Gezelligheid troef in dit leuke skioord. Of je nu gaat met vrienden of jouw gezin!

#SayHelloToSpring
Lees verder >

Uw Ski-ervaring wacht op u op de berg

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

loser Altaussee
Lees verder >

Een parel van een gebied op de grens van Oberösterreich en Steiermark wat zeer sneeuwzeker is ondanks de hoogte.

Winters weer in Alpen neemt af

check ook eens

29 Reacties

 1. Vincent schreef:

  In Hochgurgl vanochtend paar vlokjes, flets zonnetje en veel wind. Geen grote hoeveelheden sneeuw dus. Er ligt voor de rest van het seizoen genoeg, dus geen probleem.

 2. Vincent schreef:

  Overigens veel liften gesloten door de harde wind.

 3. Martijn sonnenberg schreef:

  GFS 06 komt ook met die blokkade op de oceaan en gaat mee met zijn voorganger. Eindigt wel weer met een ZO-gelegen hoog, maar dat is dan ver weg en met groot deel van west europa in het wit

 4. Wijnand schreef:

  [img]https://wintersportweerman.nl/uploads/2019/11/1574164655.jpeg[/img]
  Airolo (1300 m.) in Tessin net ten zuiden van Andermatt.

 5. vanDam schreef:

  In het vorige bericht vroegen wat mensen naar meer info over de SSW.
  Frederic heeft er een aantal jaar geleden eens wat over geschreven, helaas werken de plaatjes niet meer maar het verhaal is nog duidelijk.
  https://wintersportweerman.nl/bezorgt-de-komende-sudden-stratospheric-warming-ons-een-koude-februari-72050/

 6. Aart schreef:

  @Wijnand. Je schrijft in je weerbericht over een complex lagedrukgebied en over een vore. Wanneer is een lagedrukgebied complex? Wat is een vore?
  Klopt de titel wel met je bericht? Of bedoel je daar minder/geen sneeuwval mee, want warm(er) wordt het volgens mij niet.

  • Wijnand schreef:

   Een complex lagedrukgebied is een groot gebied van lage luchtdruk waarin meerdere kernen (depressies) aanwezig zijn.
   Een vore is net als een trog onderdeel van een lagedrukgebied. Bij een vore liggen de isobaren echter ver uit elkaar (uitzakking), waardoor de luchtdrukgradiënt in de as kleiner is dan naast (in het beschreven geval ten oosten en ten westen van) de vore. Daardoor zijn de windsnelheden in tegenstelling tot die bij een trog laag.
   Titel: de een na de andere Genua-depressie. Dat is voorlopig even gedaan. En op meteo fiction termijn een NW-stroming met stuwing juist aan de noordzijde van het Alpen massief. Dat geeft weer enige föhn ten zuiden van de Alpen hoofdkam.

 7. Mooi bericht @wijnand !
  Ach zolang we maar geen dertig graden krijgen tijdens de wintermaanden ben ik allang tevreden. 🙂

  Goed nieuws voor wie graag het Sauerland bezoekt : https://skiinformatie.nl/verlenging-a46-richting-winterberg-vandaag-geopend/

  De Telegraaf brengt dergelijke berichten:
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1009216171/sneeuwexplosie-in-alpen

 8. Spyfromthesky schreef:

  A) Watertemperatuur in de L.L. prima voor schaatskansen.
  B) November zal hooguit uit hoger uitkomen qua gemiddelde, maar dit moet ik nog zien. Vorige week zei men ook al op het journaal dat de dubbele cijfer binnen enkele dagen een feit zou zijn, maar nog geen dag later was het tegendeel er al en omgedraaid.
  C) Heel veel water is er al gevallen, dus goed voor afkoeling, zie A. Mogelijk nog belangrijker dan dat november 6,5 of 6,9 zou eindigen.
  D) Over het algemeen zou het na een lange natte periode het toch ook wat droger moeten zijn. We hebben geen warm Afrikaans-Europess teflon gezien, noch warme monsterlijke grote Azoren hogen met ruimt 1040 druk.
  E) Vanaf eind november / begin december mogelijk echt begin van wintersneeuwdek uitbreiden naar het westen.

  F) Met een gunstig hoog na even de laatste diepe trog we we over de L.L. heen krijgen zou een winterinval denkbeeldig kunnen zijn vanaf 7 december in de L.L.

