Bovenstaande kaart produceert het Amerikaanse model aan het gaatje. Uitgezoomd ziet hij er zo uit:

Het is voor 12 februari. Na een serie van dagen met sneeuw vanaf de Noordzee. Het is precies zoals het hoort: de meteofiction dwingt je gewoon soms om helemaal los te laten… echt niet meer naar de weerkaarten te kijken en je hoofd te begraven in zand, boeken of je laptop. Of dus lekker gaan mountain biken of paardrijden. Kijk je dan een week later dan zit er al weer een beetje licht aan het einde van de tunnel en vanochtend is het eerste moment dat ik durf te verklaren: het zou zo maar kunnen…. nog een mooi staartje van winter 2024.

Nederland

Het is echt heus nog niet veel. Eerst moet de zachtste fase nog komen. Zo over een week. Maar toch een klein wondertje dat je dankzij de supercomputers heel voorzichtig iets kunt zeggen over wat daarna mogelijk zou kunnen zijn. We hebben net toch maar mooi …

Volle maan! Dus nieuwe rondes nieuwe kansen. En velen mogen mij of anderen debiel vinden dat je hoop put of lol uit zo iets minimaals nog zo ver weg. Maar dat is net als in de liefde: heb lief alsof je nog nooit bedrogen bent uitgekomen. Zo kijken wij ook naar de winterkansen… totdat ze gedaan zijn en we ons gaan verheugen op een mooi voorjaar met terrasjesweer.

Oostenrijk

In Oostenrijk en de rest van de Alpen mag het ook we ietsje meer zijn. Of beter gezegd ietsje minder. Minder dooi. Die belofte wordt ook pas ingelost in de tweede week van februari. tegen die tijd is erg veel groen geworden hier. Fantastisch paragliden dus. Ik zal spoedig eens een video maken waarin ik uitleg waarom juist Nederlanders hun wintersport met solo paragliden zouden moeten combineren. En als je het echt niet durft…. dan gezellig tandem.

Oslo

In het zuiden van Scandinavie gaat huin nu al behoorlijk koude en sneeuwrijke winter zeker opnieuw aantrekken. De vraag is enkel of de depressies laag genoeg voorbij trekken dat Nederland mee zou kunnen gaan doen.

Electroverse.info maakte gewag van een berekende sudden stratospheric warming (SSW) voor het einde van de maand. Ik geloof daar niet zo in. Het hangt allemaal van te veel factoren af. Een ding is zeker: elke nieuwe dag is een dag dichterbij bij de volgende elfstedentocht. En niet de alternatieve waarover ik gisteren dit schreef.

Afsluitend wil ik nog even memoreren dat de komende zachte fase kurkdroog gaat verlopen. Daarom ook die lage dauwpunten aan de Weissensee. Maar ook in Nederland niks nada tot 3 februari aan toe. Wel harde westenwind. Als de neerslag dan terugkomt kan het al snel richting sneeuw gaan.

PS donaties via deze link.

Categorieën: Meteofiction

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

5 reacties

Raymond · 27 januari 2024 op 11:39

Om aan je alledaagse sleur en digitale desinformatie te ontdekken gaan zwemmen in open waterlichaam en geest resetten. Weer landen op aarde en mooi deze site en anderen lezen op mooie lichtpuntjes

Jaap verlaan · 27 januari 2024 op 14:25

Mooi om te lezen hajo zag het de laatste 2 dagen ook al zo gebeuren zoals jy nu beschreven hebt. Is lang termyn maar mooi om weer ergens naar uit te kyken voor het weer in Nederland. Maar zoals het vandaag hier is en morgen ook daar teken ik ook voor heerlyk 60km op de weg race fiets gezeten wat heerlyk morgen ook mee pakken 8 graden byna geen wind zonnetje winter outfitje aan man wat heerlyk. Dat is dan ook wel weer mooi aan ons weer in januari in de zon by 8 graden op je weg race fiets scheelt me weer een reisje naar spanje om kilometers te maken.

    Pieter · 28 januari 2024 op 11:31

    Dat zou echt zijn! Vuur af die meteofictie Hajo! Hoop doet leven! Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat ik door n wit Duitsland op vakantie vertrok.. En ga nu al dik 30 jaar bijna elk jaar. Waar zit je trouwens voor een tandemvlucht? Hoe lang neemt zoiets in beslag? En wat vraag je er voor? Louter informatief..

Peter · 29 januari 2024 op 07:55

Op dit moment op vakantie in bad kleinkirchheim
Schitterend weer leuke plaats. Pistes zijn voor ons heel erg goed
Wel een beroerde lange reis. Zijn meer auto’s als mensen lijkt wel
Is t toch allemaal waard.

Paul A Club1989 · 29 januari 2024 op 13:04

Deze site is een digitale vorm van bewustzijn 😉 bewust-zijn.

Dank daarvoor!

Gesloten voor reacties.