Wat is het weer spannend in modellenland. De tweestrijd tussen de grote modellen (het Europese EC en het Amerikaanse GFS) wordt steeds groter. EC gaat nu voor een verlenging van de winterse periode, terwijl GFS er al veel sneller de brui aan geeft. Straks meer daarover. Eerst wat winterse plaatjes bekijken. Want het heeft gesneeuwd gisteren. Niet veel zoals verwacht, eerder een lokaal dun laagje om onze mindset nog wat meer richting winter te krijgen. Hier weer het Beiersche Woud waar ik gisteren ook al mee opende.
Nog wat meer naar het zuiden, aan de voet van de Alpen, is wellicht het meeste gevallen, zoals hier aan de Kochelsee in het zuiden van Duitsland.
In de Alpen zelf ging het veeleer over een dun laagje … in Schröcken …
… en zelfs aan de Turracher See ziet het wat wit. Nu ja, hier zit wellicht ook wel wat rijp tussen. Ik betwijfel in ieder geval sterk of alle witte plekjes van de lichte sneeuwval van voorbije nacht kwam. Maar goed, het is in ieder geval een heel mooie foto.
Snel over naar de kaarten, want er valt weer vanalles boeiends over te vertellen. Gisteren sprak ik je over de verschillen tussen beide weermodellen voor de verwachte sneeuw komend weekend en de dagen erna. Het Europese EC kreeg daar van mij een half streepje voor omdat het meer juist zat met de trekrichting van de depressie die dit alles veroorzaakt. En terecht blijkt nu, want het Amerikaanse GFS is nu helemaal naar EC bijgedraaid, toch wat de korte en middellange termijn betreft. Een vol streepje voor EC dus! Nog snel over de verwachte details gaan. Vanaf vrijdagavond begint het vanuit het zuidwesten te regenen. Een groot deel van de Alpen dan nog in de zachte lucht, dus de sneeuwgrens moeten we dan ergens rond de 2000 meter gaan zoeken. Uiteraard kunnen de Zuidelijke Franse Alpen en de Balkanlanden het meest profiteren van deze stromingsrichting.
Zaterdagavond draait de wind dan naar het noorden en komt de koudere lucht snel binnen …
… en dat is goed nieuws voor de hele Noordkant, zeker voor Oostenrijk. Want als het daar zondag begint, dan daalt de sneeuwgrens er zeer snel om in de loop van de namiddag richting de lage dalen te zakken.
Maandag is de meeste sneeuw alweer voorbij. Dit zijn tot dan de accumulatiewaardes. 30 cm moet op de meeste plaatsen wel lukken. Hoe hoger je gaat, hoe meer natuurlijk. Enkel de westelijke Zuidkant ligt vrijwel continu in de luwte. Daar wat minder dus.
Gisteren zeiden we ook al dat EC voor midden volgende week een tweede sneeuwdepressie liet overtrekken. En ja hoor, ook hier is GFS naar bijgedraaid. Dat is nu al anderhalve streep voor. Zo telt het wel snel op natuurlijk. De exacte trekrichting is nog niet helemaal duidelijk. Zo berekent EC de kerndruk vandaag wat meer over de Balkan. In dat geval mag de oostelijke Noordkant toch nog op een additionele 10 cm rekenen. Zo gaan we al snel richting de halve meter in totaal.
Bij GFS gaat die kerndruk net wat meer westelijk. De berekende accumulaties liggen hier dan ook een stuk hoger. Overdrijven zenne.
Als EC dan toch al dat anderhalve streepje voor heeft, dan valt er misschien ook wel iets te zeggen voor de langere termijn. Je ziet hier de depressieactiviteit op het vasteland en een hele lange rug van hogedruk boven de oceaan, van over de Azoren tot in Scandinavië.
Twee dagen later zitten zowel de Alpen als de Lage Landen nog steeds in de koudere lucht. Maar toch zie je de kerndruk van het hogedrukgebied boven Scandinavië wat afnemen. Over and out denk je dan instinctief …
… maar dat is niet wat er gebeurt. Richting het weekend binnen tien dagen sterkt het hoog terug aan, met dan een verlenging van de koude periode in grote delen van Europa! Ongelofelijk!
En he, waarom niet, we doen er nog wat laaglandsneeuw bij ook donderdagnacht bij temps rond het vriespunt. Haha, ja, er is vanalles mogelijk.
Toch moeten we realistisch blijven en steeds in ons achterhoofd houden dat het gerust anders kan aflopen. Als je het nuchter bekijkt is dat zelfs veruit de grootste kans. GFS gaat hier helemaal niet in mee en gaat op de lange termijn vol voor de verzachting.
Zo is er op deze kaart, waarop EC het Scandihoog weer liet aansterken, helemaal niets van een Scandihoog te zien bij GFS. Antiwinterse kaarten zijn dit. Bah! Maar ja, zo gaat dat nu eenmaal het meeste in ons deel van de wereld. Daarom dus moeten we hier toch serieus rekening mee houden.
GFS is zelfs serieus verslechterd, want terwijl er gisteren nog tal van scenario’s op tafel lagen binnen het GFS-ensemble … vandaag is dat allerminst zo. Zo was er maar 1 ensemblelid dat meegaat met het EC-scenario.
Verder allemaal west, west, west. Pas op heel lange termijn gebeurt er weer iets met winterse potentie, zoals een nieuwe Scandihoog …
… of het ontstaan van een blokkade boven de oceaan zoals in lid nr 3 …
… en lid nr 18. Eenzaten dus. Brrr, nee, het was niet leuk om in het GFS-ensemble te kijken. Gelukkig is er EC nog. Goed, willen jullie nog een kansverdeling van mij? Een beetje op gevoel: 35% kans op EC en dus het verlengen van de winterse periode, 65% kans dat het vanaf Wapenstilstand alweer voorbij is. Als je duimen nog niet aan het draaien zijn … doe het dan nu!
78 reacties
Reacties zijn gesloten.