Hoe mooi. Dikke sneeuwvlokken boven het meer bij temperaturen rond het vriespunt op 750m. En ik ben er niet. Mijn geliefde Zell am See Kaprun. Maar spoedig wel. Ben op woningjacht. Want komende winter werk ik als skileraar in Hinterglemm en komende zomer weer bij Sky-42 midden tussen Zell am See en Kaprun. Dat ga je nog wel meekrijgen. Ondertussen schijnt in Amsterdam de zon maar ok niet voor lang.

Hoe mooi al het plaatje in Die Tauplitz in het oosten op rond 1800m. Zal het daar al wit kunnen blijven?

Mmmm nee. Hier op 1800m zit het kwik de komende twee weken tussen 5 en 10ºC overdag. Wordt dus nog eens groen.

Hier de sneeuwval van vanochtend op de kaart. Nederland net voor het volgende warmtefront uit.

Hele kleine koudebelletjes hebben de sneeuw al naar de hogere dalen gebracht.

Aan de grond net zo koud als hier berekend op 1500m. Mmm dan heeft de sneeuw het vriespunt letterlijk mee omlaag gebracht.

Ondertussen in Amerika. Verkiezingskoorts maar winterplaatjes.

https://www.facebook.com/NWSGreatFalls/photos/a.197469093628648/4638068326235347/?type=3

Met nog 7 dagen te gaan in oktober kwam Great Falls al op een verplettering van het eerdere sneeuwrecord van 1925. 2019 doet ook bovenaan mee in dit lijstje. Daarna zitten we al voor het Moderne Klimaatoptimum dat in 1975 op stoom kwam. Tussen 1991 en en 2019 en groot gat van dus die mondiale warme fase.

Rapid City ook een mooi record. Terug naar 1898 of 1919. Welkom in de tijdmachine. Morgen een artikel van mijn hand over deze materie.

Hier zie je met paarse en zwarte bolletjes de plekken waar absolute temperatuurrecords zijn gebroken. Wat ik niet snap is dat er ook zwarte bolletjes zijn. Het kan toch niet dat ik oktober records voor de hele winter zijn gebroken? Wie het weet mag het zeggen.

Ondertussen op het noordelijk halfrond. Wauw wat spuiten de gigatonnen sneeuw omhoog zeg! Off the charts!

En Groenland loopt ook voor. Voorbereidingen van een bijzondere winter? Als je humor hebt duim je voor een Elfstedentocht die vanwege Covid-19 wordt geannuleerd.


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

16 reacties

Gesloten voor reacties.