als het ECMWF (EUR) 2 belangrijke druksystemen; een hogedrukgebied boven Rusland en een complex lagedrukgebied ten westen van Groot Brittannië.
Vanaf donderdag koerst een volgende depressie vanaf de Oceaan richting de Golf van Biskaje. De zuidelijke vore zwaait door naar het oosten, waardoor de stroming over de Alpen weer naar het zuiden draait en de aangevoerde lucht weer vochtiger wordt. Later op de dag heeft dat in de Italiaanse Alpen de eerste stuw-neerslag tot gevolg.

Op zaterdag (bovenstaand kaartje) ontwikkelt zich uit de bovenbeschreven vore boven de Middellandse Zee ten zuiden van Frankrijk wederom een depressie. De bijbehorende fronten versterken de neerslag weer enorm voor m.n. de zuidelijke Franse Alpen, zuidelijk Wallis en Tessin in Zwitserland en de Italiaanse Alpen. Karinthië en de Dolomieten krijgen dan slechts een enkele bui mee. In het algemeen zal de sneeuwgrens dan weer ronde de 1500 meter komen te liggen. De meeste neerslag (50-100 mm) wordt dan verwacht in de Italiaanse Alpen tussen Aosta en de Bloemen Riviera.
Op zondag trekt de depressie dan verder weg naar het zuidoosten, om dinsdag boven Kreta aan te komen. Vanaf zondag 24 november komt het Alpengebied dan weer tijdelijk in een zadelgebied te liggen tussen lagedrukgebieden nabij Ierland en de Middellandse Zee en hogedrukgebieden boven de Azoren en Rusland. Daarna komen we enige tijd wderom in rustiger vaarwater, maar . . . . . zie onderstaande.

Daarna komen we in de bekende meteo-fiction tijd, waarbij vanaf donderdag 28 november er een vochtige noordwestelijke stroming boven Europa wordt ingesteld. Depressiegeweld boven de noordelijke Atlantische Oceaan verplaatst zich dan naar Scandinavië. Tegelijkertijd stijgt de luchtdruk boven het zeegebied ten westen van Groot Brittannië. Komen dan de gebieden aan de noordzijde van de Alpen aan de beurt voor een winterse ontlading?

Bovenstaand ensemble is van Warth, ook zo’n sneeuwmagneet aan de noordzijde van de Alpen op de grens van Voralberg en Tirol, niet ver van onze partnergebieden Montafon en Kleinwalsertal. Vanaf de maandwisseling dus sterk dalende temperaturen en verhoogde neerslag. Of het uitkomt? We wachten af.

Categorieën: Alpenweer

Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

29 reacties

Gesloten voor reacties.