vissertasmanie

In een actueel bericht over de recordsneeuw in Tasmanië, waarover we hierr al eerder schreven, en waar vorige week een absoluut kouderecord van -11,1ºC werd gevestigd, stuitte ik op onderstaande poëtische regels. Voor de rechtgeaarde winterliefhebbers dan:

Locals said long, white winters were a regular occurrence in the past.

Helen Monks manages the Central Highlands lodge and has lived in the region all of her life.

“Back in the 70s it was very deep,” she said.

“It would be common to not see the tops of the fences, the snow would be over that and you’d be totally isolated for weeks on end.”

It is a trend some hope will not come back around.

But local fisherman Greg Pullen said he did not mind the quiet start to the trout season.

“[It’s a] bit of a challenge to find any open water that’s not frozen,” he said.

“The wonderful thing about it there hasn’t been much competition from other fishers.”

Die regels ga ik uit mijn hoofd leren en dan tijdens eenzame wandelingen “dromend van bevroren rivieren die traag door oneindig laagland gaan” met een basstem hardop herhalen: “Back in the 70s it was very deep,” she said. “Back in the 70s it was very deep,” she said. “Back in the 70s it was very deep,” she said. “Back in the 70s it was very deep,” she said. “Back in the 70s it was very deep,” she said. It is a trend some hope will not come back around. It is a trend some hope will not come back around. It is a trend some hope will not come back around.

tasmanie

De meeste locals hebben genoeg van de sneeuw net als de Alpenbewoners dat hebben zo rond medio februari. Die zijn echt blij als het in de lagere dalen weer gaat regenen. Nee dat zal in Nederland niet gebeuren dat sneeuw zo gewoon wordt dat we het meteen weer kwijt willen. We houden wat er ook gebeurt een gematigd zeeklimaat. Maar de frequentie van elfstedenwinters zou wel eens sterk kunnen gaan stijgen.

weather

Na twee recordkoude dagen in Nederland is het vandaag nog weinig beter tenminste daar waar de zon nog niet schijnt. Gisteren meldde ik al dat het erg gaat tegenvallen met de zon de komende dagen. Dan halen we de 20 tot 25ºC weer wel en zijn we de regen kwijt. Maar echt super zomers voelt het dan ook niet. Dat doet het al hemelaal niet in Moskou vandaag. Daar wordt vandaag een absoluut kouderecord neergezet voor 19 augustus met temperaturen die ruim onder de 20ºC zullen blijven. Daarmee worden oude records met vele graden gebroken. Rond 11 uur vanochtend hier en 12 uur daar is het 14ºC in Moskou. Volg het hierrr live.

PS En ik ga meteen door met een weerbericht over de ellende die ons zondag en maandag te wachten staat!

Categorieën: Extreem weer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Gesloten voor reacties.