fichtelberg

We openen het bericht van vandaag met een beeld dat voor een keer niet uit de Alpen komt. Dit is de Fichtelberg in het Duitse Erzgebergte. Boven de 1000 meter is er afgelopen nacht een paar centimeter sneeuw gevallen. Absoluut niet spectaculair natuurlijk, maar het toont wel dat ander weer op weg is naar de Alpen. Hebben jullie het gisteren ook gevoeld? Ik woon vrij ver zuidelijk in de Lage Landen, dus een groot deel van de dag was het nog zonnig en zacht gisteren bij me thuis. Pas in de namiddag nam de bewolking toe. En dan ’s avonds heel plots … het opsteken van een veel kouder aanvoelende wind met een beetje regen erbij. Dat was het polaire front dat overtrok, op weg naar de Alpen.

0720_la

Ondertussen ligt dat front ergens ter hoogte van het Beierse Woud. Daar is het nu dus ook al grijs en wordt het straks ook lichtjes wit.

0730_la

In de Alpen zelf is het voorlopig nog vrij aangenaam weer. De sneeuwmeters staan er nog vrij werkloos bij. Klaar voor wat komen gaat. Nog niet voor vandaag hoor. Het polaire front passeert hier wel in de loop van de avond. Maar zoals je gisteren zelf gemerkt hebt, zo actief is dat ding niet. Een centimeter of 5, lokaal misschien 10 cm bij een sneeuwgrens die in de loop van de avond tot 1000 meter zakt. Nee, pas in het weekend beginnen we met het echte werk.

gfs-0-84

Want dan komt een depressie naar ons deel van Europa gezakt die vooral op grote hoogte goed ontwikkeld is. Eergisteren was het nog de vraag wat de precieze ligging van dat laag ging zijn. GFS zei over het westen van Frankrijk, EC ging voor Midden-Europa. Ondertussen weten we het antwoord. Geen van beide zat juist. Ha, uiteraard. Nu ja, EC zat er uiteindelijk toch het dichtste bij, want die depressie schuift inderdaad richting Midden-Europa maar blijft noordelijker dan eerst gedacht. Laten we zeggen: een half streepje voor voor EC. Hoe dan ook is het algemene weerbeeld voor de Alpen komende weekend bekend, al blijven er wel detailverschillen tussen de modellen. Wat wel zeker is is dat zaterdagochtend aan de voorzijde van die depressie vrij zachte lucht van over de Middellandse Zee wordt aangezogen. Dus heel vroeg al begint het vanuit het westen te sneeuwen en te regenen. Tsja, door die zachte lucht ligt de sneeuwgrens in eerste instantie heel hoog. Op meer dan 2000 meter in ieder geval.

gfs-0-108

Tegelijkertijd wordt aan de achterzijde van die depressie wordt steeds koudere lucht naar het zuidwesten van Europa gepompt. Dat brengt een proces van cyclogenese op gang. Een aparte depressie ontwikkelt zich dan net te zuiden van de Alpen. Je zou het een soort van Genualaag kunnen noemen …

gfs-0-120

… maar dan wel een die niet op zijn plaats blijft tollen. Anyway, in de loop van zondag draait de wind op steeds meer plaatsen naar het noordoosten en stroomt veel koudere lucht binnen met een sneeuwgrens die daardoor keldert.

graphe3_0000_576_456___

Hier het ensemble voor de Franse Alpen die een en ander nog eens weergeeft. De regen op zaterdag met dan het dalen van de sneeuwgrens ergens in de loop van zondag. Met de nadruk op ‘ergens’ want die timing is nog erg onzeker. Zo meteen meer daarover.

graphe3_0000_598_529___

Klassiek vangen de zuidelijke Franse Alpen in ieder geval meer neerslag in dit soort situaties.

graphe3_0000___13-2075471698_46-4372469636_

En nog meer in de ZO-Alpen natuurlijk.

graphe3_0000___12-358490566_47-4089068826_

Maar goed, waar de meesten van jullie op zitten te wachten is de Oostenrijkse Noordkant. Volgens GFS komt de hoofdmoot van de neerslag hier pas op maandag wanneer de sneeuwgrens al lekker laag ligt.

rart_16110606_16110200

Op zich een duidelijk verhaal, ware het niet dat GFS niet het enige weermodel is dat bestaat. Bij EC schuift die zich ontwikkelende depressie sneller naar het oosten waardoor de Alpen al veel sneller in die koudere lucht terecht komen en het al op zondag begint te sneeuwen aan de Oostenrijkse Noordkant. Maandag zou hier dan net een droge dag zijn. Je ziet, nog steeds is er geen eensgezindheid tussen beide modellen. Misschien moeten we toch eerder van het EC scenario uitgaan aangezien EC dat half streepje voor had. Ja, het is een ‘niet- standaard-situatie’, en daar kan EC beter mee overweg dan GFS. Nu ja, dat was vroeger toch zo. De voorbije jaren hebben beide modellen echter een aantal upgrades ondergaan, dus ik kan nu nog niet zeggen of dat nu ook nog zo gaat zijn.

rart_16110906_16110200

En als EC het bij het rechte eind heeft, kunnen we ons midden volgende week opmaken voor dit … een nieuwe depressie boven de Middellandse Zee die meer neerslag naar de Alpen brengt. Sowieso sneeuw deze keer, want de Alpen zitten dan nog steeds in de koudere lucht.

ecm1-120

Het ontstaan van die nieuwe depressie is volledig gelijkaardig aan mijn vorige uitleg. Kou die uitzakt richting Spanje, met aan de voorzijde de omgekeerde beweging.

ecm1-144

En tollen maar! In combinatie met het nog steeds warme water van de Middellandse Zee gaat het dan heel snel. Let ook op het hoog in het noorden van Scandinavië, want dat kan voor het vervolg wel eens heeel belangrijk worden.

rsum_16111200_16110200

Dit is de neerslagaccumulatiekaart van EC. Heel goed mogelijk dus dat grote delen van de Alpen tegen eind volgende week al een halve meter sneeuw op hun dak hebben liggen.

rsum_16110800_16110200

Klassiek komt GFS op maandagavond al met dergelijke waardes. Tsk, altijd overdrijven die Amerikanen.

ecm1-192

Hoe gaat het daarna verder? Uiterst moeilijk te zeggen. Je ziet de modellen echt worstelen met de moeilijke uitgangssituatie. Zo laat EC deze ochtend het hoog boven Scandinavië verder aansterken …

gfs-0-192

… terwijl bij GFS alles vanuit het westen weggeblazen wordt. Mensen val slechte wil zouden er zelfs een begin van een westcirculatie (WC) in kunnen zien. Maar geen paniek. Ik heb daarstraks even binnen de kaarten van het ensemble gekeken. En daar was duidelijk te zien dat er nog allerhande andere scenario’s op tafel liggen. Eigenlijk weet GFS het gewoon even niet meer. Het wordt in ieder geval een uiterst interessante trend om volgen de komende dagen. Want alleen zo komen we te weten wie het best om kan met de complexe weersituatie van vandaag. Mijn gutfeeling (waar misschien ook wel wat wishfull thinking bij zit) zegt voorlopig de EC. Die van jullie ook?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

26 reacties

Gesloten voor reacties.