Zaterdag schaatste ik voor het eerst deze winter met mijn dochtertje op de Jaap Edenbaan. Ik ga het elke woensdag met haar doen want ze heeft talent. Maar nu moet ik al bijna gaan nadenken over boude voorspellingen ten aanzien van natuurijs. Hierboven de ijsclub Belterwiede op 20 december 2010: de vroegste marathon op natuurijs ooit (behalve tijdens de Kleine IJstijd 1350-1850 natuurlijk) wordt aangekondigd voor 23 december. Het oude record stond op 30 december. En nu moeten we al rekening gaan houden met een kleine kans dat het dit jaar al medio december zou kunnen lukken.

[metaslider id=29509]

Voor we naar die lange termijn kijken eerst de sneeuwsituatie oor Nederland komende woensdag (overmorgen!) en donderdag. De Alpen krijgen trouwens vanaf morgenmiddag alweer sneeuw als de naar Spanje weggetrokken depressie weer terugkeert naar de Alpen. Een Retour du Sud-Ouest dus zeg maar. En de sneeuwgrens keldert dan meteen al onder de 1000m. Maar goed daarna komt het weer uit het noordwesten. Zie de kaarten van het Europese model hierboven. Sneeuw in het oosten van Nederland en al woensdagavond. Wellicht zelfs in de avondspits. Een daarna zie je hoe de sneeuw tegen de Alpen aan slaat om dan in het kommetje van de Aosta Vallei GIGANTISCH te intensiveren (zie hierrr live hoe wit het nog is op 1600m). Eind januari pas ga ik erheen. Jullie? Lees ook wat Fréderic erover schrijft.

gfsdonderdagsneeuw

Hier zie je waarom het Amerikaanse GFS model vanochtend net geen sneeuw voor Nederland berekent. Vooral dus om dat het aan de grond nog net iets te warm is. Ik geef toch het Europese model het voordeel van de twijfel. In felle buien kan het kwik snel dalen en dan dalen de blokken heus wel door tot beneden. Vanuit Krommenie zul je geen sneeuwbeelden zien. Maar heel graag alle lezers uit het oosten en vooral uit Zuid-Limburg de camera’s en smartphones in de aanslag! En allée alle Vlamingen ook natuurlijk. Wie rijdt er als storm chaser naar de Ardennen? Fréderic merkt in zijn bericht van vanochtend trouwens terecht op dat het GFS model vrijdag opnieuw een sneeuwkansje geeft.

[metaslider id=29547]

Hier zie je het beslissingsmoment tussen het Amerikaanse model en het Europese model. Tot vrijdag 00u (+96) lopen ze tamelijk gelijk op. Maar al op zaterdag 00u (+120) gaan ze sterk afwijken. Zoek zelf de verschillen. Het Amerikaanse model legt het hoog weer over Scandinavië maar als je goed kijkt zie je dat de aanvoerroute over de Zwarte Zee is en niet uit Noord-Siberië. Geen transportkou dus. Wel nachtvorst. Het Europese model laat de oceaanblokkade tussen Groenland en de Azoren herstellen en verstevigen en schuift ook iets naar Scandinavië toe waardoor de aanvoer van polair over zee gewoon arctisch over land wordt. 

opgesloten

Uiteindelijk sluit in het Europese model een zwak hoog over Scandinavië de naar het zuiden gestroomde kou af. En dat is een tendens die we ook op dit moment met de sneeuw in Spanje zien: dat West-Europa een beetje een trekpleister voor kou begint te worden die vervolgens niet meer kan of wil ontsnappen. Kijk op de kaart hierboven naar die wat heen en weer zwabberende kou met een -10°C lijntje op 1300m vlak bij de Benelux. Hoe koud is het dan aan de grond?

pluimecmwf1811

-2°C in Midden-Nederland en overdag +2,5°C. Daarom ook dat ik niet roep dat we al begin december gaan schaatsen. Maar wat mij hoopvol stemt is het geleidelijke afglijden richting winter. je ziet nu in elk geval al dat niveau “consolideren”. Was er iets met een westcirculatie dan? Een hopeloze winter? Kan het me nauwelijks meer herinneren. Op deze website is altijd hoop en als de tendensen er zijn lees je het hier als eerste. En wat zou er dan kunnen gebeuren uitgaan de van dat nieuwe plateau? Ach er gaat toch een heel trosje lijntjes naar serieuze vorst in bovenstaande grafiek…

ecmwf1711pluim

OK, die van gisterenmiddag doen we er nog bij. He ensemblegemiddelde is vanochtend weer kouder en dus beter geworden. De hoofdrun ook. Maar die controlerun van gisteren was wel lekker. Eén zo’n uithaal ergens tussen de 26e en en de 16e december en de eerste marathon op (opgespoten) natuurijs is toch weer een week eerder dan in 2010. Dat noem ik progressie! 🙂

Hieronder graag vooral reacties over de natuurijskansen en onder Fréderics bericht meer over de Alpen. Voel je vrij om te reageren waar je wilt maar wat mij betreft dus hier vooral over de schaatsgekte voor zover daar al sprake van is…


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

7 reacties

Gesloten voor reacties.