  G) Lees het voor wat het waard is. Luchtig, en toch niet opgeklopt. Ik gok na heel veel maanden dat de volle maan in December niet anti cyclus verloopt, maar dan op een echt groot Scandi-Hoog. Kortom een winterinval.

  Spyfromthesky

  • Pieter (andere) schreef:

   Ik hoop met je mee spy. Wordt weer eens tijd voor mooie toertochten.

  • Richard schreef:

   Ik teken ervoor kom maar op met de winter.

  • Hjs schreef:

   http://www.weer.nl/nieuws/detail/2019-11-19-winter-2020-wordt-het-de-zachte-of-de-koude-variant/

   Het huidige klimaat is niet meer te vergelijken met vorige eeuw, een “koude” winter nu zal veel minder koud uitpakken dan toen. Een “normale” winter nu geeft 40 hellmannen, dat was tegen de 100 bijna op het koudste moment vorige eeuw.
   Een 100 winter zou nu als erg streng ervaren worden. Het aantal mensen dat echte winters heeft meegemaakt neemt natuurlijk af. Verder is de media natuurlijk volkomen anders.
   In de link wordt een vergelijk gemaakt met 2003, dat gaf 80 puntjes.
   Persoonlijk ga ik voor een echte west winter, nat, zacht, met wel voldoende sneeuw voor de skiers.
   November is best koud, maar eigenlijk redelijk normaal. Ik vrees dat we snel weer terug zijn bij de trend van dit jaar.
   De droogte is wel voorbij, waarom er na september niet meer gekeken wordt naar neerslag ontgaat mij. Het grondwaterpeil zal zeker reageren op de regen.

 9. Mark (Breda) schreef:

  Strooiwagens. Code geel voor mist en gladheid en zometeen autoruiten krabben.

  Winter 2019-2020 is nu echt begonnen!

 10. Jeroen schreef:

  -6 aan de grond in Gilze rijen…frisjes

 11. Daniel (Heerhugowaard) schreef:

  Volgens Weerplaza hoeven we in ieder geval de komende 30 dagen totaal geen winterweer te verwachten. Temperaturen boven normaal. Als, dan denk ik niet eerder als januari/februari dat er een winterprikje uitgedeeld wordt. Op zich niet verassend, maar was leuk geweest als het er een keer wel vroeg in sloeg die winter….

  • Daniel (Heerhugowaard) schreef:

   En tot die tijd, geniet van het ruitenkrabben en snuif dat graadje vorst goed op 😉

  • Asten (Harmelen) schreef:

   Weerplaza heeft goud in handen met deze kennis…. Pure nonsens natuurlijk… verder dan 10 dagen vooruit kijken is vaak al lastig.
   Nu is het natuurlijk wel zo dat kijkende vanaf 20 november en dan 30 dagen vooruit statistisch de winter zoals wij ‘m willen hebben niet vaak toeslaat..
   Zo bekeken is de kans dat ze ‘gelijk’ krijgen natuurlijk aanzienlijk maar ze kunnen zich naar mijn bescheiden mening niet beroepen op GFS/ECMWF (alleen al omdat zelfs het GFS niet ver dan 15 dagen ‘kijkt’..

   • Wessel schreef:

    Half oktober zou de temperatuur ook de komende 30 dagen +1 /+3 graden te warm uitvallen in een groot deel van Europa. We weten allemaal wat daar van is uitgekomen… Hier in Zuid-Duitsland komend weekend misschien wel 15 graden, lekker genieten! Hopelijk vanaf begin december een omslag naar west/nordstau!

    • Martijn sonnenberg schreef:

     die 15 graden komt ook alleen van een fohn- drukpatroon. ik heb de krokusvakantie wel eens aangevangen met 15 graden bij de grens bij Bregenz/Lindau. Bodemtemperatuur op 1-2 dagen zegt helemaal NIETS over het grootschalige weersbeeld.

     • Wessel schreef:

      Ik bedoelde met “We weten allemaal wat daar van is uitgekomen…” dat de temperatuur de afgelopen weken zeker niet +1/+3 graden boven normaal heeft gelegen. Eind november zou dan juist de temperatuur richting normaal zakken, waar die nu juist boven normaal lijkt te gaan. 30-daagse zijn dus bullsh*t. We gaan het allemaal zien, wetteronline ziet ondertussen een nieuwe trend rond begin december: https://www.wetteronline.de/14-tage-wetter

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.