moskouwit1511b

Sneeuw in Moskou op dit moment en de hele rest van de dag (zie live). Rechtstreeks samenhangend met de pittige westcirculatie bij ons. Spannender waren de weerkaarten zelden! Zit je stevig op je stoel?

moskousneeuw

Hier zie je hoe de wind naar Moskou beukt recht over onze stranden met daar maximaal windkracht 8. Goede portie regen gehad ook en daarmee gaat Moskou nog meer sneeuw krijgen de komende dagen.

moskouwarm

Maar kijk dan eens in de berekening voor 23 november. Da’s ruim een week verder maar de modellen zijn consistent. +12ºC in Moskou. Een omslaande golf die laat zien dat op onze breedtegraad het weer is als een mooi surfstrand waar huizenhoge brekers doorkomen. Mis deze video van een monstergolf die een paar dozijn surfers opslokt niet op weather.com. En pik dan ook meteen even deze mee over ufo-wolken in Kaapstad (speciale vorm van lenticularis) en vooral deze over de nog steeds sterke El Ninjo.

SST1511

Hier zie je de El Ninjo in volle glorie. Een van de drie sterkste ooit waargenomen, maar waarnemen doen we nog niet zo lang. Veel unieker dan die El Ninjo is de koude blob over de Atlantische Oceaan. Een enorm oppervlak van oceaanwater is bijna 2ºC kouder dan normaal en dat zagen we bij eerdere El Ninjo’s niet. Hoe die vaten zouden moeten communiceren is ook moeilijk te zien. Instituten als een KNMI zouden eigenlijk minstens wekelijks over die koude blob moeten berichten. Het ding zou ook een naam moeten hebben. Wat is Groenlands voor “het meisje”? In elk geval was het al vele weken duidelijk dat we iets van deze bijzondere situatie zouden mogen verwachten en nu begint zich dat af te tekenen.

newyorkwauw

Kijk hier maar waar we komende woensdag (en dus zeer betrouwbaar) zitten. Een hogedrukgebied over New York maakt de oostkust daar nog eens zeer zacht terwijl het sneeuwt in het westen. Precies zo als je in een El Ninjo jaar zou verwachten. Samen met het Groenlandse hoog vormt dat hoog dan wel al de oceaanblokkade die het weer bij ons gaat vormgeven. Wat ik zo bijzonder vind is die winkelhaak-depressie die op zijn linker flank precies boven het koude gebied op de oceaan komt te hangen. Koud is hier relatief natuurlijk. Er is altijd nog voldoende warmte om zeer veel vocht naar bijvoorbeeld de Alpen te transporteren. Of we nog kurkdroge ijsweken uit andere windrichtingen gaan beleven deze winter zien we later dan wel.

newyorkhot

Hier zie je op 5km hoogte welke rug over New York komt te liggen (-10ºC op 5km hoogte zit je aan de grond zo op +15ºC) en hoe aan de andere kant van het hoog een koude trog de oceaan op vloeit. Als je nadenkt over de viscositeit van de yoghurt die wij atmosfeer (beter gezegd troposfeer) noemen dan snap je wel hoe koude lucht makkelijker kan uitstromen over een kouder zeeoppervlak dan over een warm.

highwayhell2

Weer twee dagen verder en wat mij betreft ook nog heel betrouwbaar. Ik laat deze kaart zien van het Amerikaanse model omdat je hier ziet dat ook Groot-Brittannië op 21 november al te maken zou kunnen hebben met sneeuwjacht! En Parijs ook! Negen dagen te vroeg voor de opening van de klimaatconferentie maar het kan wel leuke beelden opleveren van de wandeltocht theclimatemiles.nl. Je kunt per dag zien welke route ze lopen.

highwayhell1

Het Europese model maakt het ook bont die dag. Voor de Alpen hoeven we intussen niet meer naar de precieze momenten van sneeuwval te kijken. Zaterdagochtend op de openeing van Val Thorens is veel al mooi wit en dan gaat dat een hele week door. Het gevaar voor Föhn is ook al weer geweken. Op bovenstaande kaart heeft Moskou zijn laatste sneeuw voor het daar even stevig opwarmt. Yin en yang!

sneeuw-europa

Je ziet het ook op de kaart met het sneeuwdek. West-Europa mooi winters. Rusland mist ineens een flinke taartpunt. Schotland mooi. Pyreneeën een beginnetje. Centraal Massief doet mee. De Balkan. De Tatra. De Ardennen. De Vogezen! Daar ga ik met de Renault Kadjar denk eens een ritje naartoe maken die dagen. Gewoon eens opmeten of het te doen is als tripje voor twee dagen. Vogezen is een beetje onderschat toch?

snowusa

En het meest bijzondere vind ik nog dat min of meer gelijktijdig in Amerika de gevreesde polar vortex terug zal zijn. Niks El Ninjo patroon!

ijzigamerika

Gewoon tsjakka! Alleen in Florida geen vorst. Maar ja het is ook nog maar november.

aziekoud

En min of meer gelijktijdig in Azië. Hier zie je dat Moskou maar tijdelijk een klein eilandje vormt in een gordel van kou die dan de hele aarde omspant! Met gelukkig nog een warme Stille Oceaan ertussen. Anders zou je echt nog gaan vrezen dat we te snel een nieuwe ijstijd binnen gaan.

cliffhangerjetstream

Vanaf de bovenkant bekeken zie je dat het niet hoge en lage drukgebieden zijn die bepalen waar de kou wel of niet zit. Europa zit onder een koude depressie. Peking en de Amerikaanse oostkust onder een hoog. En de noordpool zelf? Een paar graden te warm momenteel. Rond de -20ºC. Nee Groenland is momenteel de koudepool van de aarde met -46ºC vanochtend. Aan het einde van de huidige modelruns is dat nog maar “de helft”: -23ºC, terwijl Siberië dan nog niet naar de kelder is afgedaald. Misschien is dat wel veelzeggend. Dat de kou over meer breedtegraden uitgesmeerd gaat worden. Dat is nu gul van die ijswoestijnen! Dat ze ons een beetje van hun winter gunnen.

europaookkoud

Een beetje van dittum. Zit echt nog wel veel onzekerheid bij. Er zijn geen natuurkundige wetten die verbieden dat we over 10 dagen tegen hele andere kaarten aankijken met -60ºC in Siberië en op Groenland en +18ºC in Amsterdam. Maar dit is gewoon wat we nu hebben en waarin de modellen nu al dagen een opmerkelijke consistentie tonen. Ik vind het echt wel bijzonder allemaal.

cliffhanger1511

Gisteravond heb ik een bericht van 28 november 2014 aangehaald waarin toen zeer veel sneeuw in de Alpen voor medio december werd berekend. Die kwam toen niet. Dus het is nog niet gedaan. In de Britse media heb ik nog niks gevonden over de op handen zijnde weeromslag. Er moeten nog meer dominostenen vallen. We moeten geduld hebben. Maar ik zal het maar eerlijk zeggen: ik kan echt NIET wachten tot ik weer de eerste sneeuwvlokken in ons kikkerlandje zie. En wie van jullie is al de koffer aan het pakken voor een vroege trip naar de Alpen? Want o ja, de kaart hierboven is de cliffhanger van het Amerikaanse model: en nieuwe gigantische polaire uitbraak naar de Alpen.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

47 reacties

Gesloten voor reacties.