Matige vorst in Benelux

Klik voor grotere kaart

Eén modelberekening steekt vanochtend nog een waarschuwende vinger – memento mori – op tegen elke weerman die schaatsen op natuurijs durft te beloven. Dat is de GFS00u maar die kan de prullenbak in als extreem zachte uitbijter in het ensemble. Met het ECMWF model gaat het gewoon echt helemaal gebeuren vanaf komende maandag en GEM doet ook lekker mee. Meteoconsult ging er gisteren al goed in geloven met dit artikel waarin ook een interessante parallel met januari 1991 wordt getrokken. Maar wij gaan natuurlijk allemaal voor #februari1956.

Ik neem me ernstig voor om voortaan aparte blogberichten te schrijven over natuurijs en over alpiene wintersport. Met vanaf volgend seizoen bovenaan het blog ook knopjes waarmee iedereen kan filteren op de betreffende berichten. Hier vanuit Les Arcs waar mijn reisgenoten snel op de deur zullen bonzen waar ik blijf doe ik het nog ff in één bericht.

Om te beginnen moeten we het hebben over de sneeuwval van vandaag. Het Oostenrijks weerbericht heeft het over 20 tot 40cm. De eerste 5cm daarvan zijn vanochtend vroeg al gevallen. Het Zwitserse weerbericht rept niet over significante sneeuwhoeveelheden, maar juist daar heb ik vanochtend de mooiste webcams met dikke sneeuwvlokken kunnen vinden. Ook hier in Les Arcs (jummie wat een skigebied) sneeuwde het vanochtend licht. Hier zijn het dikke dotten van wolken die ons Hotel du Golf (heel mooi pas gerenoveerd groot superhotel met zeer vriendelijk personeel) in Arc 1800 soms helemaal in de mist hullen. Geniet even van de plaatjes:

[fbphotos id=335959276438284]

Het gaat mij dus niet verbazen als straks blijkt dat aan de Zwitserse noordkant het meeste is gevallen en niet in Oostenrijk. We gaan het zien. Sowieso schitterend is de lage sneeuwgrens. En het gaat zeer waarschijnlijk nu dus alleen maar nog veel kouder worden. Morgen schiet er nog een dotje bewolking naar de Franse Alpen. Vrijdag trekt er een heel smal koufrontje naar het oosten over Noorwegen, de LL en de Alpen. En dan keert alles om en duwt de Russische beer alles weer terug de oceaan op. Zie de transportkou op 1500 meter op onderstaande serie:

[fbphotos id=335956263105252]

Spectaculair niet! En zie wat er in het oosten dan nog in het vat zit! Ik wil niet gek doen hoor maar alles is mogelijk. Jij duimt waarvoor jij wilt duimen. Spelbreken zoals de GFS00u kan nog. #januari1991 kan of #februari1956. Maar geloof het of niet: ook erger dan #februari1956 kan. Je moet in een mensenleven altijd rekening houden om 10% extremer weer mee te maken dan alles wat je eerder hebt gezien. En nu ben ik pas in 1966 geboren. Maar laat de oude rotten ook mee duimen.

Hieronder nog de app uploads…

[fbphotos id=335949369772608]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

36 reacties

Gesloten voor reacties.