Hoe mooi. Dikke sneeuwvlokken boven het meer bij temperaturen rond het vriespunt op 750m. En ik ben er niet. Mijn geliefde Zell am See Kaprun. Maar spoedig wel. Ben op woningjacht. Want komende winter werk ik als skileraar in Hinterglemm en komende zomer weer bij Sky-42 midden tussen Zell am See en Kaprun. Dat ga je nog wel meekrijgen. Ondertussen schijnt in Amsterdam de zon maar ok niet voor lang.

Hoe mooi al het plaatje in Die Tauplitz in het oosten op rond 1800m. Zal het daar al wit kunnen blijven?

Mmmm nee. Hier op 1800m zit het kwik de komende twee weken tussen 5 en 10ºC overdag. Wordt dus nog eens groen.

Hier de sneeuwval van vanochtend op de kaart. Nederland net voor het volgende warmtefront uit.

Hele kleine koudebelletjes hebben de sneeuw al naar de hogere dalen gebracht.

Aan de grond net zo koud als hier berekend op 1500m. Mmm dan heeft de sneeuw het vriespunt letterlijk mee omlaag gebracht.

Ondertussen in Amerika. Verkiezingskoorts maar winterplaatjes.

https://www.facebook.com/NWSGreatFalls/photos/a.197469093628648/4638068326235347/?type=3

Met nog 7 dagen te gaan in oktober kwam Great Falls al op een verplettering van het eerdere sneeuwrecord van 1925. 2019 doet ook bovenaan mee in dit lijstje. Daarna zitten we al voor het Moderne Klimaatoptimum dat in 1975 op stoom kwam. Tussen 1991 en en 2019 en groot gat van dus die mondiale warme fase.

Rapid City ook een mooi record. Terug naar 1898 of 1919. Welkom in de tijdmachine. Morgen een artikel van mijn hand over deze materie.

Hier zie je met paarse en zwarte bolletjes de plekken waar absolute temperatuurrecords zijn gebroken. Wat ik niet snap is dat er ook zwarte bolletjes zijn. Het kan toch niet dat ik oktober records voor de hele winter zijn gebroken? Wie het weet mag het zeggen.

Ondertussen op het noordelijk halfrond. Wauw wat spuiten de gigatonnen sneeuw omhoog zeg! Off the charts!

En Groenland loopt ook voor. Voorbereidingen van een bijzondere winter? Als je humor hebt duim je voor een Elfstedentocht die vanwege Covid-19 wordt geannuleerd.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.