Vanavond weer vragenvuur op Wintersportweerman en natuurlijk zijn we weer overladen met vragen, helemaal top! Vanavond dus geen klassieke structuur maar ik zal proberen het allemaal een een beetje duidelijk te houden. Geen eindeloze mooie plaatje van vandaag maar slechts 1 openingsbeeld die komt van RWSkiwelt die over de barre omstandigheden in Tirol praat en mij vraagt waar in Skiwelt deze lift staat. Ik ben er niet zeker van dus gok een lift bovenaan in Scheffau, degene die het weet mag het zeggen in de reacties.

We starten vandaag met de vraag van Ron die over 12 dagen naar Obertauern gaat. Nou ik kan je vertellen dat de situatie daar nog steeds bar en boos. Voor de zoveelste keer moest het dakje van dit hotel schoon gemaakt worden… De weg richting het noorden is dicht, naar het zuiden nog wel open.

Wist je trouwens dat dat hotel nog een leuk torentje had? Door die ramen zie je nu weinig meer.

Dan zijn er een heleboel mensen die wat vragen over de situatie voor hun specifieke dorp aan de noordkant, die gooi ik qua analyse even allemaal op 1 hoop maar zal jullie wel allen noemen. Want ik denk aan iedereen vanavond: Lars en Leon gaan naar Filzmoos, Marleen vreest voor regen in Imst en Sigrid hoopt op wat kou en zon in Ramsau im Zillertal. Voor jullie heb ik hierboven het ensemble van het GFS voor Innsbruck wat een prima indicatie voor jullie is. De bovenste lijnen geven aan wat de voorspelde luchtdruk is en de lijnen vanaf de onderkant van het assenstelsel geven de neerslag aan. Nu zien we na de redelijk lage luchtdruk van vandaag de luchtdruk stijgen en voor zeker een week pendelen tussen 1015 en 1025. Dat betekent regelmatig zonnige momenten en de temperatuur blijft normaal. Alleen de 18e een sneeuwkansje wat weinig mag voorstellen. Vanaf de 22e neemt de onzekerheid toe.

En dat is precies de datum waar Jeroen iets over wilde weten want hij wil dan naar Zell am See afreizen voor de Dutchweek daar. Supertof evenement!

Al is er voor de precieze datum van 22 januari nog weinig specifieks te zeggen heerst er wel een soort eensgezindheid in de modellen. Rond die datum lijkt een depressie het Europese vaste land op te zoeken, al is het nog volledig onzeker hoe zuidelijk die depressie raakt. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de grote 2 modellen vanavond. Het GFS komt met iets als hierboven, het EC is wat later dus wellicht rij je net voor de regen en sneeuw uit. Anyway, veel plezier daar en waarschijnlijk komen Hajo en ik ook even langs de Dutchweek!

Dan was Eef daar die benieuwd was naar Val Gardena voor de komende dagen. Nou ze hebben daar een welkome opfrisser gehad afgelopen 2 dagen want nadat de restauranthouder deze bankjes schoon had geveegd deze middag is er opnieuw wat sneeuw gevallen. Hajo beschreef eerder al hoe dat mogelijk was bij een nordstau. Maar de komende dagen worden droomdagen met volop zon en dan vrijdag weer sneeuwkansjes. Echt top omstandigheden!

Rick wilde weten of Karinthië ooit nog sneeuw kreeg want daar bijten ze toch al een tijdje op een houtje. Nou Karinthië is helaas een vrij lastige regio met de bergen die daar op een soort lijn zuidwest-noordoost liggen. Stuwing kan dus komen uit een vrij oostelijke südstau of stuwing uit zuidoost. Beide komen niet heel vaak voor en kunnen weken uitblijven in sommige situaties.

Maar je lijkt geluk te hebben Rick, het EC en in mindere mate ook het GFS laten zo’n situatie zien komende vrijdag. Hangt helemaal samen met de sneeuwkansen voor Val Gardena eerder beschreven. Met aanvoer over de Middellandse Zee kan het dan best hard gaan.

Kijk maar naar deze hoeveelheden rond Villach berekend door het EC. Pin jezelf er nog niet op vast hoor, maar het is allemaal mogelijk!

Afsluitend oor de Alpen had Pieter nog een interessante vraag: kunnen nord- en südstau tegelijk voorkomen? Nou Pieter, toevallig staat er ook weer in het EC een situatie op de kaart die jouw vraag redelijk ondersteunt. Hierboven zien we namelijk zowel de noord als de zuidkant in de sneeuw. Dat is meestal het geval als het front origineel uit eenvoudig gezegd het noordwesten komt maar een apart laagje aan de zuidkant ontstaat. Dan krijgen we ook een rare kronkel in de isobaren boven de Alpen, die is hier prima te zien. Echter blijft het een ying en yang verhaal en zal je niet tegelijk intense vormen van beide stuwingen zien.

