Zo, het kan dus nog. De Europese avondrun tovert een reeks mooie winterse kaarten tevoorschijn voor de eerste krokusweek. Gaan de Lage Landen alsnog een winterse periode tegemoet. Vooralsnog is de kans klein. Straks meer daarover. Eerst even naar wat plaatjes en het Alpenweer voor de komende dagen kijken.

Meiringen-Hasliberg Jeffrey

Door de sneeuwval van de voorbije dagen liggen grote delen van de Alpen er momenteel mooi wit bij. Deze ochtend piepte de zon op verschillende plaatsen door het wolkendek heen, zoals op de openingsplaat in de Franse Alpen en hier in Meiringen-Hasliberg (H/T Jeffrey).

Serfaus familie van Andel

 Ook in Serfaus (H/T familie Van Andel) …

Gerlos jeroen

 … en in Gerlos (H/T Jeroen) was het deze voormiddag zonnig.

Kronplatz

Niet zo aan de zuidkant van de Alpen. In Kronplatz in de Dolomieten bleef het heel de dag grijs. En vanaf de middag slopen ook lagere wolken binnen en begon het er weer te sneeuwen.

Wolkenstein

Ook het nabijgelegen Wolkenstein in Val Gardena kreeg dan weer een verse laag.

Tarvisio

En wat dacht je van deze droomplaat ui Tarvisio tegen de Sloveense grens. Wonderlijk mooi! Het is in deze omgeving, maar dan net over de Sloveense grens, dat ik mijn eerste passen op de latten heb gezet.

Tuxertal

Geleidelijk trekt de bewolking nu over de hoofdkam, zoals hier te zien in het Tuxertal, en gaat het als koufront ook aan de noordkant 5 tot 10 cm vers lossen. Het meeste ten oosten van Innsbruck.

Zell

Zell am See zag vandaag nog wit en gaat dat dus ook de komende paar dagen nog zijn.

Bad Wiessee

Anders is het aan de echte noordkant van de Alpen. Ik denk niet dat veel laaglanders er gaan skiën, maar in het zuiden van Duitsland is het drama. Daar hakt de zuidföhn er telkens het hardst in. Groene bergen daar dus, met hier en daar een witte streep. De piste dus, zoals hier te zien in Bad Wiessee. Lees ook even Hajo’s bericht voor nog meer plaatjes uit de Alpen.

tcdc_14021115_14021012

Over het algemeen wordt het de komende dagen wat rustiger in de Alpen. In de loop van morgenmiddag klaart het er op. Wordt een mooie skidag dus. En ook woensdag zal de zon zich geregeld laten zien.

MS_1448_ens

Vanaf donderdag lopen de modellen wat uiteen. Donderdag bereikt een nieuw front de noordwestelijke Alpen. Volgens de GFS-hoofdrun  moeten we niet op veel neerslag rekenen en door een lichte zuidelijke föhn wordt het in de oostelijke Alpen zelfs warm voor het front uit. Het ensemble en de EC zien het rooskleuriger.

gust_14021512_14021012

Maar dan. Vrijdag komt een nieuwe Atlantische depressie dichterbij, draait de wind weer naar zuidelijke richtingen en trekt de zuidföhn zich weer op gang. Serieus zelfs. Windstoten boven 100 km/h zijn dan perfect mogelijk.

t850_14021506_14021012

En na de warmtefrontpassage op vrijdag wordt het gewoon warm in de Alpen, met dan weer lichte neerslagstuwing aan de zuidkant. Niet veel gelukkig, want ook daar ligt de sneeuwgrens dan vrij hoog.

150_23

Maar geen paniek. Het allemaal heel tijdelijk. Zondag klapt het koufront tegen de noordkant van de Alpen, met mogelijk flink wat sneeuw en een sneeuwgrens die snel weer onder de 1000 meter duikt. De GFS-avondrun berekent zelfs zo’n 30cm tot in de laagste dalen. Nee, het wordt een weekend met twee extreem verschillende gezichten. En al bij al komt het goed uit voor diegenen die komend weekend naar de Alpen rijden. 

gem-0-198

 Hoe gaat het dan verder? Wel onzekerheid troef. Er zijn 3 scenario’s mogelijk. GEM en GFS houden de Alpen in een strakke westelijke stroming, waarbij het gevecht tussen de warme zuidelijke en koude noordelijke lucht zich vlakbij de Alpen afspeelt. Echte zuidföhn zit er in dit scenario niet in, en regelmatig valt er neerslag in de Alpen. De sneeuwgrens ligt dan waarschijnlijk wel te hoog om de laagste dalen heel de tijd wit te houden, maar hogerop kan het sneeuwdek verder aandikken voor de weken erna. Momenteel lijkt dit me het meest waarschijnlijke scenario.

clusters

Over het tweede scenario wil ik het eigenlijk niet hebben. Meer hogedruk die richting de oostelijke Midellandse Zee kruipt en zo de zuidföhn er weer in gaat jagen. Meer van hetzelfde dus.

[metaslider id=39064]

Het derde scenario is iets geks. En dat gekke komt deze avond van de EC-avondrun. Stevige warmteadvectie op hoogte die uiteindelijk aan de grond tot een Scandihoog leidt. Hmmm, lekker! Daar worden we weer met z’n allen goedgezind van. Zoals Hajo in zijn bericht al zei, zit er dan even heel wat sneeuw voor de noordkant in.

eps_pluim_tt_06260

En gaat het dan toch nog vriezen in de Lage Landen (lang geleden dat we die pluim nog even hebben bovengehaald)? Nachtvorst zit er in dit scenario natuurlijk in, maar meer ook niet voorlopig. Koning winter is momenteel te ver naar achter geslagen om in enkele tellen terug aan onze voordeur te staan, ook al waait de wind enkele dagen uit de oosthoek. Neen, mooie run en smaakt naar meer, maar eerlijk is eerlijk. Momenteel zijn de kansen daarop echt niet groot. Als we die zuidföhn er voor de komende vakantieweken uit kunnen duimen, is het al heel wat deze winter. Maar stiekem hoop ik toch op een vervolgscenario in de ochtendruns. Kijken jullie mee?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

21 reacties

Gesloten voor reacties.