Op veler verzoek vandaag een politiek-vrij weerbericht met een interessante analyse van de ensembles. Hierboven een kiek van leuke sneeuwval in China. Video staat onderaan. Er gebeurt weer van alles extreems en kouds op de wereld. Zo blijft Antarctica steeds maar onder de -40°C hangen. Zie electroverse.info. Maar laten wij nu juist eens op de winterkansen in de Lage Landen inzoomen.

Momenteel is de winter dus niet weg. Juist een hele winterse week met sneeuwbuien ondanks dat graadje dooi overdag. In Sauerland en in de Ardennen blijft het liggen. Rij er eens heen!

Het gaat me nu even om de ensembles. Samen iets leren over de mogelijkheden en beperkingen. Het Europese model trekt nog steeds een volle streep door de rekening van de winterliefhebbers. Het Amerikaanse model deed dit eergisteren ook nog…. kijk maar:

Als ensembles echt zouden kloppen, als die echt de hele range van het mogelijke zouden aangeven, dan zou er na dit ensemble nooit meer een ensemble mogen komen dat ineens een koud scenario mogelijk maakt voor het einde van de berekening op 30 januari. Dat leek ook zo…. tot vanochtend …

Ineens hebben we een Petertje… laten we zeggen een kans van 100/30=3% op een winters scenario al vanaf de 25e. Die twee lijntjes die voor koud gaan vanaf 30 januari dat past wel in het beeld van hoe een ensemble zou moeten werken. Maar dat ene Petertje…. dat moeten we nu gaan kijken of die weer verdwijnt, wat het Europese model doet, of er meer lijntjes bijkomen…. laten we het zo zeggen: een slecht ensemble is een hele goede hint, maar laat altijd toch nog wat ruimte voor verrassingen. Duim dus waar jij blij van wordt.

We sluiten af met de video uit China (H/T Electroverse.info).

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

9 reacties

Marco · 16 januari 2024 op 13:38

Heb je misschien ensemble voor weissensee ook beschikbaar. Lijkt daar op termijn warm te worden. Hoop dat ik dat mis heb. Bedankt alvast

Pieter · 16 januari 2024 op 19:40

Heerlijk zo Hajo! Dit is datgene waar voor ik jaren geleden de site ben beginnen te bezoeken! HOOP! Altijd kijkend naar dat 1 lichtpuntje en als het dan komt, dan is het helemaal te gek! Kaarten veranderen elke dag weer, loods jij er ons maar doorheen! 🙂

Henk · 16 januari 2024 op 20:21

Pietertje, Pietertje aan de wand. Jij bent de …….in het land

Hajo · 16 januari 2024 op 21:27

Als je het over de duivel hebt…. check dit avond ensemble van Amerikaans model:

nico · 16 januari 2024 op 22:05

is er al duidelijk vanaf 20jan i.v.m temperatuur? ik zou voor val di fiemme gaan maar heb schrik voor de hoge temperatuur misschien wat hoger opzoeken livigno?
grtjs nico

    Hajo · 16 januari 2024 op 22:12

    Deze tijd van het jaar maakt de temperatuur niks uit. Het gaat om de stand van de zon. Niks van aantrekken. Lekker skiën in shorts.

      Marco · 17 januari 2024 op 07:24

      Maar voor Weissensee? Ga je zelf ook weer rijden dit jaar?

Gesloten voor reacties.