Voordat we naar het spektakel voor de Lage Landen gaan kijken we nog even naar het Sauerland waar Marco en Maurice wat over wilden weten. Het ensemble voor de temperatuur op ooghoogte laat zien dat het Sauerland in hetzelfde schuitje zit als de Lage Landen al krijgen ze daar wat vaker sneeuw omdat het niet direct aan zee en hoger ligt. Vanaf de 18e breekt daar dus een mooie week aan!

We gaan snel door met de Lage Landen anders wordt het veel te laat. Mark en Elske zijn wel eens toe aan een gesloten sneeuwdek namelijk. Nou door het Europese model worden zij op de wenken bediend, de 20e een schampschotje maar later een absolute voltreffer qua sneeuw. Die kaart bewaar ik nog even voor later 😉

En Bertien kwam met de bij iedereen brandende vraag, krijgen we nog een wintertje in Nederland en België? Nou de maandvoorspelling van het Europese model is aanhoudend positief, net als vorige week toen we ongeveer dezelfde kaarten zagen. Zeer positief zelfs, 3 weken lang aanhoudend 1 tot 2 graden onder gemiddeld. Wat een heerlijke kaarten. Maar let op, super speculatief. Vorige keer was iedereen wel lovend over de kaarten met de boodschap dat ze nog best wat betrouwbaarheid hadden. Nou daar hou ik me maar aan vast. Zie in de originele bron ook de kaartjes voor de verwachtte neerslag (droger dan normaal)

Maar zelfs op de korte termijn is er enorme onzekerheid tussen beide grote modellen. De rest (GEM, UKMO en ICON) dartelt er een beetje omheen en weten geen kant te kiezen. Het is dus klassiek, GFS tegen EC, superspannend! Want hier op 6 dagen vooruit ziet het EC wel het hoogje tussen IJsland en Noorwegen volhouden terwijl het GFS deze laat wegdrukken. Daarmee zagen we net in het EC wat sneeuw rond de 20e, het GFS houdt het droog door de omgevallen hoge druk.

Het EC laat vervolgens op nadering van de dooi-aanval waar we al een aantal dagen over spreken de hoge druk doorschieten naar het noorden. Zeer positief want die megadepressie duikt vervolgens precies voor de LL naar het zuiden.

Tja en in het GFS geen hoogje meer te bekennen dus die zet de westcirculatie nog maar eens even aan. Ensemble van het GFS is ook tegenovergesteld van de pluim van het EC die we zo zien. Voor nu laten we het GFS dan even los v.w.b. de winterkansen.

Of moeten we het GFS sowieso maar even loslaten, want Pet Ra attendeerde ons gister op dit artikel en vandaag kwam ook Ab ermee. Vanwege de shutdown in Amerika zouden ook de weerkaarten niet up to date zijn, oude gegevens zegmaar. Tja het blijft Amerikaans nieuws dus wellicht wat aangedikt maar het is wel opvallend dat het GFS zo anders is dan het EC. Lees hier het hele artikel.

We gaan dus even door met het Europese model die echt jummie is. De dooi-aanval wordt op spectaculaire wijze afgeslagen en vervolgens wordt de aflandige draaimolen aangezet voor heel West-Europa.

De pluim is dan ook stevig kouder dan vanmorgen met geweldige potentie! Zien we die gekke flatliner in de hoofdrun? Dat is de dooi-aanval. Waarom daalt de temperatuur niet in de nacht? Omdat we dan onder een dik wolkendek liggen. En wat kan er vallen bij kou en een dik wolkendek? Juist, sneeuw!

Heel veel sneeuw! Voor Nederlandstalige begrippen dan heh. Daarmee is de hoofdrun een exacte kopie van die van vanmorgen en soortgelijk als de run van gisteravond. Deze consistentie zit mij zeer hoog. Ik hou de handdoek dan nog zeker bij me en de mussen nog even levend. Er moet toch een moment zijn dat het GFS of het EC gaat toegeven? Ik zet mijn geld op het EC!

Nu dit ietwat uit de hand gelopen vragenvuur bijna ten einde is resten mij nog 2 vragen. De eerste kwam van Michel die vroeg hoe bijzonder deze sneeuwval in Oostenrijk was. Nou ik heb even geen gegevens paraat maar vandaag moest er een trekker aan de pas komen om de sneeuw hier op te ruimen, dat was volgens Rudi nog nooit nodig geweest. Tot slot, Charley die in Gerlos zit waar de stroom is uitgevallen wilde graag dat we hen van bier kwamen bevoorraden, nou Charley, zie bovenstaand 🙂


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

78 reacties

Gesloten voor reacties.